La 6 iulie 2012, Parlamentul a votat in favoarea suspendarii lui Traian Basescu cu 256 de voturi pentru, in vederea tinerii unui referendum care sa decida sau nu demiterea din functie.
Este pentru a doua oara cand Traian Basescu este suspendat de Parlament, precedenta suspendare si referendum au avut loc in 2007, cand 74% dintre voturile exprimate au fost impotriva demiterii. Mai tarziu, in anul 2009, Traian Basescu a fost reales presedinte al Romaniei. Dupa suspendare, pana la referendum, presedintele Senatului, Crin Antonescu a devenit, conform Constitutiei, presedinte interimar al Romaniei.
Presedintele Traian Basescu sustine o conferinta de presa in care afirma ca scopul actiunilor USL, UDMR, UNPR ar fi punerea sub control a justitiei, suspendarea sefului statului fiind doar o etapa in acest plan si face apel la liderii majoritatii sa opreasca imediat atacurile la adresa institutiilor statului.
Incepe sa sune a 2019-2019, nu-i asa?
Incepand cu 23 iulie 2012, Traian Basescu a solicitat cetatenilor romani sa boicoteze referendumul.
Intregul cost al referendumului a fost estimat la 95.000.000 RON.
Din numarul total al cetatenilor cu drept de vot care se ridica la 18.292.464, la vot s-au prezentat 46,24% din romani. 87,52%, 7.403.836 au votat DA, fiind in favoarea suspendarii presedintelui Traian Basescu. 11,15%, 943.375 persoane au votat NU, fiind contra demiterii presedintelui. (In 2009 , Traian Basescu fusese reales presedinte cu 5.277.068 voturi, adica cu 2.236.768 mai putine voturi decat cele valide pentru demitere.)
Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe 21 august 2012 in privinta invalidarii referendumului
La alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, Klaus Iohannis l-a invins pe Victor Ponta (PSD), premierul in functie la acea vreme. Iohannis se bucura in prezent de un mandat de 5 ani, ca urmare a modificarii legislative efectuate atunci cand se credea ca Nastase va iesi invingator.
In 2009, dupa caderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de catre Partidul National Liberal (PNL) si Partidul Social Democrat (PSD) pentru functia de premier, insa presedintele Traian Basescu a refuzat sa-l nominalizeze.
In 2013 Iohannis a devenit membru al PNL, dobandind functia de prim-vicepresedinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit presedintele partidului. In scurtul sau mandat de presedinte al partidului, a format o alianta cu Partidul Democrat Liberal (PDL) si a pus bazele unei viitoare fuziuni intre cele doua partide. Alianta, denumita Alianta Crestin Liberala (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidentiale din 2014, pe care le-a castigat in al doilea tur de scrutin, in care a obtinut 54,43% din voturi.
Si de aceasta data, opinia publica a fost supusa unei grele incercari. In timp ce televiziunile de casa ale PSD prezentau o Romanie furata de straini in cazul in care Iohannis ar iesi presedinte, televiziunile impartiale prezentau situatia dramatica cu care se confrunta romanii din diaspora, carora nu li se pun la dispozitie suficiente sectii de votare.
In pofida statului la rand, zeci de mii de cetateni romani nu au reusit sa voteze, toate sectiile fiind inchise la ora 21. Dupa numararea voturilor din strainatate a devenit certa preferinta romanilor din diaspora pentru candidatul opozitiei, Klaus Iohannis, care a obtinut in diaspora cel mai bun scor (89,73%).
Ne amintim cu totii de acele cozi uriase si de numarul mare de oameni care nu au avut timp sa-si exprime votul.
Multi analisti politici subliniau la acea vreme faptul ca prezenta mare la urne si mobilizarea diasporei inseamna un semnal impotriva Guvernului Ponta din tara, Guvern care la acea data se infiinta si desfiinta rotind aceiasi oameni in diverse formule.
Guvernul Victor Ponta (1) (7 mai 2012 – 21 decembrie 2012);
Guvernul Victor Ponta (2) (21 decembrie 2012 – 5 martie 2014);
Guvernul Victor Ponta (3) (5 martie 2014 – 17 decembrie 2014)
Guvernul Victor Ponta (4) (17 decembrie 2014 – 4 noiembrie 2015)
Organizarea alegerilor cu reguli schimbate in timpul jocului
Guvernul Ponta a modificat prin OUG 45/2014 modalitatea de alegere a presedintelui Romaniei, pentru ca votul sa poata fi exprimat de alegatori in orice sectie de votare.
OUG 45/2014 a fost criticata de Partidul National Liberal sub aspectul favorizarii votului multiplu, la mai multe sectii de votare.
In data de 5 august 2014 PNL a sesizat Curtea de Apel Bucuresti cu o cerere de anulare a OUG 45/2014. La 20 august 2014 instanta a decis sesizarea Curtii Constitutionale in aceasta cauza. Aceasta instanta a respins in data de 16 septembrie 2014 exceptia de neconstitutionalitate ca inadmisibila, fara sa o judece pe fond.
In data de 19 septembrie congresmanul american Christopher Smith, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor, a adresat o scrisoare premierului Ponta, in care si-a exprimat ingrijorarea fata de modificarea legii electorale in perioada campaniei electorale. Congresmanul Smith a aratat ca legislatia electorala trebuie adoptata in urma dezbaterii in Parlament, nu prin modalitatea unei ordonante de urgenta.
Dezbaterile televizate dintre candidati s-au purtat cu mare dificultate, stabilindu-se cu greu locul si ora acestora, Iohannis refuzand sa le poarte la Antena 3, iar Ponta refuzand invitatia de la Parlament, cei doi s-au intalnit in cele din urma la Realitatea TV, ca ultima intalnire sa fie tinuta la B1 tv.
Dezbaterea de la Realitatea a castigat electoratul de partea lui Iohannis, viitorul presedinte dand dovada de o rabdare si toleranta iesite din comun, la tirul de acuzatii, presupuneri, teorii, insiruri, ipoteze, dar si intrerprezentate de Victor Ponta.
"Dumneavoastra vorbiti si pe timpul dvs. si pe timpul meu, Ar fi bine ca fiecare sa-si foloseasca propriul timp alocat", ii spunea in dezbatere Iohannis lui Ponta.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori