Limba care atarna de o sfoara
limba romanagreseli limba romanaa da sfara-n tara
Daca, de maine, fara sa aiba minime notiuni de anatomie, toata lumea s-ar apuca sa faca operatii pe creier, cate dintre acestea s-ar solda cu o reusita? Evident, extrem de putine.
Din nefericire, cuvantul scris s-a... poporalizat, in asa hal, incat il ajunge din urma pe cel vorbit. Cum o limba este vorbita de stiutori si de nestiutori de carte deopotriva, la fel a ajuns sa fie si scrisa.
Toata lumea asterne - evident, la persoana I, caci toti sunt autori consacrati, scriitori si poeti... nepereche - cuvinte pe hartie, pe bloguri, pe servetele, pe afise, pe pereti, la fel de usor precum vorbeste, asta neinsemnand ca a vorbi si a scrie corect au devenit actiuni usoare.
Numai ca puhoi de insi trecuti prin scoala ca ordonantele de urgenta printr-un parlament monocrom le bagatelizeaza, le dilueaza pana la consistenta apei de ploaie.
Puntile de legatura; cazutul jos, urcatul sus; intratul inautru, iesitul afara, intorsul inapoi; vestile bune care sunt "din cauza", vestile proaste care sunt "datorita"; grade de comparatie pentru adjective aflate deja la superlativ; verbele impersonale/unipersonale suportand stoice mai multe persoane; politica care, banca care, educatia fizica care, munca care; planurile de viitor; asigurarea sigurantei; prima repriza; TVA-ul, ITP-ul sunt foarte putine exemple de maltratare a limbii romane.
Nu vi se pare relevant ca, in tarile care nu respecta rigoarea gramaticii, normele acesteia, si legile statale, de la Constitutie, la Codul fiscal, sunt date-n doru' lelii si, prin urmare, nu sunt respectate?
In unele cazuri, un pic mai multa logica, un pic mai mult interes din partea vorbitorului sau din partea… scriitorului l-ar scuti de greseli care starnesc rasul si il trimit intr-o anumita categorie de persoane.
Cine nu rade cand le aude pe duduile boite si profund siliconate spunand ca le place sa... filtreze. Ce sa filtrezi, fata? Mustul, laptele? Poate iti place sa flirtezi...
Mai nou, intr-un newsletter, o companie din Romania are o noua campanie sau ceva de acest fel, cu un nou slogan: "Da sfoara-n tara!"
Autorul/autoarea nu s-o fi-ntrebat ce logica ar avea sa dea cineva - din mana-n mana sau cum - o… sfoara altcuiva? N-o fi citit, n-o fi vazut filme cu indieni care transmiteau mesaje aprinzand focuri si semnalizand cu acel fum, adica sfara, nu sfoara!
A da sfara in tara inseamna a da de veste, de stire, adica X are ceva de anuntat, aprinde un foc si manipuleaza fumul rezultat astfel incat si altii sa vada... sfara si sa inteleaga ca s-a-ntamplat ceva.
Cat despre sfoara... bine ca soarta limbii romane nu (mai) atarna de o ata.