Epidemie de gripa in Romania: Cum ne protejam si care sunt simptomele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Epidemie de gripa in Romania: Cum ne protejam si care sunt simptomele
Epidemie de gripa in Romania: Cum ne protejam si care sunt simptomele
de Magda Florea la 07 Feb. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
epidemiegripasimptome gripasanatate

Romania este in alerta. Autoritatile sunt ingrijorate cu numarul tot mai mare de cazuri de imbolnavire, aparute in ultimele zile. Peste 7.000 de noi cazuri de imbolnavire au fost semnalate doar in ultima saptamana, iar medicii estimeaza ca numarul acestora va exploda in perioada urmatoare, date fiind conditiile meteorologice nefavorabile si temperaturile extrem de reci.

Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa, provocata de virusurile gripale si se transmite foarte usor, de la om la om, chiar si de  la aproximativ 2 metri distanta. Virusurile gripale se raspandesc, in principal, pe calea aerului, prin particulele eliminate in momentul in care oamenii tusesc, stranuta sau vorbesc. Din acest motiv, e necesar ca bolnavii fie sa se izoleze in casa si sa se trateze, fie sa aiba grija sa nu raspandeasca virusul, purtand masti de protectie sau tusind, stranutand si vorbind intr-un servetel de unica folosinta. 
 
Uneori, virusurile rezista si pe suprafete si poate fi transmis prin atingere, insa sunt cazuri destul de rare. Totusi, pentru a preveni infectarea, fiti precauti atunci cand atingeti un obiect ce ar putea fi contaminat si evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura dupa aceea.
 
Perioada in care o persoana infectata este contagioasa incepe cu una-doua zile inainte de debutul simptomelor si se incheie chiar si la sapte zile dupa debutul primelor simptome. Primele simtome pot aparea dupa circa 1-4 zile de la contactul virusului gripal cu organismul gazda.
 
In aceste conditii, preventia este vitala. Prin urmare, e necesar sa tineti cont de o serie de reguli simple, care va pot proteja impotriva imbolnavirii cu virusul gripal. In primul rand, medicii recomanda sa "nu va culcati pe o ureche". Chiar daca sunteti imunizati prin vaccinul antigripal, va puteti imbolnavi cu o alta tulpina de virus. Deci, e important sa respectati urmatoarele reguli, chiar daca ati facut vaccinul sau nu.

Cum ne ferim de gripa?


In primul rand, evitati pe cat posibil contactul cu oamenii bolnavi dar si spatiile aglomerate unde riscul de imbolnavire creste. Incercati sa nu atingeti cu mana ochii, nasul sau gura, mai ales daca nu v-ati spalat recent pe maini si ati folosit mijloacele de transport in comun sau ati atins obiecte cu care multi alti oameni au intrat in contact cum ar fi balustradele, manerele de la usi, etc. 
 
De asemenea, probabil cel mai important aspect de care trebuie sa tineti cont pentru a evita imbolnavirea, consta intr-o igiena foarte riguroasa. Curatati-va cat mai des mainile cu apa calda si sapun si insistati in spatiile interdigitale. O spalare riguroasa pe maini ar trebui sa dureze minimum 20 de secunde. De asemenea, e indicat sa folositi o periuta pentru unghii si sa va spalati des si in nas. In cazul in care nu aveti la indemana apa si sapun, este indicat sa folositi un agent de curatare pe baza de alcool.

Un alt aspect important este igienizarea suprafetelor de contact. Fie ca vorbim despre laptopul de la birou, intrerupatoarele de acasa sau manerele usilor, pe toate e bine sa le dezinfectam cel putin o data pe saptamana si mai frecvent in perioadele de epidemie gripala.

Tototdata, trebuie sa stii ca un stil de viata sanatos, cu un program de odihna regulat, cu activitati fizice si cu o alimentatie sanatoasa, bazata pe un consum ridicat de fructe si legume, iti va intari imunitatea, care reprezinta o bariera naturala a organismului, ce il protejeaza impotriva imbolnavirii.

Citeste si: Gripa evolueaza endemic. Numarul cazurilor de gripa clinica a crescut cu 7.022, intr-o saptamana

"Ce ar trebui sa fac daca m-am imbolnavit de gripa?"

In cazul in care ai gripa, iar acestu lucru trebuie constatat de medicul de specialitate, in baza unor analize specifice, trebuie, in primul rand, sa respecti indicatiile de tratament recomandate de acesta.Tratamentele "dupa ureche" pot fi extrem de periculoase, asa ca, singurele medicamente ingerate trebuie sa fie avizate de medic sau farmacist, in baza unui diagnostic clar.

De asemenea, trebuie sa stii ca e foarte important, atat pentru sanatatea ta, cat si pentru a celor din jur, sa nu iei contact cu alti oameni, fiindca ii poti imbolnavi sau, tu, la randul tau, iti poti agrava starea medicala, contactand alte virusuri sau bacterii de la ei.

Daca ai fost diagnosticat cu gripa, stai casa cel putin 24 de ore dupa ce episodul de febra s-a incheiat. Medicii recomanda izolare la domiciliu, odihna si multe lichide pentru a preveni deshidratarea. 

Citeste si: Coronavirusul surprinde prin violenta: Numarul de infectii a depasit cele mai negre scenarii

Simptome gripa: "Cum imi dau seama ca am gripa?"


Cele mai frecvente simptome care ne ajuta, pe noi, adultii, sa ne autodiagnosticam cu gripa sunt: cefalee, febra, mialgie, stare generala de rau,  dureri in gat si rinita, tuse neproductiva, oboseala, nas infundat sau rinoree, frisoane, convulsii, ameteala brusca, dificultate in respiratie, varsaturi. La copii si sugari pot aparea, de asemenea: greturi, varsaturi, diaree sau otite medii. lipsa poftei de mancare, lipsa secretiilor lacrimale.
 
Foarte important de retinut este faptul ca simptomele gripei fata de cele ale racelii se deosebesc prin faptul ca, la gripa, acestea debuteaza brusc si puternic, pe cand, in cazul "guturaiului", vorbim despre o evolutie mult mai lenta a starii de rau.
 
Aparitia acestor simptome, trebuie urmata de o vizita de urgenta la medic, mai ales in cazul persoanelor vulnerabile in fata virusului gripal, cum ar fi copiii sub 5 ani, in special copiii cu varste mai mici de 2 ani, varstinicii de 65 de ani si mai in varsta, femeile insarcinate si lauzele, persoanele cu un sistem imunitar slabit din cauza unor boli (HIV/SIDA, cancer) sau a unui medicament (steroizi), persoanele care sufera de boli de inima sau pulmonare.
 
Desi, de cele mai multe ori, gripa aduce cu sine complicatii usoare, care se trateaza urmand schema de tratament recomandata de medic si farmacist, in alte cazuri, gripa poate fi fatala, virusul putand provoca complicatii severe. 
 
Citeste si: Iarna-i grea, cifra de afaceri e mare: deszapezirea si salubritatea sunt o afacere de 4 miliarde de lei



Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore
Ultima ora

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore

today01 Mai. 2025
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Astazi in istorie

1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim

today01 Mai. 2025
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Afla...

Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari

today01 Mai. 2025
Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?
Cultura generala

Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?

today01 Mai. 2025
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025

today30 Apr. 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Economie

ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!

today30 Apr. 2025
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Economie

Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori

today30 Apr. 2025
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi:  Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Financiar-Bancar

Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung

today30 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x