Iohannis a devenit PRESEDINTE JUCATOR in Liga Anticipatelor si Liga Justitiei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Iohannis a devenit PRESEDINTE JUCATOR in Liga Anticipatelor si Liga Justitiei
Iohannis a devenit PRESEDINTE JUCATOR in Liga Anticipatelor si Liga Justitiei
de Magda Florea la 21 Feb. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
klaus iohannisalegeri anticipateludovic orbancurtea constitutionalaguvernul orbanguvernul orban 2ccralegeri 2020alegeri parlamentarejustitednadiicotpg

Cel de-al doilea mandat al presedintelui Klaus Iohannis la Cotroceni ne arata o imagine cu totul noua a sefului statului. Daca, in primul mandat, presedintele iesea "la rampa" cu declaratii si critici la adresa vechiului Guvern PSD, mai ales cand social-democratii desfasurau actiuni de schimbare a sistemului judiciar, in sensul devierii de la traiectoria europeana, in cel de-al doilea mandat, seful statului a inceput sa isi asume decizii politice.

Dupa cum prevede Constitutia, o persoana poate ocupa functia de presedinte al tarii doar de doua ori. Klaus Iohannis este deja la cel de-al doilea mandat consecutiv la Cotroceni si, practic, nu mai are nimic de pierdut la nivel politic, acesta fiind probabil si unul dintre pilonii pe care isi consolideaza astazi o imagine politica mult mai ferma si mult mai asumata.

Una dintre deciziile politice extrem de importante pe care Iohannis si le-a asumat in acest al doilea mandat vizeaza fortarea declansarii alegerilor anticipate. Klaus Iohannis nu a evitat sa spuna lucrurilor pe nume si sa se declare un sustinator al alegerilor parlamentare inainte de termen, pe care le considera singura sansa a Romaniei de a scapa de PSD.

Ca sa se faca pasi spre anticipate, Klaus Iohannis a devenit un presedinte jucator, aruncandu-l in ringul sacrificiului guvernamental pe Ludovic Orban, fix premierul demis prin motiune de cenzura, votata de majoritatea parlamentara.


Alaturi de liderii PNL, presedintele sustine ca Romania are nevoie de alegeri anticipate, pentru a se forma o majoritate parlamentara solida, pentru ca PSD sa nu mai poata puna obstacole programelor de guvernare PNL si pentru ca cetatenii romani sa isi exprime vointa, iar criza politica sa ia sfarsit.

Insa Iohannis si-a asumat un risc enorm, pentru ca nici PSD nu a stat cu mainile in san si a sesizat Curtea Constitutionala, care e asteptata luni sa se pronunte asupra constitutionalitatii repropunerii lui Orban in functia de premier.

Constitutia insa, nu prevede in mod expres ca presedintele nu il poate propune din nou in functie de premierul demis. Insa, Augustin Zegrean, fost presedinte CCR, subliniaza faptul ca Legea fundamentala, ca orice alta lege, de altfel, trebuie inteleasa si aplicata atat in litera ei, cat si in spiritul ei. Or, spune fosul presedinte CCR, spiriul ei contravine deciziei lui Iohannis de a merge tot cu Orban ca propunere de premier.

"Aceasta Constitutie, care este atat de hulita, a fost gandita in asa fel incat institutiile statului sa functioneze, nu sa NU functioneze. Nu s-au dat atributii institutiilor statului prin care sa se blocheze functionarea.
 
Presedintele trebuie sa gaseasca solutii sa formeze Guvernul, nu sa NU-l formeze. Presedintele NU trebuie sa lucreze pentru dizolvarea Parlamentului, rolul lui este sa desemneze o persoana care sa formeze Guvernul.
 
Si in Constitutie scrie, la art. 103, ca persoana desemnata sa formeze Guvernul va cere votul de incredere al Parlamentului in termen de 10 zile. Nu poate candidatul sa mearga la Parlament sa ceara sa nu il voteze, el cere sa il voteze! Se presupune ca a fost propus sa formeze Guvernul, nu sa NU formeze. Asta e spiritul Constitutiei. Cine il citeste altfel inseamna ca vrea ca statul sa nu functioneze", a explicat Augustin Zegrean pentru Ziare.com


Iohannis si PNL, in tandem spre anticipate. Dar drumul este lung, greu si abia la inceput



Mai mult decat atat, jocul politic complex tradeaza o strategie care, desi arunca Romania in criza politica, are un scop nobil: declansarea anticipatelor. PNL a completat decizia presedintelui evidentiind si mai profund caracterul de sacrificiu al Cabinetului Orban 2, si a pastrat acelasi program de guvernare si aceeasi ministri. Practic noul Guvern cu care PNL se va prezenta pe 24 februarie in Parlament este acelasi care a fost demis prin motiune de cenzur pe 5 februarie.

Totusi, nici PNL, nici presedintele, nu si-au ascuns intentiile de a merge in Parlament cu propuneri care sa pice, astfel incat sa se poata declansa anticipatele. De asemenea, PNL a decis sa nu isi voteze propriul Guvern. Va lua parte la sedinta de pe 24 februarie, insa nu va vota nici pentru investire, nici impotriva. 

Vicepremierul Raluca Turcan a spus, insa, ca totul depinde de PSD. Social-democratii au in jurul lor scutul majoritatii adunate inca de cand a trecut motiunea de cenzura si, daca si acestia vor dori, Cabinetul Orban 2 va pica. Altfel, va fi investit sau, va fi tergiversata procedura, pana cand CCR se va pronunta asupra numirii lui Orban si pana cand se va adopta sau nu Ordonanta de Urgenta data de Orban in ultima zi de guvernare, pentru alegerile anticipate.

PSD pare sa mearga acum pe varianta tergiversarii. Termenele prevazute de Constitutie au inceput sa curga, iar PSD se pare ca are de gand sa boicoteze votul de luni din Parlament, astfel incat sa nu fie indeplinia regula esentiala pentru anticipate: adica doua propuneri de Guvern sa pice una dupa alta, in termen de 60 de zile.

Scenariul 1: CCR decide in favoarea Iohannis-Orban


in cazul in care CCR decide ca Iohannis nu a incalcat Constitutia numindu-l pe Orban ca premier, desi fusese demis, intregul joc depinde doar de vointa Parlamentului. Propunerea lui Orban ca premier ramane in picioare, iar majoritatea parlamentara va decide daca voteaza pentru Guvernul Orban sau impotriva, sau daca tergiverseaza procedura.

Scenariul 2: CCR decide in defavoarea Iohannis-Orban


In cazul in care CCR constata ca a fost incalcata Constitutia prin numirea unui premier demis, presedintele va trebui sa numeasca pe altcineva. Practic, procedura va fi reluata de la 0, insa nu va fi inclusa aceasta perioada de timp pierduta in termenul celor 60 de zile, astfel ca, sansa anticipatelor inca mai ramane in picioare, cu conditia ca noua propunere a lui Iohannis sa pice la votul de incredere din Parlament, si dupa ea, inca una. 
 
Insa, aici mai exista un risc. In cazul in care CCR constata ca presedintele a incalcat Constitutia, Iohannis risca sa fie suspendat din functie.
 
Conform Art. 95 din Constitiue:
 
(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
 
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
 
(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Insa asumarea acestei decizii politice a lui Iohannis, chiar daca este facuta, iata, cu riscul suspendarii, consolideaza atitudinea sa de presedinte jucator, care nu are nimic de pierdut. De pierdut, sau de castigat, va avea de pe urma actiunilor sale doar PNL,asupra caruia se va transfera la alegeri capitalul de imagine al presedintelui.

Presedintele joaca si in Liga Justitiei

 
Klaus Iohannis mai are o lupta ca presedinte jucator in aceasta perioada, tot de pe urma unei decizii politice asumate.
 
Presedintele Klaus Iohannis este in centrul unui scandal urias, izbucnit in jurul numirii noilor procurori-sefi la Parchetul General (PG), Directia Nationala Anticoruptie (DNA), respectiv Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
 
Klaus Iohannis este acuzat ca incalca recomandarile MCV, asumandu-si decizia de a nu tine cont de faptul ca doi intre procurorii propusi ca sefi la PG si DIICOT, au primit aviz negativ de la CSM. Chiar daca avizul este consultativ, Asociatia "Initiativa pentru Justitie" a hotarat sa promoveze actiune la instanta de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actelor de numire in functii pentru cei doi procurori care au primit aviz negativ de la CSM
 
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x