Salariul mediu brut in Romania a ajuns la 9.187 lei, dar netul este de numai 5.508 lei
salariul mediu romania 2025salairul mediu netsalariul mediu ins
Potrivit celor mai recente date oficiale, in luna mai 2025, castigul salarial mediu brut in Romania a ajuns la 9.187 lei, inregistrand o scadere de 228 lei (adica -2,4%) fata de luna aprilie 2025. In acelasi timp, castigul salarial mediu net a fost de 5.508 lei, cu 139 lei mai mic (-2,5%) comparativ cu luna precedenta.
Datele oficiale arata diferente majore intre domenii. In luna mai 2025, cele mai mari salarii medii nete s-au inregistrat in:
-
fabricarea produselor de cocserie si prelucrarea titeiului – 11.696 lei;
-
servicii IT si servicii informatice – 11.558 lei.
La polul opus, cele mai mici salarii medii nete s-au raportat in:
-
hoteluri si restaurante – 3.346 lei;
-
fabricarea articolelor de imbracaminte – 3.440 lei.
Mai mult decat anul trecut, dar mai putin decat luna trecuta
Comparativ cu mai 2024, castigul salarial mediu net a fost mai mare cu 7,6%. Totusi, in raport cu luna aprilie 2025, salariile au scazut cu aproximativ 2,5%.
Puterea de cumparare, in usoara scadere fata de aprilie
Indicele castigului salarial real – care arata cat de mult valoreaza efectiv salariul tinand cont de preturile de consum – a fost:
-
102% in mai 2025 fata de mai 2024 (deci puterea de cumparare e mai mare decat anul trecut);
-
97,1% in mai 2025 fata de aprilie 2025 (usoara scadere lunara);
-
Fata de octombrie 1990, indicele este 254,6%, cu 7,6 puncte procentuale mai mic decat in aprilie 2025.
Evolutia salariului mediu net in mai 2025 fata de aprilie 2025
In luna mai 2025, castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere in majoritatea sectoarelor economice, ca urmare a faptului ca in lunile precedente s-au acordat prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau cu ocazia sarbatorilor), drepturi in natura, ajutoare banesti, precum si sume din profitul net si alte fonduri, inclusiv bilete de valoare. De asemenea, scaderile au fost influentate de nerealizarile de productie sau incasarile mai mici in functie de contracte si proiecte.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, pe sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2, au fost:
-
scadere de 27,6% in activitati de asigurari, reasigurari si fonduri de pensii (excluzand sistemul public de asigurari sociale);
-
scadere de 27,1% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
-
scaderi cuprinse intre 9% si 15% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, activitati de servicii anexe extractiei, productie cinematografica, video, programe TV, inregistrari audio si activitati de editare muzicala;
-
scaderi intre 4% si 8,5% in domenii precum tehnologia informatiei, repararea masinilor si echipamentelor, activitati financiare si de asigurari, productia farmaceutica, furnizarea de energie si apa, activitati profesionale si stiintifice, extractia carbunelui, fabricarea produselor din cauciuc, bauturi, produse din tutun si minerale nemetalice.
In contrast, cresterile castigului salarial mediu net fata de aprilie 2025 au fost determinate de acordarea unor premii ocazionale, drepturi in natura, ajutoare banesti, sume din profit si realizari de productie sau incasari mai mari, in functie de contracte.
Cele mai notabile cresteri s-au inregistrat:
-
+4,1% in fabricarea calculatoarelor si produselor electronice si optice, precum si in transporturile pe apa;
-
intre 1% si 3% in tabacirea si finisarea pieilor, colectarea si epurarea apelor uzate, distributia apei, activitati de editare, alte activitati industriale n.c.a. si fabricarea produselor chimice.
In sectorul bugetar, in mai 2025, salariul mediu net a crescut fata de aprilie in invatamant (+3%), datorita reluarii platii cu ora a cadrelor didactice, si in administratia publica (+0,6%). In schimb, s-a inregistrat o scadere usoara in sanatate si asistenta sociala (-0,4%).
Sursa foto: freepik.com