Ai auzit vreodata de sindromul impostorului? Conform Wikipedia, sindromul impostorului (cunoscut si sub numele de fenomenul impostorului, impostorism, sindrom de frauda sau experienta impostorului) este un tipar psihologic in care un individ isi pune la indoiala abilitatile, talentele sau realizarile si are o teama persistenta interiorizata de a fi expus ca „impostor”. In ciuda dovezilor externe ale competentei lor, cei care se confrunta cu acest fenomen raman convinsi ca sunt impostori si nu merita tot ceea ce au realizat. Daca simti ca nu te poti bucura pe deplin de noua ta promovare, inseamna ca este momentul sa elimini gandurile negre care te impiedica sa o faci. Iata cateva sfaturi din care te poti inspira pentru a-ti creste increderea in tine ca lider:
Multe persoane ajung intr-un punct in care isi concentreaza mai mult atentia si efortul asupra slabiciunilor lor, iar acest lucru poate fi o risipa de timp si energie. Pe masura ce avansezi ierarhic, este indicat sa te axezi pe punctele tale forte si doar sa inveti sa le gestionezi din ce in ce mai bine pe cele slabe.
Conform cercetarilor efectuate de compania americana Gallup, liderii care se axeaza mai mult pe perfectionarea punctelor forte nu numai ca sunt mai increzatori in propriile forte, dar sunt si mai susceptibili pentru a-si atinge obiectivele. Acum ca nu mai ai niciun motiv pentru care sa te indoiesti de capacitatile tale, te incurajam sa iti alegi o tinuta care sa te puna in evidenta si sa testezi cateva parfumuri barbati colectia Stronger with you, pentru a-l gasi pe cel care simti ca te reprezinta. O tinuta impecabila iti va oferi un boost de incredere in tine, iar restul vor veni pe parcurs.
Atunci cand te axezi mai mult pe aptitudinile si abilitatile tale, rezultatele profesionale nu vor intarzia sa apara. Cu toate astea, o parte importanta a constructiei increderii in sine si a combaterii sindromului impostorului este sa inveti sa-ti insusesti corespunzator toate realizarile. Poti lua in calcul o practica extrem de simpla si eficienta. Aloca-ti periodic un timp in care sa stai sa reflectezi asupra tuturor realizarilor, indiferent cat de mici ar putea parea.
De asemenea, fara a parea lauda de sine, ai putea discuta cu persoanele apropiate, de la job sau din viata personala, despre rezultatele tale. Astfel, vei avea inca o confirmare a meritelor tale si, prin urmare, nu mai exista niciun motiv pentru care sa amani sarbatorirea reusitelor.
Mediul online si librariile sunt invadate de persoane si carti care ne promit ca ne pot ajuta sa ne schimbam mindset-ul. Este foarte probabil sa nu stii de unde sa incepi sa cauti ajutor. Important este sa ajungi la punctul in care intelegi ca mentalitatea pe care o ai este o arma, iar aceasta poate lupa pentru tine sau impotriva ta.
Un bun lider trebuie sa aiba intotdeauna o mentlitate de invingator. Asta nu inseamna sa nu observi eventualele probleme sau rezultate nesatisfacatoare, ci doar sa stii sa inveti din ele. Psihologul Carol Dweck considera ca oamenii ce au o mentalitate de castigator tind sa accepte mai usor schimbarea si sa nu se lase doborati in fata insuccesului. Acestia privesc efortul depus ca pe o misiune, invata din criticile primite si se inspira din succesul altora.
Orice avansare profesionala este o confirmare a faptului ca esti pe drumul cel bun. Priveste cu mai mult optimism atat reusitele avute, cat si perspectivele tale si vei vedea ca schimbarea va veni treptat si sigur.
Ultimele NOUTATI
Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Partenerii nostri
Acordarea concediului de odihna - in ce CONDITII poate refuza angajatorul?
Fondul de handicap incepand cu luna ianuarie 2025. Ce se modifica?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Te-ar putea interesa si
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?