PSD si UDMR mai au nevoie de UN SINGUR VOT pentru a darama Guvernul
alegeri 2020alegeri localemotiune de cenzura
Luni, textul motiunii de cenzura, depusa de PSD impotriva Cabinetului Orban, va fi citit in Parlament, de la ora 14:00. Calculele in Legislativ indica faptul ca social-democratii mai au nevoie de un singur vot pentru a darama Cabinetul PNL. 232 de voturi ar avea asigurate PSD, in acest moment, iar, pentru ca motiunea sa fie validata, este nevoie de un minim de 233 de voturi, adica majoritatea parlamentara, al carui total numara 465 de senatori si deputati.
Cu doar o zi inainte de citirea motiunii de cenzura, Ludovic Orban se declara foarte relaxat in ceea ce priveste sansele PSD de a darama Guvernul. Insa, social-democratii nu sunt singuri in aceasta initiativa. Ei ii au alaturi pe parlamentarii UDMR, dar si pe cei de la Forta Nationala (partid (intemeiat in noiembrie 2019 de Teodor Melescanu),
Efectuand matematica parlamentara cu datele problemei pana in acest moment, rezulta ca PSD-UDMR si Forta Nationala mai au nevoie sa convinga doar un singur senator si deputat, ca Executivul Orban sa plece acasa prin demitere. Concret, dintre cei 465 de parlamentari, 198 sunt afiliati grupului PSD, 105 apartin liberalilor, 40 vin de la USR, 30 de la UDMR, 27 de la Pro Romania, 19 de la PMP, 4 de la Forta Nationala, 19 de la ALDE, 17 de la grupul minoritatilor nationale si 13 independenti.
Rezulta un total de 232 de voturi PRO motiunea de cenzura, dat fiind faptul ca, liderul UDMR, Kelemen Hunor i-a asigurat pe deputati ca din grupul sau parlamentar vor vota pentru demiterea Guvernului 30 de senatori si deputati, adica toti, la fel ca parlamentarii afiliati Fortei Nationale.
"In acest moment, sunt trei forte politice parlamentare care sustin acest demers: PSD, UDMR si Forta Nationala. Mai avem negocieri in continuare, in zilele urmatoare (…) punctual, cu anumiti parlamentari independenti sau neafiliati. Matematic, in acest moment sunt 232 de voturi. Repet, continuam negocierea atat cu forte politice cat si cu parlamentari neafiliati”, a declarat, vineri seara, presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, dupa CEx-ul social-democratilor.
Parlamentarii PNL voteaza LA VEDERE, impotriva motiunii de cenzura
Parlamentarii PNL au decis sa participe la votul motiunii de cenzura, care, cel mai probabil, va avea loc saptamana viitoare, si ca acestia vor vota impotriva demiterii propriului Cabinet, la vedere.
Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, sustine ca aceasta decizie de a vota impotriva motiunii la vedere, a aparut pentru a demonta zvonurile din spatiul public, conform carora PNL ar intentiona sa isi darame propriul Guvern, pentru ca nu face fata programului de guvernare pe care si l-a asumat.
Citeste si:
Vrea PNL sa isi darame propriul Guvern?
PNL, acuzat ca vrea sa isi darame propriul Guvern
Unul dintre cei care au sustinut scenariul ca PNL ar vrea sa isi darame singuri Guvernul, a fost chiar liderul Pro Romania, Victor Ponta. Acesta sustine ca liberalii ar vrea sa-si dea jos propriul Guvern, cum a facut PSD-ul in 2017.
"In fiecare zi ma felicit ca nu am votat guvernul Orban chiar daca au fost presiuni si tot felul de reprosuri legate de acest lucru, pentru ca iata, la doua luni dupa, liberalii vor sa-si dea jos guvernul, cumva in traditia PSD-ului din 2017. Sunt foarte nemultumit de faptul ca nu se guverneaza, ca avem dispute politice, in schimb nimeni nu s-a apucat si probabil nici nu se va apuca in perioada urmatoare de problemele ramase nerezolvate, sanatate, educatie, fonduri europene, infrastructura, mediu, ceea ce de fapt trebuia facut", a mai spus Ponta.
Aceeasi opinie a fost impartasita de Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE. El a declarat ca parlamentarii sai nu vor vota pentru demiterea Cabinetului Orban. ALDE sustine alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si crede ca asumarea raspunderii Guvernului pe acest proiect de lege este doar o tactica a liberalilor de a declansa alegerile anticipate, motiv pentru care parlamentarii afiliati grupului ALDE nu vor vota pentru demiterea Guvernului condus de Ludovic Orban, a anuntat, joi, Tariceanu, intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
Ciolacu ameninta ca va suspenda din partid parlamentarii care lipsesc nemotivat, sau care nu voteaza motiunea
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat vineri seara, dupa sedinta de Comitet Executiv al PSD, ca parlamentarii formatiunii care voteaza impotriva motiunii de cenzura sau care lipsesc nemotivat de la vot nu vor mai candida pe listele formatiunii la alegeri. Acestia vor fi suspendati din partid pana dupa alegerile generale, adica nu vor avea posibilitatea de a fi inscrisi pe listele pentru viitorul parlament.
"Pentru a preintampina riscurile ca parlamentarii PSD sa nu voteze motiunea de cenzura, in cazul in care un parlamentar al Partidului Social Democrat nu voteaza motiunea sau lipseste nemotivat de la votul pe motiune, pana dupa alegerile generale va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele PSD la viitoarele alegeri”, a explicat liderul PSD.
Cu cine va inlocui PSD Guvernul Orban?
In cazul in care motiunea trece, una dintre marile dileme este ce propunere vor face social-democratii preseditelui Klaus Iohannis. Si, de la aceasta dilema, se pare ca au pornit si intrigile in interiorul PSD. Surse din partid spun ca social-democratii s-ar fi impartit in doua tabere pe aceasta tema. Pe de-o parte, se afla social-democratii care au facut scut in jurul lui Marcel Ciolacu, presedintele interimar al partidului, si care considera ca PSD nu trebuie sa vina cu un plan de guvernare si cu o propunere de premier pentru Romania. Presedintele Klaus Iohannis nu ar accepta un premier de la PSD, justifica acestia.
De partea cealalta se afla social-democratii care sunt contra taberei lui Marcel Ciolacu, care considera ca e de datoria PSD sa vina cu o propunere de premier si cu un plan de guvernare, chiar daca presedintele ar refuza categoric propunerea de premier social-democrat.
Insa, joi, liderul deputatilor PSD, Alfred Simones, a spus ca social-democratii vor astepta intai ca presedintele sa faca propunerea de premier. Totusi, presedintele Klaus Iohannis s-a pronuntat deja asupra acestui aspect, declarand transant ca niciodata nu va numi un premier de la PSD.