An de an, asistam la doborarea recordului de temperatura, in timpul verii, si la fenomene meteo din ce in ce mai violente, pe intreaga perioada a anului. Incendiile de vegetatie izbucnesc mai violent ca oricand, iar inundatiile au ajuns un fenomen obisnuit chiar si in Europa. Este evident faptul ca am intrat, deja, intr-o cursa contracronometru, pentru atenuarea schimbarilor climatice, iar segmentul business este insarcinat cu o mare parte a masurilor necesare.
La nivel mondial, nevoia tot mai pronuntata pentru cladiri construite dupa principii sustenabile este tot mai evidenta. Rolul lor pozitiv se rasfrange nu doar asupra ocupantilor, ci si asupra societatii, ca ansamblu. Cu toate ca, la prima vedere, conceptul de cladire rezilienta pare suprapus perfect peste cel de cladire verde, prima dintre acestea are trasaturi de sine statatoare. In primul rand, acestea sunt construite din materiale a caror obtinere genereaza o amprenta redusa de carbon. Mai mult, acestea se remarca prin apropierea dintre natura si birou, datorita curtilor interioare, ce ofera nu doar un colt verde, ci si un plus de lumina naturala. O alta trasatura a unei cladiri sustenabile este reprezentata de caracterul flexibil al spatiilor de lucru, respectiv de modularitatea ce permite schimbarea rapida a destinatiei celor mai multe dintre incaperi.
Modificarile manifestate pe plan meteorologic se reflecta pana si in activitatea de zi cu zi a angajatilor din cladirile de birouri. Temperaturile extreme pot creste concentratia substantelor poluante din atmosfera, dar acesta nu este singurul pericol de acest fel. Absenta unui climat echilibrat, in cladire, este de natura sa accentueze concentratia elementelor ambientale poluante, cum ar fi solventii, vopseaua sau materialele sintetice, un factor de risc in favorizarea simptomelor cardiovasculare si respiratorii. Pe termen lung, temperaturile ridicate, combinate cu expunerea lunga si frecventa la caldura, cresc riscul aparitiei stresului termic.
Care sunt solutiile ce garanteaza mai multa rezilienta
Sustenabilitatea cladirilor este un obiectiv de termen lung, dar acesta poate fi atins numai in conditiile in care angajatii manifesta increderea de a se intoarce la locul de munca, in conditii normale. Sanatatea cladirilor reprezinta cea mai sigura garantie pentru a reacomoda forta de munca in actualele spatii de lucru. Modul organic de a atinge acest deziderat este implementarea organica a anumitor masuri de protectie sanitara. IMMUNE™ Building Standard propune 135 de masuri coerente prin care orice proprietar de cladiri de birouri sau angajator poate monitoriza si ajusta starea de sanatate a cladirii la un nivel sustenabil, oferind ocupantilor o experienta sanatoasa.Acestea sunt deja testate in parcul de business West Gate, al companiei Genesis Property, precum si in sedii de companii din Marea Britanie.
Inovatiile impotriva virusurilor si agentilor patogeni, implementate in cladirea H3, din Bucuresti, includ senzori care masoara calitatea aerului, sisteme de dezinfectie cu UV-C, pereti tratati cu vopsea antibacteriana si chiar o camera de izolare, pentru cazuri critice. Paradigma actuala dicteaza preocuparea pentru protectia sanitara, dar perspectiva unui viitor postpandemic va fi marcata de inglobarea standardelor pentru sanatatea cladirilor cu cele care vizeaza sustenabilitatea. Printre acestea se numara utilizarea resurselor regenerabile de energie, precum si instituirea principiilor economiei circulare, atat in activitatile companiilor, cat si in cele ale furnizorilor.
Rezilienta se construieste prin gesturi simple, dar si prin strategii de termen lung, gandite pentru provocarile de natura climatica, dar si pentru cele sanitare. Informatiile de mai sus pot servi drept ghid pentru managerii responsabili, dispusi sa faca un pas inainte, cu efecte pe termen lung.
Credit foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea