PSD, intre pro-european si anti-european. Depinde de circumstante ... si interese

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PSD, intre pro-european si anti-european. Depinde de circumstante ... si interese
PSD, intre pro-european si anti-european. Depinde de circumstante ... si interese
de Magda Florea la 10 Iul. 2019
Urmareste-ne pe Google News
rapoarte grecopsdjustitiecodurile penalemodificare coduri penalesectia speciala

Situatia justitiei romane este cel mai sensibil subiect al momentului printre magistrati, politicieni si expertii europeni care analizeaza posibilele incalcalcari ale statului de drept. Dupa ce GRECO a publicat doua rapoarte in care atrage atentia ca Romania a deviat de la principiile statului de drept si cere desfiintarea Sectiei Speciale, Klaus Iohannis a acuzat PSD ca pune in pericol independenta sistemului judiciar si a cerut implementarea rapida a recomandarilor europenilor. Raspunsul PSD nu a intarziat sa apara. PSD a transmis ca Romania nu va mai efectua nicio modificare in justitie pana cand nu se va ajunge la un consens general in randul asociatiilor reprezentative ale magistratilor din Romania. PSD se eschiveaza de recomandarile GRECO si tine in picioare Sectia Speciala invocand o situatie similara din Olanda, care a spus celor de la GRECO ca "nu poate implementa recomandarile decat cu un larg sprijin al judecatorilor si procurorilor, care pana in prezent nu au ajuns la un consens'. Practic, desi exista "anomalii juridice" adoptate prin modificarea Codurilor penale, PSD refuza sa le remedieze chiar daca europenii trag semnale de alarma, invocand faptul ca nu mai fac alte modificari in sistem. De asemenea, PSD refuza si propunerea presedintelui de a organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei in primul sau in al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

PSD, politica "la dublu". Isi consolideaza pozitia in UE


PSD joaca o politica periculoasa, duala si ne demonstreaza ca Viorica Dancila nu doar ca a iesit de sub aripa lui Liviu Dragnea, ba chiar reuseste sa fie un politician emblematic pentru social-democratia romaneasca, cu jocuri de culiste, sfidari si abuzuri.

Pe de-o parte, PSD a reusit sa se "reimprieteneasca" cu PES. Familia europeana social-democrata pare sa fi dezghetat relatiile cu ai nostri, dupa doar cateva discursuri pro-europene ale Vioricai Dancila, care a schimbat macazul populist si propagandist impotria Europei de Vest, promovat asiduu de Dragnea. PSD a reusit sa isi impuna un vicepresedinte al grupului, pe Rovana Plumb si sa isi pastreze parlamentarii in forul european.

Desi PSD reuseste sa nu fie exclus din PES, asa cum intentionau europenii pana de curand, doar discursul PSD s-a schimbat, pentru ca in practica, PSD face tot ce stie el mai bine. Adica sfideaza orice recomandare si avertisment venit din partea organismelor europene abilitate, care ne trag de maneca si ne spun ca am intrecut masura, ca justitia noastra este in pericol, ca aproape am abandonat lupta anticoruptie. 

Alt PSD in Romania. Apara coruptia si anomaliile judiciare


Daca PSD lupta cu orice pret in Europa pentru a-si tine oamenii in Parlamentul European, in Romania aplica o politica abuziva si anti-democratica.

Desi, in ultimii aproape trei ani, institutii si organisme precum Comisia Europeana, Comisia de la Venetia, GRECO si Parlamentul European ne-au tot semnalat faptul ca ne indreptam intr-o directie gresita, ca incalcam statul de drept si avem deviatii de la traiectoria democratica, PSD a neglijat sfidator orice recomandare.
 
Marti, GRECO a revenit cu doua rapoarte dure la adresa Romaniei, in care solicita desfiintarea Sectiei Speciale, in care spune ca independenta justitiei romane este in pericol, ca sistemul judiciar a fost grav prejudiciat de modificarile aduse la Codurile penale. 

Cei mai importanti oameni din partid dau de pamant cu GRECO


PSD recidiveaza si, prin cei mai grei oameni din partid, da peste nas expertilor europeni, spunand ca nu doar Romania nu aplica recomandarile GRECO, mai sunt si altii.

Dancila, spre exemplu, presedintele PSD si premierul Romaniei, a spus, inainte de publicarea rapoartelor: "vedem ce puncte putem indeplini din raportul GRECO, vedem ce nu putem indeplini". "Si Franta are 11 puncte din raportul GRECO pe care nu le-a indeplinit", adauga Viorica Dancila.

"Raportul GRECO contine concluzii si recomandari care au generat si genereaza in continuare dispute aprinse in interiorul sistemului judiciar din Romania. Magistratii insisi critica Raportul si reclama erori majore in aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispozitiilor Curtii Constitutionale.
 
Consiliul Superior al Magistraturii pare a se opune mai multor obiectii ridicate de expertii GRECO. In aceste conditii, oamenii politici trebuie sa se abtina de la orice demers pana cand magistratii si expertii nu se vor pune de acord", se arata intr-un comunicat de presa al PSD.
 
Expertii GRECO "au ratat sansa unui raport obiectiv, care sa ajute cu adevarat Justitia din Romania", spune vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, intr-un comunicat asumat si trimis de PSD.
 
PSD invoca si situatia Olandei, care ar fi neglijat unele recomandari GRECO, spunand ca nu va mai face modificari in Justitie.
 
PSD sustine ca "nu va mai pune in discutie nicio modificare a Legilor Justitiei si nu se va mai implica in astfel de controverse, pana cand nu se va ajunge la un consens general in randul asociatiilor reprezentative ale magistratilor din Romania".
 
"Este o pozitie similara cu cea adoptata de Olanda, care intr-un raspuns oficial adresat GRECO a afirmat ca 'nu poate implementa recomandarile decat cu un larg sprijin al judecatorilor si procurorilor, care pana in prezent nu au ajuns la un consens'.
 
De altfel, in prezent sunt 14 state europene, printre care Franta, Germania, Olanda etc, care inca nu au aplicat recomandarile GRECO, ceea ce inseamna ca Romania nu este nici pe departe un caz singular, cum sugereaza presedintele", arata PSD intr-un comunicat.
 

Totusi, situatia e putin mai delicata decat lasa PSD sa se inteleaga

 
In primul rand, recomandarile GRECO nu sunt optionale. Apartenenta la Grupul Statelor impotriva Coruptiei inseamna asumarea principiilor si directiilor conturate, astfel incat lupta impotriva coruptiei sa se eficientizeze, nu sa se blocheze si sa faca regrese, asa cum se intampla in prezent la noi.
 
GRECO este Grupul de state impotriva coruptiei din cadrul Consiliului Europei.
 
Obiectivul GRECO este de a imbunatati capacitatea membrilor sai de a lupta impotriva coruptiei prin monitorizarea respectarii standardelor anticoruptie ale Consiliului Europei printr-un proces dinamic de evaluare si presiune reciproce. Ajuta la identificarea deficientelor in politicile nationale anticoruptie, in scopul de a provoca reformele legislative, institutionale si practice necesare. 
 
Romania poate incalca recomandarile GRECO, insa in acest caz trebuie sa isi asume iesirea din organizatie, sa renunte la calitatea de membru al grupului de state care lupta impotriva coruptiei la nivel global, pentru ca din GRECO nu fac parte doar tari europene, ci orice stat e liber sa adere la organizatie, cat timp isi asuma reforme in justitie, pentru diminuarea coruptiei. Mai exact, din GRECO fac parte 49 de state, adica toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv Romania, la care se mai adauga Statelele Unite ale Americii si Belarus.
 
Numai ca PSD decide sa ignore, pentru a doua oara, recomandarile GRECO. Anul trecut, GRECO evidentia ca Romania a implementat pe deplin numai 2 din cele 13 recomandari incluse intr-o evaluare din 2016. Sapte recomandari nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar partial implementate.
 
De data aceasta, GRECO atrage atentia asupra faptului ca Sectia Speciala trebuie desfiintata, fiindca reprezinta un pericol la adresa justitiei, dar spune si ca modificarile la Codurile penale aduc prejudicii grave sistemului.
 
Totusi, Puterea din Romania a decis sa nu mai faca alte modificari in justitie. Din moment ce a reusit sa o aduca in pozitia in care si-a dorit atat de mult, acum pozeaza in fata cetatenilor in acei politicieni care nu mai vor sa modifice sistemul. Problema e ca acest joc de cuvinte e pericolos si poate induce in eroare opinia publica. GRECO nu recomanda modificarea sistemului, ci repararea lui, indepartarea erorilor comise de PSD si ALDE asupra sistemului judiciar, readucerea lui la normalitate.
 
Aceste sintagme sunt sinonimele contextuale pentru "modificare". Restul este ... manipulare. Si tot in aceasta categorie se incadreaza si exemplele altor state oferite de Viorica Dancila. Da, Olanda si Italia au recomandari de la GRECO, ca orice alt stat membru, insa niciun alt stat membru nu are probleme de genul infiintarii unei Sectii Speciale, paralele cu sistemul judiciar, care si-a permis sa il ancheteze penal chiar pe Frans Timmermans, pim-vicepresedintele Comisiei Europene.
 

Ce se va intampla daca Romania va neglija din nou avertismentele GRECO?


GRECO nu are masuri coercitive de a ne determina sa aplicam recomandarile, insa faptul ca rapoarele devastatoare pe justitie sunt facute publice, poate deteriora si mai tare imaginea Romaniei, lucru ce poate avea efecte pe cat de variate, pe atat de grave. Spre exemplu, numarul investitiilor straine poate scadea in Romania, fiindca investitorii pot deveni sceptici sa vina intr-o tara care si-a pierdut interesul de a mai lupta impotriva coruptiei.

Insa consecintele atitudinii sfidatoare a PSD de a mentine anomaliile din sistem adoptate pe genunchi, in Guvern sau Parlament, ar putea avea dimensiuni si mai mari. Spre exemplu, Comisia de la Venetia ameninta Romania cu declansarea Articolului 7, una dintre cele mai grele sanctiuni impotriva unui stat membru, daca nu renunta la modificarile Codurilor penale.

Citeste si: Klaus Iohannis o acuza pe Dancila de manipulare jalnica si cere desfiintarea SS conform rapoartelor GRECO
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Singurii lucratori care, prin lege, nu pot fi platiti cu bani
Economie

Singurii lucratori care, prin lege, nu pot fi platiti cu bani

today08 Mai. 2024
Eficiente si igienice - alege consumabilele de hartie de unica folosinta!
Life Style

Eficiente si igienice - alege consumabilele de hartie de unica folosinta!

today08 Mai. 2024
Cultivarea unei competitii sanatoase: 7 aspecte cheie pentru un management eficient
Business

Cultivarea unei competitii sanatoase: 7 aspecte cheie pentru un management eficient

today08 Mai. 2024
Cele mai bune medicamente pentru anxietate
Sanatate

Cele mai bune medicamente pentru anxietate

today08 Mai. 2024
Pensii private 2024. 10 informatii pretioase despre banii tai la batranete
Financiar-Bancar

Pensii private 2024. 10 informatii pretioase despre banii tai la batranete

today08 Mai. 2024
A pus lupu' paznic la oi: 2 angajati ai unei banci din Romania i-au furat unui pensionar 140.000 de euro din cont
Financiar-Bancar

A pus lupu' paznic la oi: 2 angajati ai unei banci din Romania i-au furat unui pensionar 140.000 de euro din cont

today08 Mai. 2024
Ce se intampla in corpul tau cand bei bauturi energizante: efectele sunt socante
Sanatate

Ce se intampla in corpul tau cand bei bauturi energizante: efectele sunt socante

today08 Mai. 2024
Concedieri masive in randurile IT-istilor: cea mai bine platita meserie nu prea mai e si sigura
Economie

Concedieri masive in randurile IT-istilor: cea mai bine platita meserie nu prea mai e si sigura

today08 Mai. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cultivarea unei competitii sanatoase: 7 aspecte cheie pentru un management eficient
Business

Cultivarea unei competitii sanatoase: 7 aspecte cheie pentru un management eficient

today08 Mai. 2024
Cele mai bune medicamente pentru anxietate
Sanatate

Cele mai bune medicamente pentru anxietate

today08 Mai. 2024
Pensii private 2024. 10 informatii pretioase despre banii tai la batranete
Financiar-Bancar

Pensii private 2024. 10 informatii pretioase despre banii tai la batranete

today08 Mai. 2024
A pus lupu' paznic la oi: 2 angajati ai unei banci din Romania i-au furat unui pensionar 140.000 de euro din cont
Financiar-Bancar

A pus lupu' paznic la oi: 2 angajati ai unei banci din Romania i-au furat unui pensionar 140.000 de euro din cont

today08 Mai. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x