Mizele alegerilor anticipate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mizele alegerilor anticipate
Mizele alegerilor anticipate
de Magda Florea la 14 Ian. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
alegeri anticipatealegeri 2020alegeri parlamentare

Romanii ar putea fi chemati la urne in vara, pentru a-si alege reprezentantii in Parlament. Partidul National Liberal, care acum alcatuieste Guvernul Romaniei, este cel mai inflacarat sustinator al alegerilor anticipate. Inca de dinainte de a ajunge la putere, dar cu precadere dupa ce a preluat guvernarea, PNL a militat pentru organizarea acestor alegeri. De ce?

Explicatia este simpla. Guvernarea erodeaza si "mananca" din sondaje de la o zi la alta. Este un principiu nescris, o cutuma de netagaduit a politicii, care se aplica cu si mai mare precizie in situatia de fata a tarii noastre, dupa o guvernare social-democrata care a lasat in urma numai "gauri" si "deficite", dupa cum acuza chiar liberalii.

Scopul principal al liberalilor pentru fortarea alegerilor anticipate este, oricat ar evita sa o spuna ei pe sleau, ca, daca nu "incaleca pe cal" acum, mai tarziu e posibil sa nu o mai poata face, si sa ramana cu piciorul in gol, deasupra animalului care merge la galop.

Acel "mai tarziu" s-ar putea sa fie prea tarziu pentru un partid politic care se va vedea nevoit, inevitabil, sa puna in cui niste asteptari oferite pe tava sperantei iluzorii de fostele guvernari PSD. Fara doar si poate, Romania are nevoie de o reducere semnificativa a cheltuielilor din banul public, insa eleganta in care se va realiza acest lucru va valida cu adevarat competenta sau lipsa competentei de guvernare a liberalilor. 


Totusi, momentele de criza sunt mai degraba oportunitati-cheie pentru dezvoltare. Momentele 0, tocmai prin caracterul lor crucial, rup firul dezastrului si pot arunca tara intr-o directie escaladanta. Conditia este sa vrei cu adevarat sa faci bine pe termen lung si sa te sacrifici politic. Sa te sinucizi politic, cum imi place mie sa spun. 

De ce sinucidere? Pentru ca electoratul nu este educat sa aiba rabdare, sa vada rezultatele. Filosofia resemnarii din Miorita da rateuri in societatea civila ... si atunci cand trebuie ca oamenii sa aiba rabdare, sa vada efectele finale, rezultatul slefuit al alegerilor de azi, dar si atunci cand vine vorba de sacrificiu. Da, poate uneori, si noi, ca cetateni, trebuie sa ne sacrificam pentru tara.

Dar traim in societatea in care multora dintre asistatii social li se pare nedrept ca muncesc in folosul comunitatii, pentru acel ajutor banesc si alimentele saptamanale. Pe de alta parte, mai traim in tara in care din banii publici se fac cel mult focuri de artificii pentru muritorii de rand, asa ca, daca ne gandim putin, e si pacat sa te sacrifici cand stii ca truda ta ajunge sa se transforme in teren de tenis pe a enspea proprietate a nu stiu carui baiat destept care are afaceri cu "statul". De fapt, cu alti baieti destepti, din functii publice, votati de baietii nu prea destepti carora din patru in patru ani le mai pica cate o stampila in mana.

Alegatorul roman, in principiu, stie una si buna: "votez cu ala care imi da". Cand vom ajunge la nivelul la care vom completa aceasta afirmatie si cu fraza: "si imi explica si de unde are sa imi dea", vom sti cu adevarat pe cine sa alegem in functii.

Pana atunci, vor dicta punga cu ulei, fesul si micul. A, si mai nou, o pensie dichisita, o dublare de salariu la stat sau sporuri, indemnizatii si privilegii din bani publici, cat o vrea Dumnezeu, Dupa, tot Dumnezeu sa intervina, dar cu mila.

Asta e axa gandirii din portretul psihologic al alegatorului roman. Evident, in generalitatea sa. Dar o generalitate care se reflecta intr-o majoritate care, la randul ei, decide pentru toti. 

E adevarat ca misiunea unui Guvern care are teme sensibile de transat e ingreunata de un Parlament care nu-l sustine in majoritate. Insa nu ar fi imposibila, mai ales ca Orban si-a primit sustinerea de la majoritatea senatorilor si deputatilor, in momentul in care Guvernul sau a primit votul de incredere.

Obiectiv vorbind, fortarea alegerilor anticipate imbina utilul cu placutul pentru PNL. Le dau liberalilor puterea in Executiv si Legislativ, putere pe care la alegerile la termen e posibil sa nu o mai dobandeasca, si, totodata, creaza cadrul prielnic pentru ca masurile din programul de guvernare sa nu mai primeasca piedici. Dar asta e politica.

Pe de alta parte, contextul international, regresul si stagnarile economice la nivel mondial, sensbilitatea monedei nationale in fata valutelor europene si situatiile de conflict din Orient, nu contureaza un tablou tocmai bun, in care sa vii sa trantesti ca un pictor orb, tusa crizei politice. E chiar un moment neinspirat, insa e o oportunitate pe care liberalii nu isi permit sa o piarda, cu siguranta.

Ramane de vazut daca alegerile anticipate chiar vor fi declansate, si ce vor alege romanii. Pe cine vor trimite in Parlament. "Somnul cel mai dulce", "Micul si berea", "Burtica babana", "Ceafa groasa", "Printesa lu' tati", "Penthouse", "Gramatica nevoie", "Bemveu", "Uite promisiunea, nu e promisiunea".  In ultimii 30 de ani, in mare parte, au fost alesi demnitari oameni care pot fi porecliti astfel. Poate ca, in 2020, vor creste si pretentiile electoratului si vom vedea si alte "modele".

Pe de alta parte, graba alegerilor anticipate transmite, pe fond, mai multa teama decat incredere din partea liberalilor. Vorbim despre o incredere de moment, ca vor fi votati acum de romani, dar despre o neincredere ca, la 6 luni mai tarziu, vor mai primi aceeasi sustinere. Si dincolo de faptul ca neincrederea vine din faptul ca, in mod firesc, guvernarea erodeaza in sondaje, o temere mare o reprezinta PSD. Probabil ar trebui gasite alte acronime pentru partidul social-democratilor. Spre exemplu PP - Pasarea Phoenix ... sau, ceva mai realist IRnP - "iarba rea nu piere". 

PSD renaste, pentru ca asta stie sa faca cel mai bine, iar liberalii sunt constienti ca, usor, usor, odata cu Congresul din februarie cand se va desemna o noua echipa de conducere, social-democratii se vor recosmetiza, regrupa, si vor recuceri. Au jocul in picioare de 30 de ani si la capitolul asta nu le ia nimeni mingea de la glezna si cred ca nici de pe cap sau de pe piept, chiar daca nu mai e doamna Viorica sa o sprijine elegant in coc sau brosa.

Din acest punct de vedere, PNL are o sansa aproape unica de a inlatura PSD din structurile puterii. Si, intr-adevar, daca ar reusi, ar fi o victorie marcanta pentru liberali. O victorie pe care au timp sa o fructifice in beneficiul romanilor, daca vor dori si vor avea competenta necesara.

Mizele alegerilor anticipate, ca la oricare alegeri, reprezinta punerea mainii pe putere, pe functii. Orice culoare politica au partidele, ele vor sa castige sa le fie bine si, daca avem noroc, pentru ca stiinta politica nu, si nici gama prea ofertanta din care sa alegem, primim si noi ceva. Dar nu despre asta cred ca trebuie discutat si, cu siguranta, stirile despre traseism, negocieri, replici triviale, abia incep. 

Indicat ar fi sa vorbim despre care ar trebui sa fie mizele anticipatelor in Romania, si anume consolidarea unei drepte de partea aceasta a esichierului politic, motivata de a invata omul sa pescuiasca, nu de a-l momi cu cate un pangasius din cand in cand.

Citeste si: In PSD e liniste. Una galagioasa




Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
Ce sunt monedele de aur de investitii?
Life Style

Ce sunt monedele de aur de investitii?

today26 Apr. 2024
Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x