Scurta si incompleta recapitulare a anului trecut, facand abstractie de pandemie
Cand vorbim si cand vom mai vorbi despre anul 2020, primul cuvant care ne va veni in minte va fi "pandemie". Si pe buna dreptate. Molima adusa de virusul originar din Wuhan (China) a schimbat, din temelii, si lumea si viata noastra, asa cum le stiam. Si schimbate vor ramane. Lasand pentru o clipa pandemia la o parte, sa aruncam o privire retrospectiva si asupra altor aspecte ale anului trecut.
Cea mai bogata femeie din lume in 2020 a fost Francoise Bettencourt Meyers, nepoata fondatorului imperiului L?Oreal, a carei avere a fost estimata la 65,9 miliarde de dolari.
Cea mai bogata tara din lume (clasament intocmit dupa Produsul Intern Brut per capita) a fost Qatarul, cu o valoare de 138.900 USD a indicatorului amintit.
In ceea ce priveste numarul de miliardari, Statele Unite s-au clasat pe primul loc, cu 614 astfel de super-bogati, a caror avere cumulata a fost estimata la 2.950 de miliarde de dolari.
Cel mai valoros brand din lume (a nu se confunda cu capitalizarea bursiera) a fost Amazon - 221 de miliarde de dolari.
Dupa Produsul Intern Brut (calculat la paritatea puterii de cumparare) cea mai puternica economie din lume a fost cea a Chinei, cu o valoare a indicatorului amintit de 29.470 miliarde de dolari.
Anul 2020 a mai aratat si cat de fragila, contradictorie si imprevizibila este tara considerata etalonul democratiei - Statele Unite, care s-au confruntat cu lupte de strada dupa uciderea afro-americanului George Floyd in timpul arestarii de catre o patrula de politie.
Povestea s-a petrecut la 25 mai 2020 si a dus la resurectia si radicalizarea miscarii Black Lives Matter.
Asa-zisa "corectitudine politica", concept inventat tot in Statele Unite, dar care parea a fi, cum se spune, "in adormire", s-a reactivat, a devenit extrem de contagios si a ajuns sa frizeze absurdul.
Si tot Statele Unite au fost scena pe care s-au desfasurat cele mai stranii alegeri prezidentiale din istorie, precedate de un lucru care parea de neimaginat: invadarea Capitoliului (sediul Congresului SUA) de catre o hoarda de sustinatori ai presedintelui Donald Trump.
In 2020, populatia lumii a depasit 7,8 miliarde de oameni din care, conform estimarilor Bancii Mondiale, 10% traiesc in conditii de saracie extrema, ceea ce inseamna ca au un venit mai mic de 1,9 dolari pe zi.
Si, mai aproape de vietile si de buzunarele noastre, merita sa amintim si faptul ca, in 2020, datoria externa a Romaniei a ajuns la aproape 500 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproape 50% din Produsul Intern Brut al tarii.
Sursa foto: pexels.com