Liberalii - o bila alba si una neagra in ajunul alegerilor
alegeri localealegeri 2020pnlpsd
Indiferent de convingerile politice sau de impartialitatea oricarui cetatean, un lucru nu poate fi pus la indoiala: Cei care guverneaza astazi Romania au cea mai dificila misiune din cel putin ultimii 30 de ani. Pe langa situatia economica subreda si subrezita de guvernarile anterioare, pandemia prin ineditul si lipsa de predictibilitate pe care le presupune ridica autoritatilor provocari pentru care pare ca inca nu s-au inventat solutii.
In acest context, avem in doar cateva zile alegeri locale si ne aflam in plina campanie electorala.
In fix aceste ultime zile care preced marele scrutin, liberalii au reusit sa isi completeze palmaresul electoral cu doua bile: una alba si una neagra.
Bila alba a venit pe fondul jocului populisto-electoral, jucat pe fata de PSD in Parlament, unde a reusit sa adopte masuri cu impact bugetar urias, desi bugetul tarii e mai mult decat limitat in aceasta perioada.
S-au adoptat masuri menite clar sa atraga voturi si simpatii electorale, s-au alocat bani fara indicarea sursei de finatare si nici vreo analiza de impact.
Desi aflati in acelasi joc electoral si interesati sa fie votati duminica, liberalii au refuzat in aceasta perioada sa faca pomeni electorale.
Cu fraiele puterii executive in maini, ar fi fost usor sa imbratiseze majorarea social-democrata cu 40% a pensiilor si chiar sa vina cu propriile cadouri pentru cetateni, ca doar suntem in prag de alegeri.
Nu s-a intamplat, insa, asa. PNL nu a jucat populist in campania electorala, spunand clar si raspicat ca astfel de masuri ne-ar destabiliza economic intr-o maniera usturator de dureroasa: agentiile de rating ne-ar retrograda la categoria Junk, in randul tarilor care nu prezinta incredere pentru investitori, ne-am imprumuta mai scump, am devaloriza moneda nationala, am intra in imposibilitate de plata si am impovara generatiile viitoare.
Aici e bila alba a liberalilor si ramane de vazut cat de mult va conta aceasta pozitie anti-pomeni electorale pentru cetateanul cu stampila in mana.
Istoria recenta ne arata ca laurii sunt culesi de cei care promit si ofera irational si omul de rand isi vinde usor stabilitatea si siguranta de maine pentru un confort temporar, efemer si mic.
Pe de alta parte, curajul liberalilor cam aici s-a oprit. Daca din punct de vedere economic se simte simtul responsabilitatii, in privinta crizei sanitare guvernantii s-au ferit sa fie drastici.
Desi era nevoie.
In saptamana de dinaintea alegerilor avem deja un record absolut de noi cazuri de infectare. Posibil, nu si ultimul.
De ceva vreme suntem fruntasii Europei la rata de infectare si e clar ca societatea nu a inteles ca libertatea fara responsabilitate si fara respectarea drepturilor celorlalti nu inseamna nimic.
Poate ca era nevoie de masuri mai concrete, mai aspre in contextul in care vedem de la zi la zi cifre alarmante la bilantul Covid anuntat la ora 13:00 de Guvern.
Dar temerea pierderii sustinerii electorale din partea alegatorilor a blocat o decizie ferma a Guvernului in fata valurilor de recorduri negative pe care le inregisteaza epidemia din tara.
Ramane de vazut si din acest punct de vedere cum vor trata alegatorii atitudinea blanda si sfioasa a liberalilor in fata pandemiei, una antagonica in raport cu cea de la debutul crizei sanitare, cand cifrele nu erau atat de alarmante pe cat erau masurile de limitare a raspandirii epidem