Astazi am inteles de ce PSD are zilele numarate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Astazi am inteles de ce PSD are zilele numarate
Astazi am inteles de ce PSD are zilele numarate
de Magda Florea la 25 Nov. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
psdalegeri 2020alegeri parlamentarealegeri prezidentialeviorica dancila

Miscarile de trupe efectuate de liderii PSD in prima zi dupa infrangerea dezastruoasa suferita la alegerile prezidentiale reprezinta axa in jurul careia se regasesc atat punctul de inceput al dizolvarii partidului, cat si explicatia pentru care social-democratia reprezentata de acest partid a ajuns absolut indezirabila alegatorilor romani.

Dupa ce a reusit sa obtina cel mai mic scor al PSD la alegerile prezidentiale din 1990 pana in prezent, Viorica Dancila se vede nevoita sa isi puna demisia pe masa.

Am discutat intr-un articol anterior despre cum liderii PSD au cazut de comun acord sa o indeparteze pe Dancila de la sefia partidului, convingand-o sa isi depuna mandatul de presedinte al partidului. La doar cateva zeci de ore de la anuntarea rezultatelor alegerilor prezidentiale, social-demcratii isi devoreaza liderul pe care ni-l serveau in meniul campaniei electorale ca fel principal si totodata o delicatesa de neratat.

Dupa ce l-am scris, mi-am dat seama ca trebuie subliniat un anumit aspect, si anume faptul ca nu rezultatele alegerilor in sine vor duce la disparitia PSD de pe scena politica romaneasa, ci actiunea, atitudinea si jocurile politice de dupa, facute in stilul personajelor lui Caragiale.


In viata pierzi si castigi, important este, insa, sa stii sa abordezi atat succesul, cat si esecul, cu verticalitate morala si sa nu iti schimbi declaratiile in functie de interesele de moment. 

Uitandu-ne in urma, vedem ca PSD nu stie sa managerieze nici succesul, nici esecul. Atunci cand castiga, uita sa iti tina promisiunile, din simplul fapt ca sunt inca de la bun inceput facute cu constienta faptului ca sunt utopice, iar atunci cand pierd, incep sa se desfiinteze intre ei.

Despre aspectul promisiunilor in van duduie presa de cel putin 3 ani si jumatate, insa sa nu uitam faptul ca acelasi PSD, mai mult sau mai putin cosmetizat, conduce Guvernul si a avut majoritate parlamentara aproape continuu in ultimii 7 ani. Practic, daca se voia cu adevarat, sau exista competenta profesionala sa se poata face ce se dorea, puteam sa ducem si romani pe Marte pana acum, cu aceeasi culoare politica in executiv si legislativ.

Dar iata-ne in 2019 cu un PNL in fruntea unei tari cu un buget ajuns la fundul sacului, cu o datorie externa care ne ingroapa la peste 100 de miliarde de euro, cu deficite accentuate la balanta comerciala si cu imposibilitatea atingerii tintei de deficit bugetar, cu cea mai mare inflatie din UE si cu o moneda nationala care a devenit din "leu", "mielusel" in fata valutelor europene.

PSD a castigat. Atat de mult, incat i-a dat senzatia de nemurire


 Cumva, bazinul electoral de aproape 3,5 milioane de alegatori, majoritatea pensionari, contribuie cumva la aceasta senzatie de guvernare dinastica, insa iata ca nimic nu e pentru totdeauna si vine ziua decontarii.

Daca e sa vorbim cinstit, pe erorile PSD vor deconta la fel de mult si liberalii, preluand guvernarea intr-un moment critic si fiind inevitabile unele masuri de austeritate, aceasta situatie va da social-democratilor oportunitatea de a veni la alegerile viitoare sa spuna: "Noi va dadeam. Ei v-au taiat. Votati-ne sa va dam iar". Si asa reintram in cercul vicios al ultimilor decenii.

Dincolo de a discrimina voit PSD in raport cu orice alt partid de dreapta si vorbind strict despre doctrina, social-democratia nu este pansamentul de care are Romania nevoie acum, si nici in urmatorii 200 de ani. Prin ideologia sa politica, Romania are nevoie de un partid care invata oamenii sa pescuiasca, nu care le arunca in curte cate un peste, luat pe imprumut de la magazinul din sat.

Asta e diferenta intre stanga si dreapta, spre exemplu, cel putin in viziunea mea, dincolo de oricum s-ar numi acele partide reprezentative ale laturilor esichierului politic. Or, in aceasta profunzime ar trebui sa vedem lucrurile.

Succesul in PSD inseamna venirea la putere si golirea bugetului pe orice in afara de investitii, iar ca strategie de guvernare, vorbim despre orice numai despre stat de drept si traiectorie europeana, nu. La fel, nu putem vorbi nici despre incurajarea mediului de afaceri, care, din nou, in viziunea mea, tine de subminarea economiei nationale. Povara fiscala si lipsa de predictibilitate reprezinta frane puse mediului de business, care, ce sa vezi?! e motorul economiei. Motor care se pare ca unora nu le trebuie ... Cat timp curge robinetul cu bani de la FMI, de ce ar trebui cuiva?!

Daca asa sta treaba cu succesul, esecul e sangeros

Cand vine vorba de esec, ce spuneau ieri, nu mai e valabil cu ce spun azi. Stai si te intrebi stupefiat ca cetatean de rand si cu frica de Dumnezeu, cum e vorba pe la noi, cum poti astazi sa vii sa imi spun sa votez cu X, si maine faci tot posibilul ca X sa dispara din peisaj.

Politicianule, peste noapte X nu mai e bun? 

Sau, in fapt, n-a fost bun niciodata?

Sau nici tu nu stii ce e bun? 

Sau nici nu te intereseaza, ca se numeste X, Y, Z, Dancila, ci important e s-o votam ca e candidatul tau, pur si simplu?

Cum sa am eu, ca alegator si om de rand, incredere in oamenii promovati de tine cand tu, ca politician, coleg, ca membru de partid, o desfiintezi cu prima ocazie?


Episodul Cantareata Lia


Vedem cum Dancila este astazi impinsa de scena politica la fel cum era cantareata Lia data la o parte de Patraulea intr-unul dintre episoadele seriei Brigada Diverse.

Chemata pe scena cu aplauze si spunandu-se despre ea&co ca au cucerit publicul din tara si de peste hotare, ajunge sa fie impinsa pe vesela de la bucatarie, cand glasul ei sparge timpanele spectatorilor.






Mihai Fifor, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea si toti ceilalti care azi cer "noutate", "analiza", "schimbare" si care nu mai vor "peticire", erau cei ce ne spuneau ca doamna Dancila este ceea ce Romania are nevoie, ca ea are sarea si cutitul, ba chiar Fifor spunea ca este frumoasa, pe un ton, o expresivitate si muzicalitate in versuri ce l-ar fi facut invidios si pe Vadim Tudor.

"Cand o vezi prima oara, zici, o mana de om. Cand se apropie ... Da! Zici ce frumoasa e". Declaratia unuia dintre cei mai puternici oameni din PSD, care astazi vor sa o dea jos pe pierzatoarea din 24 noiembrie.

Se invalideaza PSD prin actiunile liderilor sai care vulnerabilizeaza si dau un semnal imens de slabiciune in acest moment extrem de delicat pentru partid.

Asa am inteles eu astazi ca PSD se va macina usor, dar sigur, din interior, pana va deveni o mica pata rosie in diversitatea politica din Romania. Pana la urma, orice imperiu se destrama din interior, iar in acest caz, iminentul sfarsit e mai aproape ca niciodata.

Motivul? Oamenii nu mai pot fi mintiti atat de usor. Inca nu e imposibil, pentru ca nu se doreste asta cu adevarat, dar a devenit cu adevarat dificil a reusi sa manipulezi ca politician, prin modalitati mai mult decat josnice.

Daca in anii trecuti se putea, incepe sa nu se mai poata. Urmatorul si decisivul test pentru PSD va fi adus de  alegerile parlamentare si locale. Insa, in acest moment, o reforma in PSD se poate rezuma cel mult la un soi de "fardarea mortului", asa ca sansele pentru un scor mai bun ca la prezidentiale, nu se zaresc. Tot cert este ca odata pierduta puterea in judetele cu traditie, PSD incepe sa isi piarda din stratul de poleiala si iese rugina la suprafata.

Citeste si: Viorica Dancila, convinsa de liderii PSD sa DEMISIONEZE. Cine preia sefia partidului
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand
Companii

Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand

today22 Apr. 2024
Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani
Reteta zilei

Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani

today22 Apr. 2024
Metode eficiente sa faci bani online in 2024, fara live-uri pe TikTok sau MLM
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Metode eficiente sa faci bani online in 2024, fara live-uri pe TikTok sau MLM

today22 Apr. 2024
Rotatia anvelopelor, pregatirea pentru iarna urmatoare
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Rotatia anvelopelor, pregatirea pentru iarna urmatoare

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand
Companii

Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand

today22 Apr. 2024
Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani
Reteta zilei

Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani

today22 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x