Va intra Dragnea in istorie ca un martir?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va intra Dragnea in istorie ca un martir?
Va intra Dragnea in istorie ca un martir?
de Magda Florea la 01 Iul. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
liviu dragneapsdalegeri prezidentialealegeri 2019viorica dancilacongres psd

Fostul lider PSD este in acest moment la Rahova, unde isi ispaseste pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare. PSD are deja alt presedinte, in persoana Vioricai Dancila, alta echipa de conducere si, mai mult decat atat, are cea mai dificila perioada electorala din istoria postdecembrista.

Cand Liviu Dragnea a ajuns ultima data in fruntea partidului, in 2015, PSD avea o "cota de piata" mare sau mai bine zis "tipica", pentru ca social-democratii au detinut intotdeauna suprematia teritoriala, castigand aproape toate alegerile, mai putin pe cele la care oamenii au venit masiv la vot.

De-a lungul istoriei postdecembriste, PSD a castigat doar prin lipsa de implicare a ceteanului, pe fondul turismului electoral al asistatilor social si pensionarilor, asezonat cu mici si bere din belsug, si ca urmare a votului negativ dat in special "celor care au taiat 25% din salarii si pensii". Venind mereu in prim-plan cu promisiuni desarte nesustinute de nicio cifra reala si de nicio argumentatie plauzibila care sa sustina pobabilitatea indeplinirii acestora, PSD "a prins la public".

Corabiile s-au inecat pe 26 mai. Desi pozeaza a avea totul sub control, social-democratii inca nu stiu ce i-a lovit. Inca nu isi revin din socurile multiple din ultima perioada, iar faptul ca suntem la doar cateva luni distanta de alegerile prezidentiale, amplifica si mai tare starea de disperare tinuta ascunsa in interiorul partidului.


PSD a ajuns, condus de Dragnea in ultimii trei ani si jumatate, la un minim electoral istoric. E drept ca esecuri au fost multe de-a lungul timpului, dar pe langa cifrele extrem de mici pentru PSD, revolta sociala, scandalul extern, antipatia starnita institutiilor europene, ura si nemultumirea starnite in cetateni au atins cote nemaivazute.

Cel mai amar gust l-a simtit PSD la alegerile prezidentiale intotdeuna. De la iliescu pana in prezent, niciun social-democrat nu a mai ajuns la Cotroceni si acest lucru are o explicatie. La alegerile prezidentiale se prezinta foarte multi oameni. Prezenta mare la vot este in detrimentul PSD, care are un bazin electoral mare, dar limitat strict, in special la pensionari, dar si la persoanele nevoiase.

Si chiar si acest electorat este in scadere, pe de-o parte "din cauze naturale", daca e sa folosim expresia fostului presedinte Traian Basescu, pe de alta parte, datorita constientizarii. Oamenii s-au mai informat intre timp. Datorita faptului ca tot mai multe surse de informare sunt la dispozitia cetateanului, acestea ii deschid viziunea si il pun pe ganduri, facandu-l sa isi dea seama ca ceea ce credea sau stia, sau i se spusese, nu e tocmai asa.

Si va continua sa piarda PSD. Prezenta masiva la vot il dezavantajeaza, la fel cum il dezavantajeaza in acest moment asocierea cu Liviu Dragnea. Va intra fostul lider in istorie ca un martir? Categoric, nu, insa a fost la un pas distanta de acest lucru.

Daca PSD nu pierdea catastrofal alegerile din 26 mai, social-democratii l-ar fi martirizat astazi pe Dragnea si puterea lui nu s-ar fi transformat in praf intr-o secunda. Cel putin, ar fi impartit fotoliul de presedinte etern cu Ion Iliescu.

Indiferent daca avea de ispasit 3, 6 sau 9 ani de inchisoare, lucrurile in PSD nu s-ar fi schimbat foarte mult cu Dragnea in inchisoare, si, cu siguranta, ar fi condus partidul din spatele gratiilor, insa PSD nu mai are nimic de castigat din imaginea lui Dragnea.

Votul de la europarlamentare a fost un semnal al politicii abuzive din ultimii trei ani si jumatate, iar Dragnea va fi impins in prapastia uitarii si va fi invinunit de toti fostii sai colaboratori, colegi, prieteni din partid.

Ca in orice jungla veritabila, cel mai puternic supravietuieste. Cand nu mai ai nimic de oferit, cand ai pierdut puterea, controlul, cand lucrurile ti-au scapat de sub control si cand societatea nu mai ramane indiferenta la neregulile pe care le faci, se intampla sa ajungi sa fii dat la o parte.

Asta s-a intamplat cu Liviu Dragnea si asta se va intampla de acum incolo, din ce in ce mai profund.

Desi inca sunt voci precum Catalin Radulescu, Adrian Severin sau Marian Oprisan care spun pe un ton pionieresc "sa nu ne uitam liderii cazuri la datorie", sau ceva asemanator oricum, acestea se vor stinge usor, usor, in negura timpului.

PSD nu inseamna, de duminica, altceva

Stim cu totii ca duminica a avut loc Congresul PSD, in care Dancila a facut saltul vietii sale. Din spatele sau, mai bine zis, din lesa lui Liviu Dragnea, a sarit direct in locul "boss-ului" cel mare.

Un destin pe care nu il putea anticipa nimeni vreodata, oricata imaginatie macabra ar fi avut. Dar s-a intamplat. Cea careia i se spunea "marioneta lui Dragnea", a ajuns in fruntea partidului.

Ce va face Dancila de acum incolo ramane de vazut, insa ne intrebam retoric unde a fost pana acum aceasta doamna premier care are acum agenda plina de promisiuni, care cere eficienta de la politicieni, promite autostrazi cap-coada din buget si spune ca PSD e altul? 

Era in primul rand la aplaudaci, langa restul social-democratilor, care la fel cum il aplaudau pe Dragnea cand vorbea despre statul paralel si fortele oculte, asa au aplaudat si duminica.

PSD a facut o rocada si incearca o strategie de imagine. Bine, doamna Dancila spune ca incearca si "trebuie" ca "psd sa se intoarca la radacini". Problema e ca domnia sa nu prea site istorie se pare. Asocierea cu FSN-ul nu e tocmai o bucurie, asa ca, mai bine ar spune "sa incercam o noua strategie de marketing politic, sa mai venim cu niste promisiuni populiste si sa mai obtinem un mandat".

PSD nu ar trebui sa aiba curajul sa vina public sa promita o amarata de autostrada in 2019. Nu ar trebui sa avem inflatie record, sa avem scumpiri de la o luna alta, nu ar trebui sa avem printre cele mai mici alocatii pentru copii din UE, nu ar trebui sa avem spitale si scoli doar de pe vremea monarhiei sau de pe vremea lui Ceausescu.

Partidul a guvernat singur sau a sustinut guvernarea din Romania intre 1990 si 1996, din nou intre 2000 si 2004, apoi intre 2007 si 2009 si din nou in continuu din 2012.

Practic, in ultimii 7 ani, PSD a facut si impartit bugetul tarii. In ultimii 7 ani nu s-au gasit bani pentru nevoile reale ale romanilor, in 7 ani exodul creierelor si al fortei de munca a explodat, in 7 ani am ajuns la marginea europei, cu inflatie uriasa, cu curs valutar impovarator, cu aceeasi birocratie, cu o povara fiscala si mai mare, cu o datorie externa imensa, cu deficite bugetare si cheltuieli publice care sunt printre cele mai mari din UE.

Din acest motiv, Dragnea nu doar ca nu va intra in istorie ca un martir. Nu va intra in istorie deloc. Pentru ca Dragnea inseamna doar 3 ani si jumatate, or, vedem mai sus ca PSD a guvernat si a tot guvernat Romania, avand in aproape tot acest timp si majoritate in Parlament. Deci, problema e dincolo de Dragnea si poate e insasi in doctrina partidului ... pana la urma cu stanga nu iti poti face nici cruce, dar sa conduci o tara ...

Citeste si: Castigarea alegerilor prezidentiale, un obiectiv greu de atins pentru PSD


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x