Promisiunea lui Simion, desfiintata: “Nu poti taia 500.000 de posturi fara sa stii ce tai!”
bugetariconcediere bugetarigeorge simionilie bolojan
Promisiunea lui Simion de a reduce cu 500.000 numarul de angajati din aparatul bugetar al Romaniei a fost pusa recent sub semnul intrebarii de presedintele interimar Ilie Bolojan. Intr-un interviu pentru Europa Libera, Bolojan a declarat ca liderul AUR nu a prezentat nicio analiza concreta care sa sustina aceasta cifra.
„Este doar o cifra aruncata, care sigur poate sa creeze o perspectiva de tip marketing electoral”, a spus acesta, punctand ca o astfel de restructurare masiva nu poate fi luata in serios fara o fundamentare clara. Bolojan nu este primul care critica aceasta abordare a lui George Simion, liderul AUR cotat cu mari sanse sa ajunga la Palatul Cotroceni, numindu-i pe acesti 500.000 de angajati chiar "paraziti" ai sistemului bugetar.
Ilie Bolojan, cunoscut pentru masurile sale administrative ferme in perioada in care a condus Primaria Oradea si Consiliul Judetean Bihor, a subliniat ca orice reducere de personal trebuie sa porneasca de la o analiza detaliata. „Trebuie sa stii din ce domenii, in ce etapa si cu ce efecte. Altfel, vorbesti despre un scenariu ipotetic care nu ajuta pe nimeni, nici macar in campanie”, a adaugat acesta. Potrivit lui Bolojan, simpla idee ca un presedinte poate decide concedierea in masa a sute de mii de oameni denota o neintelegere a modului in care functioneaza administratia publica.
George Simion promite reducerea aparatului bugetar cu doua treimi
George Simion a afirmat ca, daca va ajunge presedinte, va sustine
reducerea aparatului bugetar cu doua treimi, echivalentul a aproximativ 500.000 de angajati. El a precizat ca aceasta masura nu s-ar implementa imediat, ci progresiv, pe parcursul a cinci ani. Totusi, criticii subliniaza ca presedintele Romaniei nu are atributii executive directe care sa ii permita o astfel de decizie fara colaborarea Guvernului si a Parlamentului.
Afirmatia liderului AUR a reaprins dezbaterea privind dimensiunea si eficienta sectorului public in Romania. Desi este adevarat ca sistemul bugetar are zone de ineficienta si posturi suprapuse, specialistii in administratie avertizeaza ca o astfel de reducere masiva ar putea afecta grav functionarea institutiilor vitale, cum ar fi sanatatea, educatia sau siguranta publica. Mai mult, in lipsa unei strategii clare, s-ar putea ajunge la haos institutional si la o demoralizare masiva in sectorul public.
Promisiunea lui Simion se incadreaza intr-un trend tot mai vizibil in campaniile electorale recente – acela al enunturilor populiste, menite sa capteze nemultumirea generala fata de stat. Insa, in opinia lui Bolojan si a altor lideri politici, astfel de abordari risca sa degradeze dezbaterea publica si sa creeze false asteptari in randul cetatenilor. „E foarte usor sa spui ce vei face, mai greu e sa demonstrezi ca stii cum si cu ce resurse”, a concluzionat presedintele interimar.
Citeste si: Guvernul are ca obiectiv sa termine renegocierea PNRR-ului pana la finalul lunii mai, fix dupa alegeri
Sursa foto: pexels.com