Spitalul de copii deschide Cutia Pandorei in politica romaneasca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Spitalul de copii deschide Cutia Pandorei in politica romaneasca
Spitalul de copii deschide Cutia Pandorei in politica romaneasca
de Magda Florea la 30 Oct. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
spital pentru copiigabriela fireaasociatia daruieste viatabucuresti

Mai rau decat un copil bolnav de cancer e doar un copil bolnav de cancer umilit de propria tara. Gabriela Firea a reusit sa striveasca sub flecul tocului frumos lustruit tot ce mai ramasese din bunatatea, demnitatea, implicare si compasiunea romanului de rand. Acel roman de rand care face parte dintre cei aproape 3 milioane de cetateni care munesc pe salariul minim pe economie, dar si-au rupt din bucatica lor amarata, dar demna, sa doneze pentru un spital. Nu pentru orice spital insa ...

Trecura anii si se facura 30. Nu am prea observat noi cum s-a scurs timpul, ca eram atenti sa cascam gurile cum isi ridica unii si altii imperii din salarii de bugetar, cum se reped la ciolan ca haita de sacali, cum se jignesc, cum isi leapada demnitatea si patriotismul pentru a se pune la adapost, pe ei si pe neamul lor. Trecura, cu mai multe rele decat bune, trei decenii de cand se plateau in Piata Revolutiei tribut vieti pentru ca noi astazi sa avem ceea ce comunismul nu a oferit.

Si am reusit sa fim astazi mai rau decat inainte. Macar construia cineva spitale pana in '89. Iti lua statul "de la gura" dar vedeai ca se face ceva cu banii aia. Astazi, statul si-a pastrat obiceuiul sa-ti ia, imparte salariul cu tine jumatate-jumatate, dar mergem pe aceleasi autostrazi, invatam in aceleasi scoli cu tavanul carpit si stam in aceleasi blocuri cenusii, usor cosmetizate cu cate un termopan, o izolatie termica de roz pal sau aprins, depinde de preferinte.

La 30 de ani de la comunism, tara care a dat-o lumii pe Ana Aslan si in care veneau la tratament capete incoronate de pe tot Mapamondul nu are o amarata de cladire in care sa isi trateze pruncii macinati de cancer. Lasand de-o parte faptul ca parintilor li se pun piedici birocratice si cand vor sa plece peste hotare, in tara nu exista nici macar un spital care sa vindece puii de om atat de greu incercati de suferinta.


S-au trezit insa niste nebuni, vreo 300.000 sa faca ei dom'ne un spital. Ce or fi avut in cap? Ei nu stiu ca in tara asta nu se fac lucrurile din principiu, adica daca merge si asa, si cei care pot, se trateaza in clinici de lux din Elvetia, de ce sa ne batem capul pentru proletariat?

Oamenii astia, nu milionari, nu miliardari, nu politicieni, desi probabil se numara si cateva nume grele printre donatori, in principiu, oameni simpli, s-au saturat sa astepte. Pe langa cotizatiile de peste  40% pe care le platesc lunar din salariul lor brut, au zis sa mai rupa ceva din ce ramane sa faca un spital pentru copii. Acei 2 euro donati inseamna aproape 10 lei, inseamna 10 paini, inseamna doua cafele, inseamna pentru unii o bancnota pe care nu o au mereu la discretie, dar a fost oferita cu demnitate, cu speranta ca va alina durerile cumplite ale copiilor suferinzi.

Insa nebunii astia au fost lasati in pace sa "le iasa din cap" si asta cu spitalul, a scapat si statul de efortul de a-si raci gura cu promisiunea ca va face el spitalul si uite asa toate pareau bune si frumoase, pana cand edilul general al Capitalei a decis sa scormoneasca in gunoi si sa deschida cutia pandorei.

S-a ajuns la un scandal urias in jurul spitalului pentru copii, in care toata lumea acuza pe toata lumea, insa doamna Firea da tonul.
 
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si Vlad Voiculescu, candidatul PLUS la alegerile de anul viitor pentru Primaria Capitalei, isi arunca vorbe grele. Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, de la Asociatia Daruieste Viata, care s-au implicat direct in strangerea de fonduri au intrat si ele in acest raboi, in care lumina cea mai nepotrivita a picat pe buna dreptate, pe Gabriela Firea.
 
Toata povestea a inceput de la un share pe care Gabriela Firea l-a dat pe contul personal de Facebook unei postari controversate a creatoarei de moda Dana Budeanu. Firea a distribuit fotografia de mai jos:



Dupa share, s-a scurs ceva timp peste Gabriela Firea, desi n-au fost 30 de ani, insa nu are nicio importanta, pentru ca probabil atitudinea domniei sale ramanea neviciata. Probabil cat sa fi facut o ciorba de vacuta sau cine stie, vreo tocanita pentru domnul Pandele. Dupa care, a fost intrebata, de ce a sheruit asa ceva? 
 
"Este interzis like-ul sau share-ul pe Facebook?”, a spus Firea.
 
Nu, nu este. Insa sa ii transmita cineva doamnei primar ca atunci cand ai o functie de demnitate publica si pe langa demnitate, controlezi bugetul Capitalei, esti platita din bani publici si esti o autoritate, trebuie sa filtrezi macar rational, daca nu si emotional, ceea ce transmiti.
 
" O postare share-uita miercurea trecuta, care nu a suparat pe nimeni, si brusc aseara, in timpul evenimentului No Drugs, No Problems, s-a indignat lumea ca la un semn. Dupa sase zile, repet, dupa sase zile! Deci mie asta imi da foarte mult de gandit si de banuit ca a fost o comanda in ceea ce ma priveste”, a acuzat Gabriela Firea. „Imi pare rau de ipocrizia care se manifesta. Pentru ca brusc, doar in legatura cu mine, exista foarte multa pudibonderie. Sa stiti ca si eu am copii. (...) Ce ma deranjeaza este manipularea si ipocrizia si faptul ca o anumita persoana isi face campanie electorala pentru alegerile locale de la anul transmitand informatii partiale, ca sa nu spun eronate (...)”, a continuat Firea, cand i s-a atras atentia ca postarea nu e chiar fericita.
 
Atitudinea primarului general nu se opreste aici. Cumva, sutele de mii de romani care au donat bani din salariul supraimpozitat, sutele de mii de romani care imbatranesc in trafic in Bucuresti si o sa inceapa sa isi parcheze masinile in cochilii pe spate ca melcii, ca nimeni nu face vreo parcare, sutele de mii de romani care isi tin mancarea in pungi in dulapurile din spitale de frica gandacilor, sutele acestea de mii de romani care au donat, ii cam datoreaza aprecierea Gabrielei Firea ca si domnia sa a pus umarul la spital. A dat terenul...care valoreaza 1 milion de euro.
 
Gabriela Firea sustine ca si ea, ca primar general, are o contributie la acest spital privat, pentru ca este construit pe un teren al Primariei care ar valora un milion de euro.
 
"Nu-mi plac omisiunile grave. Eu nu aveam cum sa aduc jigniri contributorilor, sponsorilor acestui spital, pentru ca si eu, ca primar general, am o contributie (...) in construirea acestui spital - asa cum se spune, din fonduri exclusiv private - contributie despre care nu vorbeste absolut nimeni, poate nu intamplator. (...) Acest spital se construieste - si foarte bine ca se construieste si voi sprijini cu tot ceea ce pot si personal, si ca primar general - acest spital se construieste pe proprietatea Municipiului Bucuresti, pe proprietatea Primariei Capitalei, pe un teren valoros - in jur de un milion de euro. Atat Spitalul Marie Curie, Bagdasar (sic! - n.r.) cum este cunoscut in popor, langa care se construieste acest spital privat, cat si terenul aferent sunt proprietatea Primariei Capitalei. Niciodata nu am facut tapaj sa spun: stiti, nu va suparati, spuneti dvs ca este un spital construit exclusiv din fonduri private, dar uitati de contributia majora a Primariei Capitalei, si anume prin punerea la dispozitie a acestui teren extrem de valoros”, a spus Gabriela Firea.
 
Si chiar merita recunostinta. L-a adus din fundul gradinii de la resedinta domniei sale, si "hop" cu el in centrul Capitalei, ca sa facem si noi un spital.
 
Cam asa abordeaza Firea "oferirea" terenului pentru construirea spitalului cu pricina. Ca si cum l-a adus de la domnia sa de acasa, ca si cum e un gest filantrop, nu o responsabilitate pentru care a fost investita in functie, platita si asa mai departe.

Doamnele de la "Daruieste Viata” ar fi doar interfata


Problema ar fi, spune Firea, si la ONG-ul care s-a ocupat de strangerea donatiilor.  Doamnele de la "Daruieste Viata” ar fi doar interfata, acuza edilul general. In spatele lor ar fi Vlad Voiculescu.
 
"Deci, dl. Voiculescu, fostul ministru al sanatatii de pe timpul dlui Ciolos, un ministru care s-a opus transplantului din Romania, un ministru care mi-a solicitat o intalnire ca primar general si mi-a spus sa nu mai indemn echipa de la Spitalul Sfanta Maria, pe dl. prof. Copca, sa faca transplant in Romania, pentru ca vor muri oameni pe capete - si nu este asa...", a spus Firea pentru Digi24.
 
Intrebata daca are dovezi, Firea a raspuns: "Sunt toate dovezile de pe planeta, nu cred ca dvs nu stiti aceste lucruri. Doamnele sunt interfata. Este ONG-ul patronat de catre acest domn. Si nu este nimic rau.
 
Eu doar va spun, spre exemplu, ca astazi s-a produs o premiera in Romania la spitalul Sfanta Maria, in administrarea Primariei Capitalei, echipa profesorului Copca a facut in premiera atat transplant de plaman, cat si transplant de ficat, al saptelea transplant de plaman si al 50-lea transplant de ficat, in timp ce acest domn care a fost ministrul sanatatii si mi-a solicitat intrevedere cand era ministru si eu eram la inceput de mandat sa-mi spuna sa nu mai dau vant in panze dlui manager Copca, pentru ca este un aventurier".
 

Reactia lui Vlad Voiculescu nu a intarziat sa apara


Acesta a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, in care condamna atitudinea Gabrielei Firea de a i se parea normal sa fie apreciata pentru terenul donat.
 
"Gabriela Firea, vorbind despre sine la persoana a treia, ne spune ca de fapt toata lumea ar trebui sa ii fie recunoscatoare pentru ca dansa, Primar General Gabrielei Firea, a fost de acord ca spitalul pentru copiii bolnavi cu cancer sa fie construit de Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu.
 
Doamna primar acuza apoi ca "uitati de contributia primariei". In 2017, chiar dansa, in marinimia sa de Pimar General si pesedist pe deasupra - deci stapan absolut, a fost de acord ca pe acel teren, unde inainte ne spune ca era si sera si statie de gaz si nu stiu ce ateliere, sa apara acest spital care acum atat de tare o incurca. Ne spune si ca valoreaza 1 milion de euro.
 
Redau aici doar trei replici:
 
Gabriela FIREA: sa se aminteasca public contributia Primariei Capitalei.
Cosmin PRELIPCEANU: este contributia bucurestenilor
Gabriela FIREA: bucurestenii nu puteau nici sa fi vrut", a scris Vlad Voiculescu.
 
Si astfel, dupa 30 de ani de democratie, nu doar ca nu am castigat dreptul de a primi sansa la o viata decenta, ba chiar suntem umiliti cand incercam sa ne facem siguri, mana de la mana, strictul necesar, spitale pentru copiii batuti de soarta, autostrazi pentru a nu mai calatori cu zilele intre punctele extreme ale tarii si scoli pentru a fi siguri ca ni se intorc copiii acasa intregi.

Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu nu au ramas nici ele fara reactie: "Cautam un avocat"

 
La fel ca Vlad Voiculescu, cele doua reprezentante ale ONG-ului au transmis un mesaj pe Facebook. 
 
"Jurnalul de pe Frontul unui SPITAL. Doamna Firea a recunoscut acea mizerie de postare in care isi bate joc de noi, de proiectul si sustinatorii nostri. Doamna Firea ne-a facut "ciuma roz sau alba'". Doamna Firea incearca o marsava manipulare, sustinand ca eu si Carmen Uscatu suntem doar niste marionete ale lui Vlad Voiculescu
Doamna Firea a lansat un atac mizerabil la munca si reputatia noastra. Va trebui sa dovedeasca spusele, caci 10 ani de munca si lupta pentru sansele la viata ale copiilor bolnavi de cancer nu merita a fi terfeliti in acest fel", a transmis Oana Gheorghiu.
 
"Jurnal de seara cu spital si primar
CAUTAM AVOCAT!
 
"Nu pot sa privesc un om care minte fara sa reactionez. Daca nu sunt fata in fata cu el pentru mine e foarte greu.
Nu am putut sa o privesc pe Gabriela Firea in seara asta la Digi24.
Tot timpul insa am primit sms uri, mesaje pe FB, whatsup, telefoane. Prietenii mei erau oripilati.
Da, e oribil.
Dar mult mai oribila e umilinta SI DUREREA pe care o traiesc parintii ce nu isi pot salva copiii.
Pentru ca din cauza acestor incompetenti nu exista medicamente, nu exista spitale, ne-au plecat doctorii si asistentele.
Noi mergem mai departe.
Si da, cautam avocati!
Iar cu banii castigati din proces vom mai face ceva pentru copiii nostri”, a transmis, la randul sau, Carmen Uscatu.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x