Incepe sa fie din ce in ce prea tarziu pentru PNL
guvernpnlludovic orbanalegeri 2020alegeri anticipatealegeri localealegeri parlamentare
Finalul de an 2019 ne-a adus caderea Guvernului Dancila, care, probabil, a fost cel mai blamat Cabinet si cel care a starnit cele mai semnificative proteste in strada. Odata demis prin motiune de cenzura, insa, s-a asternut o liniste mormantala peste intreaga scena politica, in care toti par ca s-au complacut intr-o situatie de compromis, fara sa se gandeasca la ziua de maine.
Ziua de maine a venit insa si iata-ne in 2020. Guvernul liberal este deja de aproximativ doua luni la guvernare si situatia i se inrautateste pe zi ce trece. Liberalii au pornit cu stangul in aventura guvernarii inca din momentul in care nu au fortat alegerile anticipate, imediat dupa demiterea Guvernului Dancila.
Era momentul ideal ca PSD sa primeasca lovitura decisiva, fix sub centura, intr-un moment in care curgeau esecurile electorale in cascada, ajunsese la cel mai mic prag istoric de alegatori la prezidentiale si imaginea partidului era la pamant, mai ales din cauza celei care ocupa functia de presedinte al social-democratilor si de prim-ministru al Romaniei, un personaj care a intrat in istorie asa cum nu si-ar dori nicio fiinta cerebrala si cu un strop de demnitate sa o faca.
Insa lucrurile au fost tergiversate. Dreapta romaneasca ce parea atat de unita inainte de europarlamentare si prezidentiale, a inceput sa se fractureze in Parlament, si sa faca nazuri cand a fost vorba sa intre la guvernare. In final, s-a stabilit ca PNL sa guverneze, sa alcatuiasca un Executiv minoritar, care le dadea romanilor impresia ca au scapat de PSD.
In fapt, PSD face cartile in continuare din Parlament si pune piedici actului de guvernare si prin sesizarile nenumarate facute la Curtea Constitutionala, care, de cele mai multe ori, ii da dreptate si intoarce soarta actelor normative lansate de liberali.
Dar, pe langa faptul ca PSD inca trage bine sforile din spate si procopseste noul Guvern cu tot felul de masuri care sa ingreuneze guvernarea, ba chiar sa o faca imposibila, cum ar fi de exemplu, dublarea alocatiilor pentru copiii, in backstage se mai intampla ceva.
PSD renaste. Ce-i drept, e vorba despre o cosmetizare a mortului, asa cum a fost executata de fiecare data dupa fiecare esec. Sunt reciclati oameni, fac un pas in spate din lumina reflectoarelor cei care au facut o figura proasta si pe care sondajele ii indica ca au picat in dizgratiile electoratului, si apar altii, in fata. In fapt, nimeni nu isi pierde nici banii, nici functiile, nici pensiile, nici indemnizatiile. E vorba doar de impresie artistica, de un joc de scena care sa dea impresia unui alt PSD.
Si are timp suficient sa o faca. In februarie, social-democratii e vor reuni in Congres unde vor alege o noua conducere pentru partid. De aici, totul e istorie deja, chiar daca situatia s-ar putea rezuma simplu prin celebra zicala "Aceeasi Marie, cu alta palarie".
Intre timp, PNL intra in prima linie in razboiul pe care Romania il duce cu dezastrul aproape iminent, daca nu chiar iminent absolut. Pe liberali ii asteapta un an greu care, cel mai probabil, va impune masuri de austeritate, lucru ce va atrage antipatia electorala asupra liberalilor. Ca asa stie romanul sa inteleaga momentele dificile prin care trece tara lui. Nu exista spiritul sacrificiului civic, nu avem cultura de a ne sacrifica pentru binele colectiv, de a rabda o perioada, astfel incat, dupa ce trece, sa culegem roadele mult mai bogate si pe termen mult mai lung. Nu, noi votam cu cei care ne promit, care ne dau cateva firimituri, pe care mai tarziu ajungem sa le platim mai scump decat daca am fi stat la masa cu toate capetele incoronate, nu in bucatarie cu servitorii.
Pe acest fundal previzibil, PSD nu are niciun motiv sa depuna motiune de cenzura si sa forteze anticipatele.Puterea din Parlament e inca suficienta, mai au o arma in CCR si fac tot posibilu sa isi recastige electorat, astfel incat la alegerile locale si parlamentare sa isi consolideze puterea care va face din Executiv doar o masa usor de manevrat, cat timp in teritoriu majoritatea primarilor sunt social-democrati si majoritatea senatorilor si deputatilor din forul legislativ, la fel.
Citeste si:
Guvernul a DESFIINTAT prin OUG Institutul Revolutiei Romane. Reactia lui Ion lliescu: E o porcarie inadmisibila
Fara PSD si ALDE varianta anticipatelor nu prea intra in discutie, fiindca e nevoie ca doua guverne sa cada unul dupa altul, ca sa existe alegeri inainte de termen. Or, majoritate parlamentara nu exista fara cele doua partide, conduse acum de interimarul Marcel Ciolacu, la PSD si Calin Popescu Tariceanu, la ALDE.
Mai exista, insa, varianta "caciuleala". Sa te caciulesti, pentru voturi. Sa negociezi cu personaje politice pe care sa le convingi sa tradeze si sa le iei sub aripa ta, ca sa iti vezi interesul. Insa este prea riscant pentru orice partid de la guvernare, tinand cont de calitatea reprobabila a acestor personaje al caror interes personal primeaza si care vor fi dirijorii unor scandaluri si probleme interne de ordin inalt, fiindca aceste persoane sunt cel mai greu de multumit, plus ca vor exista proteste din partea celor stabili impotriva acestor traseisti.
Mai exista insa varianta ca Orban sa isi dea demisia, lucru anticipat deja de europarlamentarul Rares Bogdan. Liberalul sustine ca prim-ministrul Ludovic Orban ar urma sa demisioneze de la sefia Guvernului, in luna februarie. Ramane de vazut daca Orban va si trece la fapte, insa trebuie sa recunoastem ca este o miscare destul de umilitoare pentru el.
In concluzie, scena politica din 2020 ne aduce mai multe focuri de artificii decat noaptea de Revelion decat cele din Sydney, Australia
Citeste si:
2020 ne aduce 366 de noi OPORTUNITATI