Un barbat care se respecta trebuie sa aiba in garderoba cateva costume pe comanda. O spun atat designerii si creatorii de moda, care considera ca, in acest fel, fiecare persoana va fi pusa intr-o lumina favorabila, prin croiul potrivit, culorile atent alese si, evident, prin masurile potrivite.
Bespoke sau made to measure?
Cand vine vorba despre costume pentru barbati la comanda, sunt doua variante pentru care se poate opta: Bespoke si Made to Measure.
Bespoke reprezinta un costum care se realizeaza de la zero, in functie de masurile si de linia corpului unei persoane, in timp ce Made-To-Measure reprezinta calea de mijloc intre personalizare si sistematizarea productiei, adaptandu-se un etalon de serie in functie de masurile purtatorului.
Cum se iau corect masurile pentru realizarea unui costum?
Masuratoarea reprezinta activitatea de baza de la care se porneste pentru realizarea de costume pe comanda bespoke. Se incepe de la gat, masurandu-se circumferinta de la baza gatului, cu grija ca banda de masurat sa nu fie nici prea stransa, dar nici prea larga. Se continua cu linia umerilor, cu spatele intors, masurand dintr-o parte in alta.
Pentru masurarea pieptului, barbatul va trebui sa ridice bratele si se va aseza centimetrul pe proeminenta pieptului. Subratul se va masura asezand instrumentul de masurat de la umar si infasurandu-se pe subrat intr-un mod lejer.
Se masoara apoi lungimea manecii, asezand metrul de croitorie pe partea mai lunga a bratului. Se strange apoi pumnul si se masoara incheietura, infasurand-o relaxat. Urmatorul pas este masurarea taliei. Pentru aceasta, picioarele vor trebui tinute unul langa altul, iar cu metrul va fi infasurata talia, dar nu foarte strans si tinand un deget in interiorul metrului. Apoi se masoara si soldul, tot prin pozitionarea metrului in aceasta zona.
In ceea ce priveste masurile pentru pantaloni, acestea se iau de la talie pana jos. Se vor mai nota si masura interiorului cracului, a taliei si a coapselor.
In cat timp este gata un costum pe comanda?
Dupa efectuarea masurilor, clientul poate lua decizia, impreuna cu reprezentantii atelierului vestimentar, in privinta materialului din care sa fie realizat costumul. Pentru un plus de rafinament si prestanta, se va opta pentru materiale de calitate, cum ar fi: lana, bumbacul egiptean, casmirul sau matasea pura.
Potrivit croitorilor iscusiti de la Sarto.ro, in cazul unui costum bespoke aspectul decisiv este cel al proportiilor. Daca de exemplu sunt scoase in evidenta anumite detalii deloc magulitoare, cu siguranta ca aparitia purtatorului la un eveniment va fi compromisa. In schimb, daca proportiile sunt bine echilibrate, outfitul va fi unul memorabil.
In privinta sacoului, umerii sunt cei care dau tonul, de regula, avand grija ca dimensiunea capului sa nu para nici prea mica, dar nici prea mare. O alta regula spune ca lungimea sacoului trebuie sa fie suficienta pentru a acoperi curbura feselor, pastrand in acelasi timp o linie a piciorului cat mai lunga.
In functie de atelier, realizarea unui costum pe comanda poate dura pana la cateva luni. De aceea, inainte de a decide sa apeleze la aceasta varianta, persoana in cauza va trebui sa ia in calcul aspectul temporal.
Ultimele NOUTATI
EDITORIAL. De tine depinde viitorul tarii! Seful INSCOP avertizeaza ca noul presedinte va fi ales la o diferenta mica de voturi. Romania celor ce gandesc trebuie sa se mobilizeze!
Promisiunea lui Simion, desfiintata: “Nu poti taia 500.000 de posturi fara sa stii ce tai!”
Granturi de pana la 100.000 euro pentru digitalizarea IMM-urilor din vestul Romaniei: ghid oficial si liste CAEN publicate
Avertismentul economistilor. BNR nu poate face minuni la cursul valutar! Asteptati-va toti la cresteri ale preturilor pe toate planurile, deci nu numai la bunurile de import
Romania poate evita o criza economica daca noul Guvern nu se va indeparta de UE! Fondurile europene sunt vitale pentru noi
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a strainilor ca lucratori stagiari sau sezionieri - reglementari cheie
[MODEL] Fisa de post pentru agent dezinfectie, deratizare, dezinsectie
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Cheltuieli nedeductibile: Exemplu de calcul pentru contabili
Proceduri contabile: Cum se intocmeste procedura privind controlul financiar de gestiune
Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?
Recidiva 2025: Infractiunile cu cel mai mare risc si SOLUTIILE propuse in noua Strategie Nationala
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Te-ar putea interesa si
Promisiunea lui Simion, desfiintata: “Nu poti taia 500.000 de posturi fara sa stii ce tai!”
Granturi de pana la 100.000 euro pentru digitalizarea IMM-urilor din vestul Romaniei: ghid oficial si liste CAEN publicate