Comisia Europeana a anuntat la mijlocul saptamanii trecute un nou plan de masuri pentru atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene, noua strategie dovedindu-se a fi extrem de ambitioasa. In acelasi timp, Uniunea Europeana a adus in discutie si distribuirea tintelor nationale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Prin aplicarea unor asemenea masuri, Bruxelles-ul isi doreste ca Europa sa obtina neutralitatea climatica pana in anul 2050. Totodata, obiectivul pe care CE doreste sa si-l asume este acela de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 55% in comparatie cu anul 1990.
Printre masurile propuse de specialistii Comisiei Europene se numara cresterea costurilor pentru emisiile de dioxid de carbon generate de incalzire, transporturi si industrie, taxarea combustibililor destinati transporturilor aeriene si navale, interzicerea din anul 2035 a vanzarii automobilelor echipate cu motorizari diesel si pe benzina, utilizarea sporita a surselor regenerabile de energie, reducerea consumului de energie, alinierea politicilor fiscale la obiectivele asumate prin Pactul Verde european sau realizarea unor campanii ambitioase de impadurire. Potrivit acestui plan, Comisia isi doreste ca 40% din energia Uniunii Europene sa fie produsa din surse regenerabile pana in anul 2030.
Masurile anuntate acum de specialistii Comisiei Europene se dovedesc a fi mult mai dure decat precedentele masuri de acest gen. Bineinteles, toate statele membre ale blocului comunitar european trebuie sa isi aduca contributia la indeplinierea acestor obiective in cazul in care planul va fi aprobat.
Comisia Europeana a avertizat cu aceasta ocazie ca planul recent prezentat va aduce cu sine o tranzitie profunda in toate statele membre ale blocului comunitar, cu schimbari structurale semnificative care vor fi puse in practica intr-un timp foarte scurt. In aceste conditii, specialistii CE vorbesc despre nevoia unei “transformari a economiei si a societatii europene” pentru atingerea obiectivelor in materie de clima.
Pentru a fi pus in practica, planul propus recent de Comisia Europeana trebuie sa fie aprobat de toate statele membre ale blocului comunitar si de Parlamentul European. Multe tari au anuntat insa deja ca se vor opune masurilor propuse de CE, Ungaria fiind in prezent unul dintre cei mai mari contestatari ai acestui plan. Noul plan a generat dispute importante chiar si in interiorul Comisiei Europene, multi comisari europeni fiind de parere ca aceste masuri sunt mult prea dure si imposibil de pus in practica intr-un timp atat de scurt.
Propunerile referitoare la modificarile din industria auto, aviatica si navala sunt contestate de asemenea de unele dintre cele mai importante state ale Uniunii Europeni, printre tarile contestatare regasindu-se Germania, Franta, Spania si Italia. Cele patru tari nu sustin nici masurile propuse in sectorul alimentar sau in agricultura. Pascal Canfinn, presedinte al Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, a sustinut recent pentru o revista germana ca noul plan nu reprezinta nimic altceva decat “o propunere toxica”.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si