A inceput numaratoarea inversa pana la Congresul PSD. Ciolacu vrea scaunul de presedinte si promite sa reformeze partidul
congres psdmotiune de cenzura
Pe 22 august va avea loc Congresul PSD, in cadrul caruia va fi aleasa noua echipa de conducere a partidului. Marcel Ciolacu vaneaza scaunul de presedinte si, conform surselor din interiorul partidului, ale cele mai mari sanse sa obtina titlul de presedinte al social-democratilor, mai ales daca va reusi pana atunci sa darame Guvernul Orban prin motiune de cenzura.
Ciolacu va veni in Congres sa ceara sustinerea social-democratilor pe care ii conduce acum cu mandat interimar, preluat de la Viorica Dancila, cu un program politic care se vrea a fi o resetare a PSD.
Ciolacu propune in programul sau politic abandonarea unor teme pe care PSD a pierdut mult la capitalul de imagine in trecut, precum justitia penala. Ciolacu vrea ca PSD sa abordeze acum promovarea principiului de justitie sociala. Cu alte cuvinte, isi doreste de la PSD sa promoveze o doctrina cu accente sociale, in care sa fie incurajata dezvoltarea clasei de mijloc si conceptul de egalitate in accesul cetatenilor la educatie, dezvoltare si sanatate.
Ciolacu propune in programul sau si introducerea meritocratiei in promovarea in interiorul partidului. In baza acestui principiu, ar urma sa fie promovati in functii de conducere la PSD oameni cu experienta, cu abilitati profesionale dovedite, care merita sa ocupe acele functii.
''Fara cumetrii in functii publice'', spune Marcel Ciolacu.
PSD isi propune sa isi extinda si bazinul electoral. Cunoscut ca fiind ''partidul pensionarilor'', pe care nu multi tineri si oamnei de afaceri il vad ca o solutie de viitor, Marcel Ciolacu propune politici care sa atraga aceste categorii sociale catre stanga esichierului politic, mai exact, catre PSD.
Ciolacu are, fara indoiala, cele mai mari sanse la castigarea unui mandat plin de presedinte al PSD. Surse din interior spun ca in echipa lui Ciolacu ar urma sa fie Gabriela Firea, actualul primar general al Capitalei, dar si Sorin Grindeanu.
Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Orban e depusa de PSD cu fix cateva zile inainte de Congres si, daca pana in 22 august va fi si citita si votata si va intruni mai mult de 233 de voturi, atunci statutul de presedinte al lui Ciolacu va fi fundamental consolidat.
Social-democratii dau deja ca sigura victoria motiunii de cenzura si caderea Guvernului, ba mai mult decat atat au pregatit deja numele viitorului premier. Desi recunoaste ca e responsabilitatea presedintelui Romaniei sa desemneze un nou premier, Ciolacu a pregatit deja un nume din partea PSD.
Ciolacu a spus ca momentan tine secret numele celui care va fi propus in locul lui Orban, dar cert e ca a fost deja stabilita o persoana care sa alcatuiasca un nou Guvern, dupa ce liberalii vor pleca acasa.
''Maine (n.r luni), PSD va depune motiunea de cenzura la Parlament si in cursul saptamanii vitoare va avea loc si citirea motiunii urmand sa programam votul”, a declarat Ciolacu, duminica seara.
Adoptarea motiunii de cenzura depusa luni ar putea fi neconstitutionala
Premierul Ludovic Orban a declarat ca ''nicio motiune de cenzura, in ultimii 30 de ani, nu a fost depusa in vacanta parlamentara''.
''Si-au pierdut complet busola, nu mai sunt in stare sa citeasca Constitutia”, a mai declarat Orban despre social-democrati.
Totusi, Parlamentul lucreaza acum in sesiune extraordinara, nu este vacanta parlamentara.
Constitutia Romaniei spune ca ''Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114''.
In acest context neclar al constitutionalitatii adoptarii unei motiuni de cenzura in luna august, e posibil ca votul asupra motiunii sa se dea in septembrie, iar Congresul PSD sa se desfasoare inca cu liberalii la putere in Executiv.