Avertismentul economistilor. BNR nu poate face minuni la cursul valutar! Asteptati-va toti la cresteri ale preturilor pe toate planurile, deci nu numai la bunurile de import
scumpiri in lantdevalorizarea leuluicurs valutar exploziv
In mai multe luari de pozitie din ultimele zile, BNR a detaliat eforturile pe care le-a realizat pentru a proteja leul si a mentine echilibrul cursului valutar, atat cat i-a stat in puteri. Doar ca banca noastra centrala nu poate face minuni, iar devalorizarea monedei nationale ne va aduce scumpiri in lant, tuturor, avertizeaza economistii.
"Trebuie sa ne gandim cu foarte mare seriozitate la faptul ca Banca Nationala nu poate la nesfarsit sa sustina leul, pentru ca asta inseamna sa scoata pe piata, sa scoata la vanzare rezervele valutare ale Romaniei, ceea ce este extrem de riscant. De aceea, cu totii trebuie sa ne asteptam la un puseu inflationist, la cresteri ale preturilor pe toate planurile, deci nu numai la bunurile de import", a avertizat consultantul fiscal Dan Schwartz, conform
Digi24.ro.
De ce s-a prabusit leul in fata monedei unice europene?
In opinia expertului, moneda noastra nationala si-a pierdut credibilitatea si puterea in fata euro pe fondul incertitudinilor din sfera politica.
Faptul ca premierul Marcel Ciolau a demisionat, iar primul tur al alegerilor prezidentiale a fost castigat de un eurosceptic cu viziuni izolationiste, a creat haos pe piete, instabilitate, iar acest lucru se resimte mai ales in cifrele cursului valutar.
"La prima vedere, aceasta devalorizare a modelei nationale a avut caracter conjunctural si a fost determinata, in principal, de incertitudinea politica generata, in special, de demisia premierului Ciolacu, care a pus Romania intr-o situatie putin neasteptata, de interimat pe toata linia, de la presedinte la prim-ministru pana la Guvern. Este firesc ca economia sa reactioneze la astfel de evenimente. Este firesc ca moneda nationala sa se devalorizeze, in conditiile in care din toate zonele economiei - si nu numai ale economiei, ale intregii societati romanesti - incertitudinea a generat nevoie de stabilitate. Cand e vorba de moneda, singura posibilitate pe care o avem este sa achizitionam moneda relativ stabila euro, dolar, lira, orice alta moneda in care se poate se poate investi. La asta adaugam si nevoile de achitare a facturilor externe (...)
In functie de felul in care vor evolua alegerile, vom putea vedea o devalorizare mai mare sau mai mica a monedei nationale. Se poate intampla orice, (...) dar cel mai probabil este ca raportul leu-euro sa oscileze in jurul valorii de 5 lei pe un euro, cu plusuri sau minusuri fata de aceasta limita; pentru a se ajunge la «sant», la 6 lei, ar trebui sa intram intr-o zona de recesiune, de criza economica, pentru ca ar fi o devalorizare a monedei cu 20%, ceea ce este enorm (...)
M-as feri, deci, de astfel de scenarii, pentru ca nu cred ca sunt realiste in momentul de fata. Economia Romaniei, dincolo de incertitudinile politice, dincolo de incertitudinile legislative si de ambiguitatea legislativa, dincolo de riscul unor mariri de taxe pe care mediul de afaceri le asteapta, este totusi o economie puternica si relativ rezilienta. Isi poate reveni din socuri mult mai usor decat o facea in perioadele anterioare. De aceea, eu nu sunt atat de pesimist in ceea ce priveste evaluarile cursului leu-euro si ale impactului negativ pe care acest curs il poate avea asupra economiei si asupra vietii noastre, a tuturor", a mai spus expertul.
Sursa foto: freepik.com