Romanii nu accepta sa li se masoare temperatura, dar isi expun datele personale pe internet: Doar 9% sunt precauti
eurostatdate personaleretele sociale
Ne amintim cu totii de cat de scandalizati au fost multi dintre romani atunci cand s-a introdus obligativitatea masurarii temperaturii corporale la intrarea in magazine, centre comerciale, farmacii, etc. Situatiile, multe dintre ele de un absurd greu de comentat, ilustrau cetateni care spuneau ca prin masurarea temperaturii li se copiaza date personale.
Ce-i drept, acesti oameni, adepti ai teoriei conspiratiei, erau incurajati (la fel ca in prezent), de unii politicieni care le dadeau apa la moara. Nu stim daca din rea-intentie, din nestiinta sau pentru a rade de ei, dar, ne-am putut ''delecta'' auzul cu urmatoarea replica, rostita chiar de deputatul PSD Catalin Radulescu.
''(...) Eu am inteles ca prin termoscanare deja se acceseaza toate datele personale, deci e fara acordul persoanei. Nu se respecta legea care iti asigura dreptul la informatii private.
Inteleg ca prin termoscanare faciala deja in momentul ala autoritatile respective monitorizeaza intr-un fel sau altul orice fel de persoana din Romania, pentru ca iti ia datele. Pe de alta parte, orice raceala o sa-ti dea o temperatura mai mare fara sa ai COVID (...)''.
Si, macar daca romanii ar fi atat de atenti cu datele lor personale, nu ar fi o problema sa isi faca griji ca acestea sunt furate de un amarat de termometru sau termoscanner. Problema este ca acolo unde poate chiar ar trebui sa isi faca griji ca sunt in pericol, tocmai acolo romanii nu isi iau nicio masura de precautie. Iar acest lucru e evidentiat de un sondaj recent realizat de EUROSTAT.
Romania e in topul tarilor ai caror cetateni isi expun nestingheriti datele personale pe internet. Mai exact, arata sondajul, doar 9% dintre romani au declarat ca nu au transmis datele personale catre diverse retele sociale sau profesionale.
Daca 9% nu pare o cifra suficient de mica, sa ne uitam peste tarile ai caror cetateni nu se aventureaza sa isi expuna ''cu una, cu doua'' datele personale pe internet: In Franta 40% dintre cetateni au declarat ca nu au transmis datele personale catre diverse retele sociale sau profesionale. In Olanda 39%, in Finlanda 37%, in Slovacia si Suedia 36%.
Ce ar mai fi de adaugat?!