Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
tva pentru horecatva horeca
Vicepremierul Tanczos Barna a spus joi ca, in octombrie, statul va verifica daca firmele din HORECA isi platesc corect taxele. Daca totul e in regula, atunci restaurantele, hotelurile si cafenelele vor putea pastra TVA-ul redus de 11%.
Ideea TVA-ului de doar 11% pentru HoReCa a venit de la Barna, dar a fost sustinuta si de vicepremierul Dragos Anastasiu
Barna a explicat ca el a venit cu ideea ca HORECA sa ramana cu TVA mic, pentru ca in toata Europa acest sector are taxe reduse; altfel nu poate face fata concurentei internationale. In plus, multe hoteluri au deja contracte facute pe tot anul, cu preturi calculate cu acest TVA mic. Propunerea sa a fost sustinuta si de vicepremierul Dragos Anastasiu. Pe scurt: daca industria isi face treaba si plateste ce trebuie, statul nu le mareste taxele!
"Am propus-o eu pentru ca HORECA la nivel european opereaza cu cota redusa cu exceptia a doua sau trei state membre. Este un domeniu unde concurenta internationala este acerba. HORECA trebuie sa fie in continuare competitiva pe plan international.
Sunt foarte multe contracte semnate deja de unitatile de cazare in care au fost incluse taxele, impozitele, costurile de anul acesta, de la inceputul anului, si cred ca este o abordare absolut corecta din partea domnului prim-ministru cand a spus: Ok, putem sa acceptam argumente, dar in acelasi timp acest domeniu trebuie sa performeze si in ceea ce priveste plata taxelor si aceasta performanta se va verifica in octombrie si in cazul in care exista performanta cu siguranta se poate pastra cota redusa de 11%. (...) Domnul Anastasiu a sustinut propunerea", a precizat vicepremierul Barna.
Sursa foto: freepik.com