Peste un an de pandemie, lansare inegala de vaccinuri, aparitia de noi variante. Toate acestea par sa nu se mai sfarseasca.
Dar nu, nu asa va arata viitorul nostru pentru totdeauna. Se pare ca nu suntem "condamnati" sa ne petrecem restul zilelor alaturi de
Covid-19, cel putin asta sugereaza cercetarea recenta a unor oameni de stiinta din Noua Zeelanda.
Nu va pierdeti speranta
Cercetarea oamenilor de stiinta din Noua Zeelanda sugereaza ca nu ar trebui sa renuntam inca la speranta. Intr-o meta-analiza a studiilor anterioare si examinand comparatiile cu variola si poliomielita, echipa sugereaza ca eradicarea ar putea fi inca fezabila, chiar daca nu ar fi usoara.
"COVID-19 este potential eradicabil? Sau este inevitabil endemic, dupa ce s-a stabilit in intreaga lume?", scriu cercetatorii.
"In timp ce analiza noastra este un efort preliminar, cu diferite componente subiective, pare sa puna eradicabilitatea COVID-19 in taramurile de a fi posibila, in special in ceea ce priveste fezabilitatea tehnica", noteaza oamenii de stiinta.
"Desi la scara mondiala SARS-CoV-2 cauta solutii sa se stabileasca, la scara mica, unele locuri au reusit sa elimine virusul - chiar si fara vaccinare", scrie sciencealert.com.
Natiunile mari, precum China, Hong Kong si cele mai mici, precum Islanda si Noua Zeelanda, au reusit sa elimine temporar virusul inainte de vaccinare, utilizand controlul frontierei, purtarea mastilor, distantarea fizica, testarea si urmarirea contactelor.
"Oamenii au trait alaturi de variola timp de 3.000 de ani, inainte ca o vasta campanie mondiala de vaccinare sa reuseasca sa o elimine in anii '70"
In plus, spun oamenii de stiinta, am reusit deja sa eradicam cel putin o boala umana complet - variola. Oamenii au trait alaturi de variola timp de 3.000 de ani, inainte ca o vasta campanie mondiala de vaccinare sa reuseasca sa o elimine in anii '70.
Deci, putem face acelasi lucru cu COVID-19?
In studiu, echipa a creat un sistem de notare in trei puncte pentru 17 variabile de eliminare, cum ar fi disponibilitatea unui vaccin sigur si eficient, durata de viata a imunitatii, impactul masurilor de sanatate publica si gestionarea eficienta de catre guvern a comunicarii pe tema infectiilor.
Comparand variabilele, COVID-19 a obtinut 28 de puncte din 51, comparativ cu poliomielita care a obtinut 26 din 51.
Prin urmare, spun cercetatorii, avem o multime de elemente de care avem nevoie pentru a putea considera eradicarea ca fiind fezabila.
"In aceasta analiza foarte preliminara, eradicarea COVID-19 pare putin mai fezabila decat pentru poliomielita, dar mult mai putin decat pentru variola", concluzioneaza echipa .