BREAKING. LIVE TEXT de la Cex PSD

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
BREAKING. LIVE TEXT de la Cex PSD
BREAKING. LIVE TEXT de la Cex PSD
de Magda Florea la 28 Mai. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
psdaldealegeri 2019alegeri prezidentialeliviu dragneacalin popescu tariceanucex psdalegeri europarlamentare

Astazi, de la ora 18:00, are loc intrunirea Comitetului Executiv National al Partidului Social Democrat. Este a doua intalnire de marti, dupa ce la ora 11 a avut loc Biroul Permanent al PSD. Cex-ul de la ceas de seara este o intalnire sub semnul disperarii social-democratilor, care, infranti in alegerile europarlamentare de duminica, s-au trezit si cu plecarea la Rahova, pentru urmatorii trei ani si jumatate, a liderului, Liviu Dragnea. In timp ce unii deputati PSD au inceput sa ceara banii inapoi de la medicii, profesorii si pensionarii care au votat cu USR PLUS si PNL, ceilalti s-au asezat astazi la masa negocierilor pentru a-si alege un nou lider, dar si un reprezentant in alegerile prezidentiale care vor fi peste doar cateva luni. PSD este cu un picior in groapa, iar sedinta de astazi are mari sanse sa aduca mai degraba o dezbinare intre ministrii, senatorii si deputatii PSD, decat o uniune, pentru ca, practic, liantul a disparut. Dancila are acum "mana libera" sa conduca PSD si Guvernul fara sugestii venite de la fostul lider si, mai mult decat atat, poate sa intoarca intreaga strategie politica a partidului, renuntand la interventiile in justitie si la modificarile Codurilor penale. Aceasta, intr-o viziune extrem de optimista. Probabilitatile realiste sunt cu totul altele ...

Update ora 23:05 Sedinta Cex PSD a luat sfarsit. Urmeaza o declaratie de presa a Vioricai Dancila

Update: Iata cele mai importante modificari aduse in Cex:

1. Gabriela Firea isi reia functiile detinute anterior scandalului cu Liviu Dragnea, adica cea de presedinte PSD Bucuresti si de vicepresedinte national. Totodata, Firea a spus ca nu vrea sa candideze la alegerile prezidentiale.
 
2. Lia Olguta Vasilescu ii cedeaza functia de purtator de cuvant al PSD senatorului Titus Corlatean.
 
3. Comunicarea PSD va fi coordonata de o echipa de specialisti.
 
4. Codrin Stefanescu este inlocuit in functia de secretar general cu Rodica Nassar, de la PSD Sector 2.
 
5. Viorica Dancila a preluat interimatul la sefia PSD, pana cand va avea loc Congresul PSD si se va vota noul lider,
 
6. Se confirma strategia de dezicere a social-democratilor de Liviu Dragnea. Viorica Dancila a sustinut in cadrul CEx un discurs dur la adresa lui Liviu Dragnea si a spus ca partidul s-a indepartat de oameni,
 
7. In Cex s-a discutat si schimbarea sefilor unor Ministere-cheie. Astfel, s-a decis ca Ana Birchall sa ramana titular la Ministerul Justitiei, desi in sedinta de dimineata, Viorica Dancila spunea ca PSD a pierdut alegerile din cauza discutiilor din jurul "Justitiei".
 
8. Titus Corlatean va detine si functia de vicepremier al PSD. 
 
9. Viorel Stefan va fi investit in functia de viceprim-ministru.
 
10. Roxana Manzatu, deputat PSD, a fost votata ca propunere pentru functia de ministru al Fondurilor Europene.

Update: Marcel Ciolacu, dupa ce a fost propus sa preia sefia Camerei Deputatilor: "Avem voturi suficiente, nu am discutat cu cei de la Pro Romania".
 
Update: Presedintele USR Dan Barna a anuntat, la Antena3, ca din informatiile sale ALDE ar urma sa decida daca se retrag din coalitia de guvernare.

Update: In sedinta Comitetului Executiv a fost ceruta demisia lui Codrin Stefanescu din functia de secretar general al PSD, potrivit unor surse citate de Antena3.

Update: Potrivit Digi24, soferii care trec cu masinile prin fata sediului PSD claxoneaza si striga "hotii, hotii".

In sedinta Cex de astazi, in PSD se va discuta si iesirea de la guvernare, dat fiind faptul ca mai multe voci importante din PSD au cerut asta. Printre cei care vor ca "PSD sa faca un pas in spate", ii amintim pe Dumitru Buzatu sau Robert Negoita. In acelasi timp, stim ca Viorica Dancila sustine continuarea programului de guvernare.

Citeste si: Strategia PSD de a ramane la Putere: Defaimarea fostului lider

Update: Pana la aceasta ora, este cert faptul ca Dancila a preluat conducerea PSD, fiind presedinte interimar, pana cand social-democratii isi vor desemna alt lider. De asemenea,  Paul Stanescu va prelua functia de presedinte executiv interimar.

Update: Viorica Dancila a anuntat ca propunerea pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor din partea social-democratilor este Marcel Ciolacu, aceasta urmand sa fie votata in Comitetul Executiv National al partidului.

Update: Inainte de inceperea sedintei de la ora 18:00, Ecaterina Andronescu, considera ca ar trebui schimbat mecanismul de desemnare a presedintelui Partidului Social Democrat. De asemenea, ministrul Educatiei este de parere ca "Referedumul trebuie aplicat".

Update: Cu putin timp inainte de inceperea Cex, primarul general al Capitalei a declarat ca  organizatia din Bucuresti o sustine pe Rodica Nassar pentru functia de secretar general al partidului 

Update ora 18:00 A inceput Cex PSD

Update: La finalul BPN, Dancila a facut o declaratie de presa spunand ca o posibia explicatie pentru pierderea alegerilor ar putea fi discutia despre justitie care a nemultumit populatia. 

Update: Viorica Dancila a anuntat ca propunerea pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor din partea social-democratilor este Marcel Ciolacu, aceasta urmand sa fie votata in Comitetul Executiv National al partidului. De asemenea, Biroul Permanent National al PSD a decis sa o sustina pe Carmen Mihalcescu pentru a fi presedinte interimar al Camerei Deputatilor. Totodata, Lia Olguta Vasilescu nu mai este purtatorul de cuvant al PSD, iar Gabriela Firea a preluat conducerea PSD Bucuresti.

Update: Gabriela Firea a facut din nou declaratii cu privire la cum au avansat discutiile la intrunirea PSD.

Ar trebui ca parlamentarii care au parasit PSD sa se intoarca sau ca PSD sa faca o alianta cu PRO Romania. Invitatia intoarcerii in PSD este valabila si pentru Ponta, spune Firea. Primarul general a subliniat, in incheiere, ca aceasta este propunerea si viziunea ei, nu a partidului.

Raspunsul lui Ponta la invitatia Gabrielei Firea: ”Chiar nu ne facem iar “frati” cu hoti si incompetenti ca sa primim si noi un pic de “ciolan”! Chiar am inteles ce au vrut sa spuna oamenii prin votul din 26 Mai si nu ii sfidam si nici nu incercam sa ii prostim!”.

Marian Oprisan: ”A pierdut PSDragnea, de azi avem alt PSD"


Marian Oprisan: ”A pierdut PSDragnea, de azi avem alt PSD. Avem un PSD preocupat de nevoile reale ale romanilor si sp le facem oamenilor o viata mai buna. Discutia pe justitie a incetat in PSD. Justitia trebuie sa fie independenta, sa aiba toate conditiile sa functioneze, cei care fura de la comunictate trebuie sa mearga la puscarie”, a declarat Oprisan.

Update: Lia Olguta Vasilescu a declarat, in calitate de secretar al Camerei Deputatilor, ca s-a stabilit desemnarea lui Carmen Mihalcescu in functia de presedinte interimar al Camerei Deputatilor. 

Update: UDMR reconfirma retragerea spirjinului politic pentru PSD. Citeste aici mai multe detalii: UDMR si-a retras sustinerea pentru Guvernul Dancila: Se comporta inacceptabil, atat etic, moral, cat si politic
 

Update: Ponta spune ca nu se va alia cu PSD

Dupa ce in presa au aparut informatii conform carora PSD ar fi propus celor din PRO Romania functia de sef al Camerei Deputatilor, in schimbul sustinerii in Parlament, Ponta a facut declaratii. Fostul premier spune ca nu se va alia cu cei din PSD si ca vrea sa consolideze partidul PRO Romania.
 
Situatia in Parlament este, la aceata ora, incerta si critica. Opozitia nu da semne ca al colabora, atat PNL si USR vor sa isi impuna propriul candidat la sefia Camerei, si ramane de vazut cui se va alatura PRO Romania si UDMR, fie de partea PSD, fie de cea a Opozitiei.

Raluca Turcan, propunerea Opozitiei la sefia Camerei


Update: Raluca Turcan nu este sustinuta numai de PNL la sefia Camerei. Ea reprezinta varianta oferita de opozitie pentru aceasta functie.

Update: Dan Barna a declarat ca USR sau va purta discutii cu celelalte partide din opozitie pentru a avea candidat unic la sefia Camerei Deputatilor

Update: PNL o propune pe Raluca Turcan la sefia Camerei Deputatilor, iar Stelian Ion este propunerea celor de la USR PLUS. Opozitia se impotmoleste la primul moment in care trebuie sa dea dovada de colaborare si comunicare. 

 Liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, a respins vehiculatiile conform carora el ar urma sa preia sefia PSD. Intrebat pe cine vede in locul lui PSD, Oprisan a spus: ""Cel mai bun coleg dintre noi, in cadru statutar si congres. E prematur".

 Primarul Sectorului 3, social-democratul Robert Negoita, considera ca PSD trebuie sa faca un pas in spate si sa renunte la guvernare


"Este mai mult decat evident ca s-a gresit grav. Greselile trebuiesc indreptate. PSD ar trebui sa faca un pas in spate si sa renunte la guvernare, pentru ca nu poti sa guvernezi cu 23%", a spus Negoita.

La intrunire a sosit si primarul Capitalei, Gabriela Firea: "Sunt simplu membru de partid, dar am discutat cu doamne premier Viorica Dancila si am stabilit sa avem o intalinire dupa BPN. Vom aprofunda problemele grave cu care se confrunta Bucurestiul, s-au taiat foarte multi bani, suntem intr-o situatie foarte dificila. Nu e normal ca populatia sa sufere in urme pedepsei pe care eu am primit-o", a declarat Firea.
 

 Codrin Stefanescu a declarat, marti, inainte de sedinta BPN a PSD, ca s-a saturat de colegii care se delimiteaza de Liviu Dragnea

 
"Nu vreau sa fiu surprins in perioada urmatoare ca exista colegi care se vor delimita de el (Liviu Dragnea - n.r.). M-am saturat sa vad oameni care se delimiteaza de colegi care sunt la ananghie, m-am saturat sa vad colegi de-ai nostri care se delimiteaza de Olguta Vasilescu cand are catusele la maini, de Gheorghe Nichita cand e condamnat, de Radu Mazare, de Nicusor Constantinescu, de Costica Nita, m-am saturat sa vad oameni care se delimiteaza de camarazi si colegi cand sunt la ananghie, cum e cazul lui Ionel Arsene. Eu vreau sa fim solidari si sa mergem mai departe, pentru ca, cu toata aceasta infrangere, am fost votati de foarte multi romani la care avem o datorie foarte clara",a mai spus Stefanescu, citat de Mediafax. Acesta spune ca e nevoie de congres cat mai urgent si catalogheaza drept zvon faptul ca s-ar incerca schimbarea sa. "Un congres in care sa limpezim lucrurile, sa candideze cine vor si delegatii sa voteze. E o vina colectiva, toti au muncit in aceasta campanie. Au muncit si Olguta si ministrii, senatorii, deputatii, toti au fost in campanie. Trebuie sa facem urgent o analiza (...) Liderul nostru e acum la puscarie, asa cum si-au dorit si unii si altii. Am facut apel la calm, sper sa fim uniti", a spus Stefanescu, inainte de sedinta PSD.
 
 

Update ora 11:00 A inceput intrunirea Biroului Permanent National al PSD



Noua conducere a PSD se intruneste astazi in doua sedinte. De la ora 11:00 are loc Biroul Permanent National al PSD, iar de la ora 18:00 social democratii se reunesc in sedinta Comitetului Executiv. 
 
De asemenea, grupurile parlamentare reunite vor avea o intalnire in jurul pranzului pentru a dezbate propunerile de numire in locul lui Liviu Dragnea la sefia Camerei Deputatilor.

PSD traverseaza un moment extrem de tensionat. Cu un vot de blam primit de cetateni la alegerile europarlamentare, care au votat in favoarea USR PLUS si PNL, dar si a altor partide de Opozitie, in proportie de peste 60%, PSD a reusit sa adune doar putin peste 20% dintre voturi, un minim istoric pentru social-democratii care mereu s-au bucurat de o masa electorala foarte vasta, alcatuita in special de cei aproape patru milioane de pensionari.

Lucrurile s-au schimbat, insa, si desi unii senatori nu isi explica de ce oamenii nu i-au mai votat, "in ciuda faptului ca ei au marit pensiile si salariile pentru medici si profesori", Romania vrea o schimbare. Deputatul "mitraliera", Catalin Radulescu, a facut, imediat dupa aflarea sentintei liderului PSD, cateva declaratii socante. Printre acestea se numara: 

1. "E a doua executie pentru PSD, dupa Adrian Nastase. Probabil ca oamenii cu pensii marite vor fi nevoiti sa dea banii inapoi, pentru ca probabil asta vor cere cei de la USR, la fel si fermierii si toti ceilalti care au primit bani si fonduri de la PSD.
 
Este o executie in stilul anilor '50 ... Daca e nevoie plecam si noi din tara, ramaneti voi cu securistii aici. Nu cred in justitie independenta de 10 ani in Romania", a declarat deputatul.
 
2. Deputatul "mitraliera" a spus si ca este solidar cu Dragnea: "ii suntem alaturi, sa fie tare acolo unde o sa fie, o sa il vizitam"
 
3.  "Singura greseala a PSD a fost ca nu a dat amnistia si gratierea din primul an cand am venit la guvernare"
 
4. Nu in ultimul rand, deputatul spune ca medicii si profesorii care au primit mariri salariale de la PSD "sa dea banii inapoi si sa ramana cu USR si PNL, sa vedem ce fel de trai le ofera acestia".

De asemenea, condamnarea de ieri a liderului PSD a accentuat si mai mult criza din interiorul partidului, partid ramas atat fara presedinte, cat si fara seful Camerei Deputatilor, din Parlamentul alcatuit preponderent de PSD.

Citeste si: 26 mai 2019 - Ziua ZERO in politica romaneasca

PSD are astazi, pe ordinea de zi, trei mari probleme: 1. Alegerea unui nou lider. 2 Alegerea unui nou sef la Camera Deputatilor. 3 Stabilirea unui candidat pentru prezidentiale


Viorica Dancila este, oficial, noul lider al PSD, ea ocupand functia de presedinte executiv si, conform statutului, va prelua interimatul functiei lasate vacante de Dragnea. Insa astazi se va transa, in Cex, perioada de interimat a doamnei Dancila, cat si discutiile privind stabilirea unui candidat PSD pentru alegerile prezidentiale de la finele anului. De asemenea, s-au stabilit deja functiile celelalte din partid:  Paul Stanescu ar fi presedinte executiv si Rodica Nassar, secretar general. Pentru presedintia Camerei Deputatilor, in locul lui Liviu Dragnea, favorit este Marcel Ciolacu, iar pentru postul  de ministru al Justitiei, care va avea ministru plin, este preferata Ana Birchall, care ocupa acum portofoliul ca interimar. 

Totodata, e foarte probabil sa asistam si la desemnarea unui nou presedinte PSD chiar astazi, desi se preconizeaza ca acest anunt va fi facut in urma Concresului, a carui data ar putea fi stabilita azi.

Tot astazi, PSD trebuie sa treaca testul sustinerii in Parlament, pentru a propune un nou sef la Camera Deputatilor. Vom vedea daca PSD mai are majoritate parlamentara sau exista senatori si deputati care "tradeaza" PSD, acum, cand barca "ia apa". Este foarte importanta si cartea jucata de Opozitie, daca vor decide USD PLUS, PNL si PMP sa depuna motiune de cenzura. La o eventuala motiune de cenzura, balanta o poate inclina PRO Romania, formatiunea condusa de Victor Ponta. Conform aritmeticii parlamentare, PRO Romania ar putea inversa balanta puterii in forul legislativ al Romaniei, o motiune de cenzura sustinuta de acest partid ar avea sanse reale sa treaca.

Balanta depinde, de asemenea, si de UDMR. Ramane de vazut daca PRO Romania si UDMR vor sustine motiunea Opozitiei sau vor mentine in functie actuala coalite.

In CEX se va propune si eliminarea de pe lista candidatilor pentru Parlamentul european a celor patru nume care au fost impuse de Liviu Dragnea din afara partidului, lucru care i-a nemultumit pe social-democrati. 

Pe langa toate acestea, criza din PSD mai are un factor imens de risc. Si acesta vine din partea ALDE. Cu un scor rusinos obtinut la alegeri, partidul lui Tariceanu nu a implinit pragul electoral de intrare in Parlamentul European, insa este bine cunoscuta intentia liderului ALDE de a candida la prezidentiale.

Daca isi va mai sustine candidatura Tariceanu, iar PSD nu il va propune pe el drept candidat al aliantei PSD-ALDE, e posibil sa asistam la o fragmentare a celor doua formatiuni, fix pe miza Cotroceniului.

Ramane de vazut ce se va decide la intrunirea PSD de astazi, insa un lucru este cert la aceasta ora: social-democratii nu mai au legitimitate sa guverneze si sa legifereze in Romania, fiindca rezultatele la alegerile europarlamentare sunt un semnal clar al repulsiei romanilor fata de politicile puse in practica de alianta PSD-ALDE.

Cert mai este si faptul ca Dancila nu isi va depune mandatul, insa, la fel de cert este ca a ramas fara "coordonare" din partea lui Liviu Dragnea, fiindca multe voci acuzau faptul ca Dancila este doar "un paravan" al lui Liviu Dragnea, prin care acesta isi impune deciziile la nivel de Guvern. Vom vedea ce fel de atitudine va avea Dancila in continuare, ramasa lider de partid si sef al  Executivului din Romania.

Citeste si: Radulescu, dupa condamnarea lui Dragnea: "Medicii si profesorii sa dea banii inapoi si sa ramana cu USR si PNL. Trebuia sa dam amnistia si gratierea in primul an cand am venit la guvernare"
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x