UNICEF trage semnalul de alarma: ne paste o criza catastrofala de MALNUTRITIE SEVERA in randul COPIILOR
emacieremalnutritie severaunicefcriza alimentara
Razboiul din Ucraina a pus paie pe focul securitatii alimentare globale. "Preturile tot mai mari ale produselor alimentare, cauzate de razboiul din Ucraina si reducerile bugetare pe fondul pandemiei, vor duce atat la cresterea cu 16% a costului alimentelor terapeutice vitale pentru copiii care sufera de malnutritie, cat si la o sporire a nevoii de astfel de tratamente", avertizeaza UNICEF.
Numarul copiilor care sufera de emaciere severa era in crestere inainte ca razboiul din Ucraina sa arunce lumea intr-o criza alimentara mondiala vertiginoasa, iar situatia se inrautateste, a avertizat UNICEF intr-o nou raport privind situatia copiilor.
Raportul publicat azi, Severe wasting: An overlooked child survival emergency (Emacierea severa: O urgenta ignorata privind supravietuirea copiilor) arata ca, pe langa nivelurile in crestere de emaciere severa in randul copiilor si a costurilor ridicate ale tratamentului vital, si finantarea globala menita sa salveze vietile copiilor care sufera de emaciere este amenintata.
“Chiar si inainte ca razboiul din Ucraina sa puna presiune asupra securitatii alimentare in intreaga lume, conflictele, socurile climatice si pandemia de COVID-19 afectau capacitatea familiilor de a-si hrani copii”, a spus Catherine Russell, Directorul Executive UNICEF.
“Lumea se afla intr-un pericol iminent de a inregistra, in randul copiilor, decese si cazuri de emaciere care ar putea fi prevenite”.
In prezent, cel putin 10 milioane de copii cu emaciere severa - sau doi din trei copii - nu au acces la cel mai eficient tratament impotriva emacierii, alimentele terapeutice gata de utilizare (RUTF). UNICEF avertizeaza ca o combinatie de socuri globale pentru securitatea alimentara, printre care razboiul din Ucraina, economiile care inca se mai lupta sa se redreseze in urma pandemiei si conditiile persistente de seceta in unele state provocate de schimbarile climatice, creeaza conditiile pentru o crestere semnificativa a nivelurilor de emaciere severa in toata lumea.
In acelasi timp, costul alimentelor terapeutice gata de utilizare este previzionat a avansa cu 16% in urmatoarele sase luni din cauza cresterii bruste a costurilor materiei prime, ceea ce poate genera un numar suplimentar de 600.000 de copii fara acces la tratamentul vital, avand in vedere nivelurile actuale ale cheltuielilor. De asemenea, se estimeaza ca vor ramane ridicate costurile transporturilor si livrarilor.
“In fiecare an, pentru milioane de copii, aceste pliculete cu alimente terapeutice fac diferenta dintre viata si moarte. O crestere a preturilor cu saisprezece procente poate parea gestionabila in contextul global al pietelor alimentare, dar la capatul acestui lant de aprovizionare se afla in asteptare disperata un copil subnutrit pentru care mizele nu sunt deloc gestionabile”, a spus Russell.
Emacierea severa, cand copii sunt prea slabi pentru inaltimea lor, lucru care conduce la slabirea sistemului imunitar, este forma de malnutritie cea mai rapida, vizibila si care pune in pericol viata. In intreaga lume, cel putin 13,6 milioane de copii cu varste sub cinci ani sufera de emaciere severa, ceea ce duce la unu din cinci decese la aceasta categorie de varsta.
Asia de Sud ramane ‘epicentrul’ emacierii severe. Aici, unu din 22 de copii sufera de emaciere severa
Asia de Sud ramane ‘epicentrul’ emacierii severe, unde aproximativ unu din 22 de copii sufera de emaciere severa, un numar de doua ori mai mare decat cele inregistrate in Africa sub-sahariana. Iar pe intregul mapamond, statele se confrunta cu niveluri nemaiintalnite de emaciere severa. De exemplu, in Afghanistan, estimarile arata ca 1,1 milioane de copii vor suferi de emaciere severa in acest an, aproape un numar dublu fata de cel din 2018. Seceta din regiunea Cornului Africii arata ca numarul de copii cu emaciere severa ar putea creste rapid de la 1,7 la 2 milioane, iar in regiunea Sahel se previzioneaza o crestere de 26% comparativ cu 2018.
Raportul privind situatia copiilor arata ca inclusiv statele cu o situatie relativ stabila, precum Uganda, au inregistrat o crestere a nivelului emacierii de 40% sau mai mare incepand cu 2016, din cauza adancirii saraciei si a insecuritatii alimentare la nivelul gospodariilor, ceea ce duce la o calitate si la o frecventa inadecvate ale alimentatiei in randul copiilor si femeilor insarcinate. Socurile provocate de schimbarile climatice, inclusiv seceta ciclica severa si accesul inadecvat la apa potabila si servicii de salubritate, contribuie la aceste cifre in crestere.
Raportul avertizeaza si ca ajutorul pentru emaciere ramane la niveluri joase si se estimeaza ca va scadea brusc in urmatorii ani, cu sperante slabe pentru o recuperare care sa atinga pana in 2028 nivelurile pre-pandemice. Conform unei noi analize, sumele ajutorului international folosite pentru a lupta impotriva malnutritiei se ridica la doar 2,8% din totalul sectorului medical dedicat Asistentei Oficiale pentru Dezvoltare (AOD) si 0,2% din totalul cheltuielilor AOD.
Pentru a ajunge la fiecare copil cu un tratament vital impotriva emacierii severe, UNICEF face apel catre:
Guverne pentru a spori ajutorul acordat luptei impotriva emacierii cu cel putin 59% mai mult decat nivelul AOD din 2019 pentru a ajunge la toti copiii care necesita tratament din 23 de state aflate in nevoie.
State pentru a include tratamentul impotriva emacierii infantile in schemele de finantare pe termen lung pentru sanatate si dezvoltare, astfel incat toti copiii sa beneficieze de programe de tratament, nu doar cei din contexte de criza umanitara
Asigurarea unor alocari bugetare pentru a aborda criza mondiala a foametei, inclusiv alocari specifice dedicate interventiilor alimentare terapeutice pentru abordarea imediata a nevoilor copiilor care sufera de emaciere severa.
Donatori si organizatiile societatii civile pentru a acorda prioritate finantarii programelor impotriva emacierii, pentru a asigura un ecosistem de sprijin divers, in crestere si viabil.
“Suferinta unui copil cauzata de emacierea severa nu isi gaseste justificare, in conditiile in care avem capacitatea de a preveni aceasta situatie. Dar avem la dispozitie un scurt ragaz pretios pentru a reactiva eforturile internationale pentru prevenirea, identificarea si tratarea malnutritiei inainte ca situatia precara sa se inrautateasca mult mai mult”, a spus Russell.
Te-ar putea interesa si: 7 evenimente majore din secolul XXI, pe care nimeni nu le-ar fi anticipat