Criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra la inceputul acestei primaveri a afectat printre altele si piata asigurarilor, o piata extrem de importanta in Romania, care ajunge in fiecare an la vanzari de aproximativ doua miliarde de euro. Piata asigurarilor auto a fost puternic afectata de criza sanitara, insa situatia a fost salvata in cele din urma de piata asigurarilor de sanatate. In ciuda numarului destul de mare de romani care au lasat impresia ca nu cred atat de tare in noul coronavirus, nu putini au fost cei care s-au dovedit a fi prudenti in acest sens, apeland la asigurarile de sanatate.
Conform rapoartelor, valoarea primelor brute subscrise in al doilea trimestru al acestui an a scazut cu 5.5% in raport cu primele trei luni ale anului. De asemenea, vorbim despre o scadere cu putin peste 4 procente in comparatie cu acelasi trimestru al anului precedent. Facem referire la acest al doilea trimestru al anului curent pentru ca a fost primul marcat integral de criza provocata de pandemia COVID-19, tara noastra aflandu-se sub stare de urgenta chiar intre 15 martie si 15 mai. Este important de precizat ca aceasta este prima scadere trimestriala din 2015 si pana la aceasta ora.
Datele puse la dispozitie de platforma 24 Broker ne mai arata ca piata asigurarilor auto a fost cea mai puternic afectata de aceasta criza provocata de pandemia de coronavirus. Statisticile ne arata ca vanzarile asigurarilor CASCO au scazut in al doilea trimestru al acestui an cu nu mai putin de 16% in raport cu primele trei luni ale anului. De asemenea, si asigurarile de tip RCA au scazut cu aproximativ 5% fata de primul trimestru al anului. In acest caz, vorbim despre o premiera inregistrata in ultimii cel putin cinci ani.
Cele doua linii de asigurari despre care am vorbit in randurile anterioare reprezinta aproximativ 60% din intreaga piata, doar piata RCA fiind de aproximativ 48%. Asa cum spuneam insa si mai devreme, situatia a fost salvata partial in cele din urma de asigurarile de sanatate, romanii dovedindu-se a fi destul de prudenti in mijlocul crizei sanitare actuale. Astfel, s-a putut remarca ca un numar mult mai mare de oameni au ales sa apeleze la asigurarile de sanatate in aceasta perioada dificila in comparatie cu lunile anterioare.
Scaderea nu atat de abrupta a pietei asigurarilor a fost posibila datorita cresterii din zona asigurarilor de sanatate, acolo unde vanzarile au urcat cu nu mai putin de 34 de procente in acest al doilea trimestru. De asemenea, o crestere a putut fi remarcata chiar si in zona asigurarilor de locuinta. Bineinteles, asa cum era de asteptat, un minus important a fost raportat si pe segmentul asigurarilor de calatorie, acolo unde vanzarile au scazut cu nu mai putin de 65 de procente.
Conform analizelor, piata asigurarilor si-a revenit partial pe finalul perioadei de izolare, atunci cand autoritatile au ridicat o parte dintre masurile de restrictie impuse la inceputul primaverii in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus. Astfel, dupa caderile semnificative raportate in lunile aprilie si mai, piata asigurarilor a cunoscut o oarecare crestere in iunie si iulie. In acest nou context, in care asigurarile de sanatate au crescut constant in ultimii ani, acestea au ajuns pe prima pagina in domeniu si beneficiaza de o atentie sporita din partea asiguratorilor si nu numai.
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si