Romania, copilul rebel al Europei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romania, copilul rebel al Europei
Romania, copilul rebel al Europei
de Magda Florea la 14 Nov. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
uniunea europeanapresedintia consiliului uemcv

Romania traverseaza una dintre cele mai proaste perioade de cand este membra a Uniunii Europene: Institutiile UE blameaza politica interna si condamna Guvernul si Parlamentul de lipsa de responsabilitate fata de statul de drept, in timp ce presedintele considera ca nu suntem pregatiti de preluarea conducerii Consiliului UE.

Romania sta cum nu se poate mai prost pe plan politic extern


Zilele acestea, Parlamentul Uniunii Europene a pus la zid Guvernul si Parlamentul de la Bucuresti, pentru tentativele neincetate de a discredita si ingenunchea justitia romana. In raportul MCV publicat marti de oficialii europeni, Romania noastra e conturata in culorile perioadei postdecembriste. Doar o umbra a mai ramas din tara care a luptat, cel putin timp de 11 ani, impotriva coruptiei.
 
"Evolutiile impotriva fenomenului coruptiei au fost sterse cu buretele", au spus europenii, subliniind ca modificarile aduse de PSD si ALDE la Codurile penale, precum si Legile justitiei, trebuie anulate si oprite, acolo unde inca se lucreaza la stirbirea independentei sistemului judiciar.
 
Europa ne-a asezat la colt in aceasta saptamana si pe buna dreptate. Ordonanta 13, legile justitiei, codurile penale foarte permisive, schimbarile aduse statutului procurorilor si magistratilor slabesc performantele justitiei. Ne transformam usor, dar sigur intr-ul El Dorado al Europei, iar asta reiese din rapoartele oficiale ale institutiilor europene, care au renuntat la diplomatie si se adreseaza imperativ Guvernului de la Bucuresti: Inghetati Codurile penale!
 
In timp ce Europa se uita consternata, cu ochi mari la copilul rebel, Romania, noi ne vedem de ale noastre. Intr-o maretie demna de desenele animate, premierul nostru spune ca europenii "nu au dreptul sa ne certe". Chiar asa? Incalcam conventiie, tratatele, modificam dupa bunul plac al coruptilor de la putere instrumentele judiciare si intoarcem spatele Uniunii care ne sustine in lupta impotriva coruptiei, si nu vrem sa fim "certati"?!
 
Guvernul PSD-ALDE considera ca asa este corect. Pana la urma, ei sunt la putere. Daca nu le place cum functioneaza DNA, "decapiteaza" seful, in fond cam bagaciosi procurorii astia,  sa ne lase dom'ne sa ne facem si noi macar cate o resedinta de 700 de mp ca a domnului Dragnea. Nu-i asa? 
 
Dupa votul negativ dat de Parlament, Liviu Dragnea se dezice si el de MCV. Pana la urma, cui ii trebuie atata bataie de cap in Romania? Avem lucruri mai importante de facut. Incepe dansul prin a spune "eu, ca simplu roman". Daca nu l-am cunoaste, l-am confunda cu Ion Creanga, din pacate scriitorul nu conducea nici bolizi de sute de mii de euro si nici nu era implicat in cel mai mare scandal de coruptie de dupa Revolutie, Tel Drum. Sa vedem totusi cam ce considera Dragnea ca e mai important decat MCV-ul.
 
"Eu, ca un roman simplu, dar nu umil, consider ca pentru Romania temele mari sunt altele. Temele mari ale acestei tari sunt, au fost si vor ramane dincolo de orice rapoarte si MCV-uri. Vorbim de sanatate, educatie, infrastructura, agricultura, dezvoltare economica, venituri mai mari pentru romani, reforma marilor sisteme, astea sunt temele, de care noi ne-am ocupat si am facut si personal si institutional apeluri permanente catre dl Presedinte de a lucra impreuna, numai ca le-am facut degeaba”, a declarat marti, liderul PSD Liviu Dragnea, intrebat la Parlament cum va fi relatia Romaniei cu UE dupa raportul MCV si rezolutia Parlamentului European.
 
In fine, problema este mult mai mare de atat. Faptul ca Romania se intoarce in perioada postdecembrista, iar legislatia ofera portite nenumarate infractorilor si coruptilor sa scape de pedepse, faptul ca economia Romaniei e inundata de masuri populiste si nesustenabile pe termen lung, agraveaza situatia, dat fiind contextul in care ne aflam. In doar cateva luni, ni se va pune pe cap o palarie mult prea mare pentru capul nostru.

Romaniei i se pregateste o "palarie" mult prea mare

 
Vom prelua, prin rotatie, presedintia Consiliului Uniunii Europene. Presedintie pe care seful statului o considera o responsabilitate pe care actualul Guvern care formeaza si majoritatea in Parlament, n-o poate duce la bun sfarsit.
 
Pur si simplu, "Nu suntem pregatiti", spune Klaus Iohannis. Si e sustinut si de unul dintre liderii puterii. Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus de asemenea ca Romania nu are puterea sa faca fata unei asemenea provocari, in contextul in care partidele politice mai mult se razboiesc, decat sa conduca tara.
 
Si uite asa, ajungem sa ne fure altcineva palaria. Cu un haos pe scena politica interna si cu rapoarte extrem de grave de la organismele europene, Romania pare o prada simpla in ochii altor tari, care si-ar dori sa profite de oportunitatea de a ne lua locul.
 
Finlanda si-a exprimat clar intentia de a ne inlocui la presedintia Consiliului UE...daca va fi cazul. Intr-un interviu aparut la radioul public de la Helsinki, premierul finlandez Juha Sipila spune ca nu-si doreste, dar, daca ar fi nevoie, tara sa ar putea prelua presedintia Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, in loc de 1 iulie, cum e calendarul oficial. O asigurare pentru restul Uniunii Europene ca lucrurile vor merge bine intr-o perioada extrem de dificila, in care pe calendar se afla, intre altele, Brexit-ul.
 
Premierul Finlandei anunta deja pregatiri pentru o eventuala preluare mai devreme a presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Asta in cazul in care va primi o solicitare in acest sens din partea Bucurestiului. Pana acum nu a primit. Premierul nostru spune ca "Suntem pregatiti".
 
Un semnal de alarma vine insa si de la presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European:
 
"Criticile presedintelui Klaus Iohannis, conform carora Romania nu este pregatita pentru preluarea presedintiei Consiliului UE la 1 ianuarie, cantaresc foarte greu. Presedintia este extrem de importanta in contextul in care in mai 2019 avem alegeri europarlamentare”, a spus David McAllister.
 
Acelasi europarlamentar mai avertizeaza ca "pe langa pregatirile logistice pentru presedintia Romaniei a Consiliului UE, guvernul social-democrat ar trebuie sa aplice fara exceptie recomandarile Comisiei Europene si ale Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei si sa nu faca reforme care pun in pericol statul de drept si independenta Justitiei.”
 
Pana acum, am fost in stare sa respectam doar doua dintre cele 12 recomandari facute de europeni, dar e si acesta un inceput, nu?
 

Presa europeana critica si ea politica romaneasca
 

Romania este in vizorul tuturor marilor agentii de presa din Europa. Nimeni n-a trecut cu vederea situatia degradata a justitiei romanesti si tentativele puterii de a o acapara.
 
"Raport extrem de negativ al Comisiei, rezolutie severa a eurodeputatilor: Bucurestiul, care va prelua in ianuarie presedintia prin rotatie a Consiliului UE, se afla sub focul criticilor europene pentru reforme acuzate ca aduc atingere independentei justitiei", comenteaza AFP.
 
La randul sau, DPA mentioneaza ca esecul Romaniei in a-si respecta angajamentele privind statul de drept ii pericliteaza capacitatea de a adera la spatiul european de libera circulatie Schengen. Agentia germana de presa evidentiaza, in schimb, ca raportul Comisiei Europene in cazul Bulgariei retine 'progresul constant' in combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate.

Citeste si: Black Friday, mana cereasca pentru hackeri

Sursa foto: pexels.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

E ceva neobisnuit ca o tara sa fie condusa de o femeie?
Analize

E ceva neobisnuit ca o tara sa fie condusa de o femeie?

today04 Dec. 2024
Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024
Economie

Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024

today04 Dec. 2024
Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!
Life Style

Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!

today04 Dec. 2024
Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante

today04 Dec. 2024
Incepe sa vina nota de plata la haosul de pe scena politica: romanii platesc rate tot mai scumpe la banci
Financiar-Bancar

Incepe sa vina nota de plata la haosul de pe scena politica: romanii platesc rate tot mai scumpe la banci

today04 Dec. 2024
Adevarul dur pe care nu-l cunosc soferii romani: care e culoarea de masina care-ti salveaza viata pe sosele
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Adevarul dur pe care nu-l cunosc soferii romani: care e culoarea de masina care-ti salveaza viata pe sosele

today04 Dec. 2024
Cum alegi un restaurant pentru o intalnire de afaceri
Life Style

Cum alegi un restaurant pentru o intalnire de afaceri

today04 Dec. 2024
SAF-T salveaza firmele mici si cinstite in 2025. Expert:  ANAF nu va mai putea sa vina peste tine
Companii

SAF-T salveaza firmele mici si cinstite in 2025. Expert: ANAF nu va mai putea sa vina peste tine

today03 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!
Life Style

Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!

today04 Dec. 2024
Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante
Banii tai - sectiune de educatie...

Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante

today04 Dec. 2024
Incepe sa vina nota de plata la haosul de pe scena politica: romanii platesc rate tot mai scumpe la banci
Financiar-Bancar

Incepe sa vina nota de plata la haosul de pe scena politica: romanii platesc rate tot mai scumpe la banci

today04 Dec. 2024
Adevarul dur pe care nu-l cunosc soferii romani: care e culoarea de masina care-ti salveaza viata pe sosele
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Adevarul dur pe care nu-l cunosc soferii romani: care e culoarea de masina care-ti salveaza viata pe sosele

today04 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x