Meniu complet intr-un film incomplet
bradley cooperburntsuper chefmaster chefgordon ramsay
Fara indoiala, Bradley Cooper progreseaza. In salturi. De la rolul de comedie (care l-a facut celebru) din seria "Mahmurelilor", a ajuns la lunetistul ultraeficient, dar mustrat de constinta.
Intre cele doua, o nefericita participare la nefericita "Teapa in stil american". Acum, Cooper se reinventeaza, ca asa este un termen la moda, la fel cum sunt si concursurile de gatit si incercarile tot mai multor gospodine de a face saltul la rangul de "chef", ca termenul de "maestru bucatar" nu se mai poarta.
Aperitiv
Astfel, in "Burnt", tradus (?) in… romaneste… "Super Chef", la aperitiv, li se serveste spectatorilor povestea lui Adam Jones, un mare talent al artei culinare, doua stele Michelin batute pe muchie, subminat, insa - precum este Emmentaler-ul AOP de gaurele - de demonii drogurilor si de cei ai alcoolului.
Asa cum ar drege Joel Robuchon un piure de cartofi Ratte, inceput de un novice, la fel, ca prin minune, si Adam Jones incearca sa dreaga busuiocul vietii sale si sa devina baiat cuminte si un chef si mai cuminte si mai galonat.
Celor doua stele pe care i le-a pus Michelin pe CV, vrea sa le adauge inca una, sa urce pe prima treapta a ierarhiei maestrilor bucatari.
Felul principal
Ca sa-si spele pacatele, Jones isi autoimpune sa spele si sa desfaca nici mai mult nici mai putin de un milion (1.000.000) de coquilles Saint-Jacques.
Dupa care, Mister Adam Jones poa’ sa calce linistit peste cadavre… de calcani si halibuti, de potarnichi si claponi, precum si de colegi si colega/viitoare iubita.
Interesant ca, daca tocmai in teatrele de operatiuni din Irak, desi este supus unei presiuni teribile, personajul lui Cooper isi pastreaza un aparent calm, in "Burnt", Bradley este un pachet de nervi pe care si-i descarca pe spinarea subordonatilor.
Arma lui nu mai este pusca de asalt, ci farfuriile goale sau pline pe care le azvarle, ca pe niste grenade, inspre capetele "sous-chef"-ilor incompetenti, desigur.
Si aici este meritul actorului si al regizorului, John Wells care spun ca, da, a lucra in bucataria unui restaurant instelat de Michelin poate fi cel putin la fel de stresant si de riscant ca luptele de strada din Irak...
Marele merit al lui Cooper si al intregii distributii este ca s-au chinuit ei, actorii, si - potrivit lui Marcus Wareing, maestrul bucatar care, i-a indrumat si a conceput meniul - au reusit sa gateasca minunatele feluri de mancare care sunt, de fapt, vedetele filmului.
Gordon Ramsay, un alt “consultant” important, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, a spus ca i-a tratat pe cei care apar in film ca pe niste invatacei, nu ca pe actori si a concluzionat, intr-un interviu pentru postul de televiziune Fox6: "Bradley Cooper chiar stie sa gateasca!"
Si a facut-o atat de bine incat, la un moment dat, cand un aranjament de farfurie, un... plating, i-a iesit perfect din prima, l-a enervat pe Wareing care a povestit ca s-a chinuit ani de zile ca sa invete cum sa faca farfuria perfecta...
Una peste alta, potrivit lui Wells, actorii au gatit 120 de feluri de mancare de nivelul stelelor Michelin pe zi (cel putin si-au asigurat propriul catering).
Desertul
In goana dupa gustul orgasmic, in film, chef si sous-chefi irosesc o gramada de mancare. Cooper face, insa un pic de dreptate, cand o obliga pe a sa colega de... platou, Sienna Miller sa-si ceara scuze unei bucati de calcan pentru ca a gatit-o gresit si pestele a fost omorat degeaba...
Cooper poate primi macar doua stele pentru felul in care isi joaca rolul, insa "Burnt" aspira la cel mult o stea, asa cum tanjesc restaurantele romanesti dupa macar una Michelin...
PS: Probabil cel mai bun film despre pasiunea de a gati, despre maestri bucatari, povesti de viata ale maestrilor bucatari, despre greutatile meseriei, despre ferocitatea criticilor gastronomi ramane splendidul desen animat cu nume de preparat frantuzesc "Ratatouille".