Varstnicii nu duc deloc o viata usoara si linistita in Romania, 5 din 10 pensionari marturisind ca se simt exclusi din punct de vedere financiar si social si marginalizati din cauza problemelor de sanatate. Vorbim despre concluzia ingrijoratoare la care a ajuns compania de cercetare Novel in urma unui studiu comandat de Provident Financial Romania. Cercetarea a fost realizata in luna iunie a acestui an, un numar de 1.204 de persoane fiind chestionate. Dintre acestea, peste 420 de persoane ce au participat la acest sondaj au o varsta de peste 65 de ani.
Sentimentul de excluziune este des intalnit printre romani in aceasta perioada, in special in randul acelor persoane care nu au un loc de munca. Potrivit studiului despre care spuneam in randurile anterioare, 6 din 10 romani care nu desfasoara o activitate profesionala au recunoscut ca se simt exclusi social. Daca vorbim insa despre persoanele din mediul rural si despre persoanele cu varsta de peste 65 de ani, sentimentul de excluziune sociala apare in principal din cauza lipsei banilor.
Studiul comandat de cei de la Provident Financial Romania ne mai arata ca multi romani nu au inca acces la o infrastructura financiara de baza, atat de necesara in zilele noastre. Potrivit cercetarii, 32% dintre pensionari nu utilizeaza niciun fel de produs financiar, in aceasta categorie fiind incluse atat cardul si contul bancar, cat si creditele, asigurarile sau alte produse de economisire.
Revenind la problemele pe care le intampina pensionarii in tara noastra, studiul celor de la Novel ne mai arata ca aproape jumatate dintre persoanele cu varsta de peste 65 de ani se confrunta cu probleme de sanatate. In plus, 22% dintre persoanele cu varsta de peste 65 de ani au declarat ca au avut o problema de sanatate in ultimii doi ani care a necesitat un efort financiar neprevazut.
Cei mai multi dintre cei care s-au aflat intr-o astfel de situatie s-au vazut nevoiti sa apeleze la economii sau la imprumuturi de la familie si prieteni. Ce este insa cel mai ingrijorator este ca 37% dintre pensionari au recunoscut ca in caz de nevoie nu ar avea de unde sa imprumute bani. Aceasta problema se intalneste insa si in randul tinerilor, nu mai putin de 30% dintre acestia declarand ca se confrunta cu aceeasi problema.
In cazul in care ar avea la dispozitie o suma de 15.000 de lei, 1 din 3 pensionari a declarat ca ar alege sa ii cheltuiasca pentru educatia copiilor sau a nepotilor. De asemenea, 35% dintre pensionari au sustinut ca ar investi banii in renovarea locuintei in care traiesc. Cei mai multi dintre ei isi doresc sa isi achizitioneze noi piese de mobilier, sa isi zugraveasca locuinta si sa isi schimbe instalatiile sanitare.
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si