Interviu George Soros: Europa este in pericol. Euro se prabuseste
geoge sorosprabusire eurointerviu soros
La fel ca George Copos in urma cu cativa ani, George Soros ne anunta ca "Europa se prabuseste". Diferenta dintre cei doi este ca Soros e un miliardar care ia masa cu presedintele SUA, avand informatii de prima mana din toata lumea. "Situatia este grava", spune Soros. "Euro exista si daca se prabuseste va produce o criza financiara scapata total de sub control". Miliardarul maghiar, cu cetatenie americana, este de acord ca bogatii sa plateasca taxe majorate. "Daca cei bogati nu fac nimic astazi vor ajunge intr-o situatie defavorabila in urmatorii ani".
Nebunia ultimelor zile care a cuprins pietele financiare din Europa si nu numai, intalnirea dintre Nicolas Sarkozy si Angela Merkel urmata de lipsa unei intelegeri la nivel inalt precum si speculatiile aparute in privinta instituirii unei taxe pentru tranzactiile financiare au dus la predictii din ce in ce mai negre privind viitorul monedei euro si al Uniunii Europene in general. Cel mai pesimist este, ca de obicei, magnatul George Soros.
Soros a acordat un interviu coditianului francez Le Monde in care vorbeste deschis despre pericolul care ameninta Europa.
Iata cateva dintre raspunsurile sale.
Este intr-adevar moneda euro in pericol in acest moment?
George Soros: Da, Europa este in pericol. Situatia este grava si autoritatile trebuie sa ia lucrurile in serios. Pana acum nu au facut decat sa raspunda presiunilor pietii. Acum trebuie sa discute solutii pe termen lung. Nu mai exista alta solutiepentru a ameliora situatia in zona euro. Nu se mai pune problema daca ne trebuie o moneda unica sau nu. Euro exista si daca se prabuseste va produce o criza financiara scapata total de sub control. Lumea va intra intr-o recesiune economica profunda.
Sustineti crearea eurobondurilor pentru a iesi din aceasta criza a datoriilor?
Da, cred ca Sarkozy a avut dreptate cand a spus ca eurobondurile trebuie considerate ca o solutie. Ele pot fi una dintre solutiile de plata a datoriilor. Dar diavolul este in detalii! De catre cine, cum si in ce cantitate trebuie emise? Toate aceste lucruri trebuie discutate. Si nu va fi de ajuns. Nu trebuie sa uitam starea de criza a sistemului bancar din Europa. In special spaniolii si italienii sufera, au dificultati cu liniile de credit si asta impinge Europa in criza.
Am putea sa vedem banci dand faliment?
Nimeni nu trebuie sa lase asta sa se intample! Dar, daca acest lucru "va fi acceptat" el se va intampla foarte rapid. In 1992 ati pariat pe iesirea lirei sterline din sistemul monetar european si ati castigat. Se poate face asta astazi si cu euro? Cu siguranta. Zona euro, asa cum este construita, nu are autoritate bugetara sau fiscala. Cred ca pietele ar putea castiga aceasta lupta. Mai ales cand autoritatile au in fata probleme de lichidati si solventa financiara.
Dupa Grecia, Spania, Italia va fi si Franta tinta atacurilor speculative?
Ele au inceput deja. Sunt legitime? Da, atat timp cat Spania si Italia nu pot ajuta Grecia, Franta este presata sa fac asta. In plus, Spania si Italia vor si ele ajutor si toate astea se aduna in problemele interne ale Frantei.
Ar trebui sa li se permita tarilor sa iasa din zona euro?
Da. Euro poate supravietui fara tari mici ca Grecia sau Portugalia. In schimb, Uniunea s-ar putea rupe fara tari ca Italia sau Spania, de aceea trebuie sa facem o distinctie. Dar chiar si iesirea unei tari ca Grecia poate provoca haos. Iesirea unei tari din zona euro trebuie pregatita minutios.
Spuneti ca situatia este grava. Va ganditi ca un stat european poate da faliment?
Este foarte posibil. Dar daca va fi un "faliment organizat" ar putea sterge o parte din datorii, cum pare ca este cazul Greciei. Chiar daca nu a purtat numele de faliment, acordul din 21 iulie a permis tarii sa se organizeze fara seisme majore.
Ce e de facut?
Atat in Grecia cat si in Spania trebuie adoptate reforme structurale pe piata muncii, pentru recastigarea competitivitatii. Dar si cererea interna trebuie stimulata. Trebuie sa adoptam legi care sa permita unor tari cu somaj ridicat sa aiba un anume deficit. Problema este ca Germania are idei fixe pe acest subiect, si-ar dori ca toate tarile sa aiba un buget echilibrat.
In SUA, miliardarul Warren Buffett a propus cresterea taxelor pentru "superbogati". Sunteti de acord?
Bineinteles. Warren Buffett este un investitor talentat si inteligent. Se gandeste pe termen lung si stie sa apere interesele celor bogati. Isi da seama ca daca cei bogati nu fac nimic astazi vor ajunge intr-o situatie defavorabila in urmatorii ani.