STUDIU: Investitiile straine globale au depasit nivelul dinainte de criza

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
STUDIU: Investitiile straine globale au depasit nivelul dinainte de criza STUDIU: Investitiile straine globale au depasit nivelul dinainte de criza
de Manager.ro la 09 Iul. 2012
Urmareste-ne pe Google News
investitii straine directeunctadworld investment report 2012

Influxurile de investitii straine directe globale (ISD) au crescut cu 16% in 2011, ajungand la peste 1.500 miliarde de dolari, mentioneaza raportul anual privind tendintele in domeniul investitiilor, elaborat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD). Aceste date indica depasirea nivelului mediu din perioada anterioara crizei economice si financiare globale, in pofida consecintelor persistente ale acesteia si a efectelor actualei crize a datoriilor din Europa. World Investment Report 2012, publicat saptamana trecuta, poarta subtitlul "Spre o noua generatie a politicilor de investitii".

Dinamismul ISD scade in 2012, dar perspectivele pentru 2013 si 2014 raman favorabile
 
In Raport se mentioneaza ca revenirea incertitudinii economice si posibilitatea unor rate de crestere mai mici pe pietele emergente majore, pot duce la reducerea ISD in 2012. UNCTAD prevede ca rata de crestere a ISD va scadea in anul 2012, fluxurile constituind 1.600 miliarde dolari SUA. Indicatorii de baza reflecta aceasta tendinta, valoarea fuziunilor si achizitiilor, precum si a investitiilor de tip greenfield fiind in scadere, in primele cinci luni ale anului 2012. 

Previziunile UNCTAD pe termen mediu, bazate pe indicatori macro-economici, indica faptul ca fluxurile ISD cresc cu un ritm moderat, dar stabil, atingand cifra de 1.800 miliarde dolari SUA in 2013 si 1.900 miliarde dolari SUA in 2014, prevenind socurile macroeconomice.

Incertitudinea investitorilor in legatura cu evolutiile in economie in aceasta perioada este in continuare inalta, studiul anual UNCTAD printre sefii corporatiilor transnationale constatand ca aproximativ jumatate dintre respondenti sunt neutri sau indecisi  in privinta starii climatului de investitii global in anul 2012.
 
Regula 20/80 se confirma: Tarile dezvoltate au atras 80% din investitii
 
Raportul Global al Investitiilor 2012 mentioneaza ca aproape jumatate din ISD globale (45%) in 2011 continua sa fie in economiile in dezvoltare, in timp ce influxurile acestora au atins un nou record, crescand cu 11% pana la 684 miliarde dolari SUA. Influxurile in economiile in tranzitie au reprezentat 6%. Ele au crescut in anul 2011 cu 25%.

Cresterea ISD in aceste economii a fost determinata de o majorare semnificativa a fluxurilor catre Asia si o crestere peste medie a investitiilor in America Latina, Caraibe si in economiile in tranzitie. Fluxurile in Africa insa, au continuat sa scada in 2011. Cele mai sarace state au inregistrat in continuare o recesiune a ISD, fluxurile spre cele mai slab dezvoltate tari scazand cu 11%, pana la 15 miliarde dolari SUA. Se preconizeaza ca ISD vor creste in tarile cu economii in curs de dezvoltare si in cele in tranzitie, atingand 720 si respectiv 100 miliarde dolari SUA in 2012 si o crestere de 760–930 miliarde dolari SUA pentru statele in curs de dezvoltare, precum si 110–150 miliarde dolari SUA pentru tarile cu economie in tranzitie pana in 2014.
 
ISD din tarile dezvoltate au crescut brusc in 2011 – cu 25% - ajungand la 1.240 miliarde dolari SUA. Toate cele trei blocuri majore de economii-investitoare – Uniunea Europeana, America de Nord si Japonia – au contribuit la aceasta crestere. ISD din Statele Unite au fost determinate de un nivel record de venituri reinvestite, deoarece corporatiile transnationale se bazeaza pe veniturile din subsidiile de peste hotare. Cresterea fluxurilor ISD din UE a fost cauzata de fuzionari si achizitii transfrontaliere. Yenul in apreciere a sporit puterea de cumparare a corporatiilor transnationale japoneze, ceea ce a dus la dublarea fluxurilor ISD, cu procurari nete de fuzionari si achizitii in America de Nord.
 
Fluxurile ISD, pe regiuni (miliarde dolari SUA) 
 Sursa: UNCTAD, Raportul Mondial al Investitiilor 2012.
 
Top 10 al economiilor, dupa indicele de atragere a ISD in 2011
 
Indicele UNCTAD de atragere a ISD, care masoara succesul economiilor in atragerea ISD (raportul dintre nivelul global al investitiilor atrase de o tara si ponderea PIB-ul din tara respectiva in PIB global), include opt economii in dezvoltare si in tranzitie in topul celor 10 economii. Printre noii veniti in topuri in 2011 se afla Irlanda si Mongolia. Urmatoarele economii dupa cele 10 si-au imbunatatit sustinut pozitia in top in ultimii sase ani, inclusiv Peru si Ghana, ambele ridicandu-se in top in fiecare dintre cei sase ani.
 
Sursa: UNCTAD, Raportul Mondial al Investitiilor 2012.
 
O premiera: Indicele de contributie a ISD

Indicele UNCTAD de contributie a ISD, introdus pentru prima data in raportul anual al UNCTAD privind tendintele investitiilor, clasifica economiile in baza importantei ISD si filialele straine pentru economiile lor in ceea ce priveste valoarea adaugata, angajarea in campul muncii, salarii, venituri fiscale, exporturi, cheltuieli pentru cercetare si dezvoltare si formarea capitalului.
 
Potrivit indicelui pentru acest an, economia gazda cu cea mai mare contributie din punct de vedere al ISD este Ungaria, urmata de Belgia si Cehia.
 
Alte tendinte majore ale ISD globale, in 2011
 
Proiectele de investitii de tip greenfield, care au scazut ca valoare timp de doi ani consecutiv, au ramas la acelasi nivel in 2011 - 904 miliarde dolari SUA. Fuziunile si achizitiile transfrontaliere au crescut cu 53% in 2011 la 526 miliarde dolari SUA, stimulate de o majorare a numarului de mega-tranzactii (a caror valoare depaseste 3 miliarde dolari SUA) la 62 in 2011, de la 44 in 2010. Chiar daca cresterea fluxurilor ISD globale in 2011 a fost determinata, in mare parte, de fuziunile si achizitiile transfrontaliere, valoarea totala a investitiilor de tip greenfield ramane cu mult mai mare decat cea a fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere, asa cum s-a intamplat de la inceputul crizei financiare.
 
ISD in sectorul primar si sectorul serviciilor au crescut dupa doi ani de declin. ISD in sectorul serviciilor, care au atins 570 miliarde dolari SUA in 2011, au crescut datorita unei activitati sporite in domeniul utilitatilor (electricitate, gaz si apa), transportului si comunicatiilor. Investitiile in sectorul primar, care au atins 200 miliarde dolari SUA, au fost stimulate de preturile mari la produse si de consolidarea industriei. Distribuirea sectoriala a proiectelor indica faptul ca ponderea ambelor sectoare a crescut usor din contul produselor manufacturate. 
Activitatea filialelor straine a crescut in 2011 la toti indicatorii majori de productie internationala. Pe parcursul anului, filialele straine au angajat circa 69 milioane lucratori la nivel global, care au generat 28.000 miliarde dolari SUA in vanzari si 7.000 miliarde dolari SUA dupa valoarea adaugata. 
 
100 de corporatii transnationale ar putea investi o treime din fluxurile globale de ISD
 
Detinerile record de numerar de catre corporatiile transnationale, estimate la 5.000 de miliarde dolari SUA, nu au dus deocamdata la o crestere sustinuta a nivelurilor investitiilor. Datele cu privire la cele mai mari 100 corporatii transnationale arata ca, in timpul crizei financiare globale, acestea au redus cheltuielile de capital pentru active productive si achizitii (in special, achizitii straine) in favoarea numerarului. Nivelurile de numerar doar pentru aceste 100 firme au constituit 1.000 miliarde dolari SUA in 2011, dintre care 105 miliarde dolari SUA erau suplimentare – peste nivelul sugerat de detinerile medii de numerar dinainte de criza. Desi cifrele recente sugereaza ca cheltuielile de capital ale acestor firme pentru active productive si achizitii sunt in crestere, numerarul suplimentar pe care il detin acestea inca nu este utilizat in totalitate. Aceasta cantitate de numerar poate alimenta un val viitor de ISD. Analizand experienta celor 100 de corporatii transnationale care detin un capital de 5.000 miliarde dolari SUA din valoarea totala a valutei efective detinute de corporatiile transnationale, sugereaza faptul ca este posibil ca acestea sa detina peste 500 miliarde dolari SUA, bani ce pot fi investiti sau peste o treime din fluxurile globale de ISD, indica Raportul UNCTAD.
 

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x