Cat de scumpa a devenit viata romanilor in ultimul an: toate preturile au crescut, cel mai greu e cu mancarea, chiriile si facturile
rata inflatieiinflatiescumpiripreturi mari
Viata a devenit mai scumpa in ultimii ani, de cand inflatia a scapat de sub control.
In general, probabil ca nu e familie din Romania care sa nu se simta mai presata financiar din cauza scumpirilor semnificative din economie.
Inflatia a avut si doua cifre in 2023, dar din fericire acum este pe o linie descendenta, coborand in februarie anul acesta la nivelul de 7%, insa tot vorbim despre o cifra mare, care aduce cu sine preturi greu de suportat pentru romani. Totusi, multi cetateni spun ca inflatia resimtita de ei, cea din economia reala, este cu mult peste aceasta cifra.
Inflatia a scazut in Romania, dar ramane la un nivel ridicat
Din pacate, studiile efectuate pe piata muncii a ultimilor ani arata ca in foarte putine cazuri angajatilor li s-au marit salariile peste
rata inflatiei. Cu alte cuvinte, majoritatea salariatilor din Romania, mai ales din sistemul privat, se confrunta cu o scadere a puterii de cumparare. Cel mai mult se resimte o crestere a preturilor la alimente, iar sondaje diverse realizate in randul romanilor arata ca cea mai mare parte a salariului unui angajat merge pe plata facturilor la utilitati si a mancarii necesare de zi cu zi. Chiriile s-au scumpit si ele, ca urmare a cererii crescute pe aceasta zona, din moment ce accesul la creditare a fost ingreunat si vine cu dobanzi care inhiba dorinta multora de a deveni proprietari. Astfel, pe scurt, viata e mai scumpa poate ca niciodata!
Conform celor mai recente date statistice ale Institutului National de Statistica (INS), rata inflatiei de la inceputul anului (februarie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 1,9%. Rata anuala a inflatiei in luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 a fost 7,2%. Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) fata de precedentele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) a fost 9,1%.
De asemenea, mai precizeaza INS, rata anuala a inflatiei in luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a fost 7,1%. Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) fata de precedentele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) determinata pe baza IAPC a fost 8,7%.
Foto: manager.ro