CEx de urgenta in PSD. Va fi inlaturata Dancila? Se repeta istoria cu Nastase, Geoana si Ponta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CEx de urgenta in PSD. Va fi inlaturata Dancila? Se repeta istoria cu Nastase, Geoana si Ponta?
CEx de urgenta in PSD. Va fi inlaturata Dancila? Se repeta istoria cu Nastase, Geoana si Ponta?
de Magda Florea la 25 Nov. 2019
Urmareste-ne pe Google News
alegeri prezidentialeviorica dancilaalegeri locale 2020alegeri parlamentare 2020

Partidul Social Democrat a pierdut, duminica, alegerile prezidentiale, obtinand cel mai mic scor inregistrat vreodata de social-democrati la acest tip de scrutin. Vorbim despre un procent aproape pe jumatate fata de cat a obtinut contracandidatul Vioricai Dancila, presedintele Klaus Iohannis. Un scor care nu doar ca atesta inca o data faptul ca PSD are zilele numarate, dar ii duce pe gura prapastiei insasi cariera politica a liderului partidului si perdantului alegerilor.

Dupa aflarea scorului zdrobitor de la alegerile prezidentiale, Viorica Dancila a facut o declaratie duminica seara, jurnalistilor prezenti la sediul PSD din Kiseleff. Dancila a multumit romanilor care au votat-o si a lasat sa se inteleaga ca nu considera necesar sa isi dea demisia din fruntea partidului. Mai mult decat atat, liderul PSD a spus ca altele ar fi fost cifrele rezultatelor finale, daca era ajutata mai mult din teritoriu si ca, daca e sa vorbim despre o raspundere, asumarea sa inceapa de la liderii PSD din tara, care, daca obineau scoruri bune, si ea s-ar fi ridicat in procente.

"Eu cred ca colegii din teritoriu nu au tras pentru mine. Fiecare trebuia sa traga pentru partid. Eu cred ca nu e o lupta in nume propriu, pentru ca atunci ar fi foarte bine. Ar spune ca Dancila are 3,3 milioane de voturi si as fi un om foarte apreciat de electorat”, a declarat Viorica Dancila duminica, dupa aflarea rezultatelor, la Digi24.

Cu alte cuvinte, Dancila plaseaza responsabilitatea si asumarea rezultatului dezastruos de la alegerile prezidentiale, in spatele baronilor locali PSD. 


Intrebata fiind ce se va intampla mai departe in partid, Dancila a spus ca marti cel mai probabil va avea loc o sedinta de Comitet Executiv, insa a precizat faptul ca, nu poate fi schimbata din functie decat in cadrul unui Congres. De asemenea, Dancila a spus si ca urmeaza sa se faca analize serioase in interiorul partidului, sa se identifice greselile care au dus la acest scor minim istoric pentru PSD.

PSD se pregateste acum pentru alegerile din 2020 unde ”Diaspora nu va mai vota”


Tot duminica seara, Dancila a precizat ca scorul de la prezidentiale este similar celui obtinut  la alegerile parlamentare din 2016 si ca partidul asteapta acum alegerile din 2020. Niste alegeri care, prin procedura electorala, confera multe avantaje PSD. Spre exemplu, vorbim despre paralizarea alegatorilor din diaspora. Un numar insemnat de voturi din strainatate care in proportie covarsitoare apartine intotdeauna dreptei, este eliminat din schema la alegerile din 2020, ceea ce va ajuta mult social-democratii.

La alegerile locale din 2020, PSD e posibil sa obtina un scor destul de mic, insa miza reala o constitutie alegerile legislative, care, daca vor fi organizate anticipat, PSD pierde sansa de a se impune, pentru ca nu are timpul necesar sa isi reconfigureze imaginea in fata alegatorilor.

"Nu pot castiga amandoi candidatii alegerile. Votul romanilor a ales si nu putem sa nu fim de acord cu ce au dorit romanii. Pentru noi insa este important ca PSD a obtinut numarul de voturi din 2016, ceea ce inseamna ca suntem pregatiti pentru locale si parlamentare. Ne vom concentra pe ele. Atunci nu vom avea votul din Diaspora. Si cred ca tebuie sa plecam de la acest aspect. Cu acelasi numar de voturi am intrat la Gvernare in 2016", a spus Dancila.

PSD continua sa fie in criza, lucru recunoscut, printre randuri si de Dancila. De la alegerile europarlamentare din 26 mai, pana in prezent, PSD nu a reusit sa isi consolideze puterea de odinioara, nestirbita in multe zone ale tarii, cel putin in Sud si Sud-Est. A pierdut si duminica, si pe 26 mai, in judete cu traditie, iar acest lucru ar trebui sa le ridice un semn de intrebare liderilor, daca nu cumva partidul are zilele numarate, indiferent  daca e condus de Dancila sau de oricine altcineva.

"Trebuie sa avem in vedere ca vin sarbatorile si apoi intram in pre-campanie. Trebuie sa nu analizam doar ceea ce a facut candidatul, eu am facut tot ce a depins de mine. Noi am trecut printr-o perioada foarte dificila, alegerile europarlamentare unde am obtinut un scor foarte slab, apoi arestarea presedintelui partidului, Congresul", a declarat Dancila.


Marti, PSD se reuneste in CEx
 

Marti va vea loc Comitetul Executiv al PSD, o sedinta care va contura atmosfera din interiorul partidului si intentiile pe care le au liderii PSD cu privire la viitorul politic al Vioricai Dancila. Procedural vorbind, Dancila nu poate fi indepartata de la sefia partidului in Comitetul Executiv, unde se poate oferi cel mult un vot pe aceasta tema, insa decizia finala se va lua, daca va fi cazul, in Congres.

"Nu imi dau demisia. Daca colegii vor considera ca trebuie sa fac acest pas, vom face un Congres. Eu consider ca trebuie sa fim foarte intelepti", a precizat Dancila.

Va fi inlaturata Dancila de la conducerea partidului?


Intrebarea nu este "daca", ci "cand". Partidul Social Democrat a dezvoltat la rang de arta cultura prin care isi dovereaza liderul perdant in alegerile prezidentiale. S-a intamplat cu Adrian Nastase, Mircea Geoana si Victor Ponta. Toti trei, mai devreme sau mai tarziu, au fost indepartati de la conducerea partidului.

Exista insa o sansa pentru Viorica Dancila


Sansa de a nu avea optiuni. Chiar daca personaje precum Gabriela Firea sunt gata sa preia fraiele conducerii PSD, aceasta nu este tocmai o solutie salvatoare, fiindca firea are mari probleme in propria ograda, la Primaria Capitalei, unde e foarte putin probabil sa mai castige un mandat.

PSD nu prea are optiuni in acest moment de a o schimba pe Viorica Dancila din functie, insa, aceasta este o chestiune temporara si e posibil ca, dupa sarbatori, sa asistam la o schimbare de poli de putere in PSD. Fie Dancila isi va prezenta demisia de onoare, fie va fi data jos de pe tron intr-un Congres al partidului la inceputul anului viitor.

Daca ne amintim bine, Geoana, care a pierdut alegerile din 2009 cu un procent de 49.67% in fata lui Traian Basescu, care a obtinut 50.33%, a fost schimbat de la conducerea partidului la o luna dupa acest rezultat, care nu este nici pe departe atat de zdrobitor ca al Vioricai Dancila.

Dancila, atacata din interiorul partidului - Gabriela Firea iese la rampa


Mai multe voci importante din PSD au sarit deja la gatul Vioricai Dancila. Daca deputatul Catalin Radulescu spunea, imediat dupa aflarea rezultatelor alegerilor, ca in diaspora au fost fraudate voturi, incercand sa acopere rusinea scorului zdrobitor, alti lideri PSD o invinovatesc pe Dancila.

Spre exemplu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe Facebook un mesaj in care o critica dur pe Viorica Dancila. Ea spune ca la alegerile de duminica, romanii au ales "raul cel mai mic", insa subliniaza faptul ca ii intelege.
 
"Pentru copiii acestei tari care merita mai mult de la politicieni, imi voi asuma toate riscurile, consecintele si nu voi accepta compromisuri. Greselile si compromisurile i-au determinat pe romani sa aleaga intr-un numar atat de mare raul cel mai mic. Ma doare, dar ii inteleg perfect!
 
Asa cum am ramas doar sase in picioare, din cei 25 de semnatari ai scrisorii prin care ii solicitam dlui Dragnea sa se retraga de la conducerea PSD, pentru ca incepuse sa ne faca foarte mult rau – si in primul rand romanilor -, cu toate pedepsele pe care le-am primit fiecare in parte, asa si acum vreau sa ma delimitez printre primii in mod public fata de nesocotirea opiniei majoritatii covarsitoare a romanilor si a colegilor din partid, prin impunerea intrarii in CEX, fara votul explicit al nostru, a unor persoane, pe motiv ca acum nu mai conduc partide ci… sindicate.
 
Resping ferm ideea ca as fi stiut asa ceva, ca as fi fost de acord! Eram in primul rand la CEX, in campania electorala, cand ni s-a cerut votul pentru colaborarea cu cateva sindicate. Propunere votata in unanimitate. Nu s-a citit numele presedintilor acelor sindicate – unele de care nu am auzit in viata mea -, nu s-a precizat ca devin automat vicepresedinti ai PSD si ca au drept de vot in BPN si CEX, ca si cum ar fi fost votati in Congres de catre delegatii din toata tara.
 
Sunt dezamagita ca incepem analiza prabusirii noastre cu un astfel de gest sfidator. Nu ne putem reforma si relua legatura cu simpatizantii nostri printr-o minciuna. Aud ca si alte persoane controversate se lipesc acum, in inghesuiala si nebagare de seama, de noi. Probabil vor sa ne ingroape definitiv! Ma delimitez categoric! Doamne, chiar vreti sa iesim pe usa din dos a istoriei?", a postat Firea pe Facebook.
 

Nicolae Badalau: In politica exista demisia sau alegeri prin congres, alta decizie nu avem


De data aceasta, liderului PSD Giurgiu, Nicolae Badalau, nu i-a mai ars sa se unduiasca pe ritmuri de acordeon in versuri pentru romanii din diaspora, si a trecut la lucruri mai serioase. El cere o analiza serioasa in partid dupa pierderea rusinoasa de duminica.

Intr-o interventie telefonica la Digi24, liderul PSD a spus ca partidul trebuie sa ia masuri radicale, nu mai poate sa peticeasca precum in ultimii trei ani.
 
"Trebuie sa avem o analiza serioasa la toate structurile partidului. Trebuie sa luam masuri radicale. De trei ani de zile am tot incercat sa peticim. Trebuie sa ne sumam fiecare responsabilitatile si sa recastigam incred romanilor”, a declarat Badalau.

Badalau a spus ca PSD a luat masuri benefice pentru romani, insa marea lui problema a fost legata de "caracterul oamenilor".

De asemenea, liderul filialei Giurgiu a fost intrebat daca ar trebui ca Dancila sa plece de la sefia partidului. El a raspuns: "Cred ca PSD are capacitatea de a lua o decizie in interiorul partidului. Trebuie sa decidem, nu mai putem functiona asa si pune de azi pe maine tot felul de oameni care nu cunosc organizarea si cum se  face politica. In politica exista un singur act: demisia sau alegeri, un congres, alta decizie nu avem. Si eu sunt bulversat si PSD trebuie sa aiba un nou inceput".

Marcel Ciolacu cere un nou inceput

 
Printre randuri, presedintele Camerei Deputatilor cere o noua conducere pentru PSD, "un nou inceput", dupa cuma firma el.
 
"Felicitari tuturor romanilor din tara si din strainatate care au inteles cat de important este votul lor. Indiferent de optiunile exprimate. Sper ca viitorul mandat al lui Klaus Iohannis sa aduca mai multe realizari pentru Romania.
 
Vreau sa ii felicit pe toti colegii mei din organizatii, primari, presedinti de consilii judetene, simpli membri sau simpatizanti care au muncit extrem de mult in aceste luni de campanie. Multumiri speciale le adresez si buzoienilor mei care mi-au fost alaturi intotdeauna!
 
Rezultatele ne arata, insa, ca in turul II al alegerilor prezidentiale PSD a luat cel mai mic numar de voturi din istorie. Asta dupa ce si in turul I am avut, la fel, un numar foarte mic de voturi. Sa fim cinstiti: este un rezultat dezastruos care vine dupa un rezultat la fel de prost la europarlamentare.
 
Si atunci, si acum, s-au facut doar analize judetene, nimic la nivel national. Acum cred ca e timpul sa vedem unde am gresit cu adevarat la nivel central, sa judecam rational si apoi sa trecem la fapte.
 
PSD are nevoie de un nou inceput. Avem alegeri locale in 6 luni. Acolo nu mai avem voie sa pierdem!", a transmis presedintele Camerei Deputatilor.
 

Se cer demisii in PSD: "Solicit DEMISIA de INDATA a intrusului grobian"


Pe fundalul acestor tensiuni care vor escalada marti, un alt lider PSD din teritoriu cere demisia altuia. Deputatul PSD Horia Nasra ii cere demisia lui Liviu Alexa, seful PSD Cluj. Nasra a fost printre primii lideri PSD care au iesit public cu o declaratie, dupa aflarea rezultatelor alegerilor.
 
"Nefericita seara, cel mai slab rezultat din istoria PSD in judetul Cluj, sub bagheta intrusului care a ales treptat logica insingurarii printre clujeni. Cu un asemenea saman al cuvintelor joase, care a jignit clujenii, jurnalistii si colegii de partid, Clujul educat, Clujul civilizat, nu poate fi compatibil!
 
Pistoanele din motorul urii, deja uzate, nu mai pot sa produca chiar si intr-un partid politic, daramite intr-o comunitate, empatie in jurul acelui frumos si simplu #impreuna
 
Reforma stangii trebuie sa inceapa de la Cluj, prin alungarea intrusului specializat in mineriadele cuvantului scris. Au trecut noua saptamani, de politica a maxilarelor stoarse, a exclamatiilor de bulevard si a discursului vitriolic in politica clujeana. Ajunge!
 
Solicit DEMISIA de INDATA a intrusului grobian, cocotat nestatutar in fruntea PSD Cluj, un individ preocupat doar sa excluda primari, sa ameninte membri de partid, alesi locali si familiile lor, un individ dator vandut la ANAF, certat cu legea si bunul simt ardelenesc!
 
#Demisia !", a transmis, duminica seara, Horia Nasra.

 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x