10 inventii accidentale care au generat averi considerabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 inventii accidentale care au generat averi considerabile 10 inventii accidentale care au generat averi considerabile
de Manager.ro la 03 Mai. 2011
Urmareste-ne pe Google News
idei de afaceriinventiiprofitaveresucces

Stim ca succesul apare in urma unor stradanii grele, combinate cu o doza apreciabila de noroc. Ideile de afaceri si abilitatile tale sunt importante. Iti inmultesti sansele de castig prin perseverenta si munca. Cu toate acestea, unii sunt mai norocosi decat altii.

Nu putem cuprinde totul. Vor exista intotdeauna piese din puzzle care cad "pe langa". Nu putem controla lumea. Nu putem executa totul perfect. In calitate de antreprenori, avem puterea de a gasi cele mai bune circumstante pentru a ne atinge scopurile, pentru a prinde norocul in sac.



Unele inventii marete s-au nascut din pura intamplare. Va prezentam 10 oameni si inventiile lor, care au facut istorie. Ingeniozitatea, investitia prudenta si bineinteles doza majora de noroc a contribuit din plin la averile acestor persoane, care au atins miliarde de dolari. Mai mult decat atat, genialii antreprenori din lista noastra ofera o lectie inevitabila de afaceri.

Frank Epperson-INGHETATA PE BAT (foto)-Pustiul de 11 ani Frank Epperson a intrat in folclorul american, cand, intr-o noapte de iarna a anului 1905, a lasat un amestec de praf de suc si apa afara pe veranda, cu un bat inauntru. Amestecul a inghetat din cauza temperaturii. Astfel, Frank a inventat fara sa vrea inghetata pe bat. De-abia peste 18 ani, in 1923, Epperson si-a deschis un stand de limonada, unde comercializa si inghetata pe bat, sub denumirea de "Eppsicles." In 1924, a patentat inghetata pe bat si a fondat Popsicle Corporation. In anul urmator, a vandut inventia catre Joe Lowe Corporation. Pana in 1928, Epperson vanduse deja 60 de milioane de Popsicle. In 1983, anul mortii veritabilului inventator, Unilever a cumparat brandul Popsicle de la Empire of Carolina Inc. pentru 155 de milioane de dolari.

Harry Coover-SUPER GLUE-In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, chimistul american Harry Coover si echipa sa de cercetatori de la Eastman Kodak incercau sa fabrice catari pentru armele de foc, folosind un adeziv cianoacrilic. Au esuat si au ramas "pe cap" cu Super Glue. Incepand cu 1958, adezivul superglue a fost comercializat ca produs de larga intrebuintare. Sub conducerea lui Coover, echipa R&D de la Kodak a produs 320 de noi tipuri de lipici. Vanzarile au crescut de la 1,8 miliarde de dolari la 2,5 miliarde de dolari. Totusi, compania nu a reusit sa fructifice descoperirea. In 1980, au vandut afacerea grupului National Starch. Doctorul Coover a fabricat si un lipici medical, folosit la bandajarea ranilor soldatilor raniti in razboiul din Vietnam. Azi, acest superglue este folosit in chirurgie, pentru suturarea ulcerelor care sangereaza. Dr. Coover a primit Medalia Nationala in domeniul tehnologiei si inovatiei din partea presedintelui Barack Obama, in 2010. La momentul mortii sale, survenita in luna aprilie 2011, detinea 460 de brevete.

William Henry Perkin-MOVEINA-Primul colorant sintetic-Chimistul englez William Henry Perkin avea doar 18 ani in 1856, cand a descoperit primul colorant sintetic, moveina, in timp ce incerca sa produca un medicament care sa trateze malaria. Dupa ce si-a asigurat inventia, Perkin a construit prima fabrica de coloranti din lume, in Greenford Green, langa Londra. Vopseaua a avut un imens succes, mai ales dupa ce Regina Victoria a purtat un sal mov colorat in timpul Expozitiei Regale din 1862. La finele anilor 1860, Perkin detinea o avere colosala. La varsta de 36 de ani, a vandut afacerea si s-a dedicat muncii de cercetare.

Roy Plunkett-TEFLONUL-Cercetatorul american Roy Plunkett realiza experimente cu gaze si freon refrigerant pentru Dupont, in 1938. Fara sa vrea, a lasat peste noapte o mostra descoperita. Dimineata, a gasit-o inghetata. A descoperit ca materialul are proprietati neobisnuite. In 1945, acesta a primit denumirea de Teflon. Dupont a reusit sa-i gaseasca intrebuintari multiple. Teflonul a generat venituri uriase, fiind folosit in aplicatii diferite, in bucatarie, in izolarea cablurilor etc. Dupont a castigat miliarde de dolari de pe urma teflonului.

Leo Hendrik Baekeland-BACHELITA-Prima materie plastica sintetica-Chimistul belgian Leo Baekeland a devenit inventatorul plasticului in 1907, cand a dezvoltat polimerul numit Bachelita, folosit la confectionarea telefoanelor, a radiourilor si a ustensilelor de bucatarie. Odata cu nasterea plasticului, Baekeland a fondat, in 1910, compania General Bakelite Company. De pe urma bachelitei, Baekeland a castigat o gramada de bani. Totusi, marea lovitura a dat-o odata cu inventarea Veloxului, o tehnica de procesare a hartiei, pe care a vandut-o cu 1 milion de dolari. Leo a fost intrebat odata de prieteni de ce a intrat in industria polimerilor industriali. Baekeland a raspuns simplu: "Ca sa fac bani."

Robert Chesebrough-VASELINA-Tanarul de 22 de ani Robert Chesebrough a venit din Brooklyn in Pennsylvania, in 1859, pentru a-si face un viitor in industria petrolului. A descoperit din intamplare o substanta unsuroasa, pe care muncitorii o numeau "ceara petrolului." Chesebrough a observat ca acestia o foloseau pentru oblojirea diverselor rani si arsuri provocate in timpul muncii. A luat o mostra acasa, pentru a o studia. A extras din substanta o "gelatina petroliera" si in 1872 a patentat procesul. In anii 1880, Chesebrough vindea Vaselina pe banda rulanta. In 1870, compania sa si-a deschis birouri la Londra, in Spania si Franta. In 1911, a inaugurat fabrici in Europa, Canada si Africa. Chesebrough a murit in 1933, dar compania a continuat sa prospere. Inainte ca grupul Chesebrough-Ponds sa fie cumparat de Unilever in 1987, compania genera profituri de peste 75 de milioane de dolari.

Joseph McVicker-PLAY-DOH-Inainte de a deveni jucaria preferata a copiilor, Play-Doh a fost un simplu ajutor pentru curatat tapetul. In 1954, americanul Joe McVicker lucra pentru Kutol, o companie care producea o substanta asemanatoare "dough"-ului. Sora sa i-a virat o idee de afaceri. Luase cu ea o bucatica din substanta la infirmeria unde lucra. Copiii au fost incantati si s-au jucat ore in sir cu "marmelada". McVicker a vazut oportunitatea. A adaugat coloranti in plastelina. A infiintat Rainbow Crafts, subsidiara a Kutol. Kutol a continuat sa vanda atat curatatorul de tapet, pentru 34 centi/doza, cat si Play-Doh, acelasi material, pentru 1,50$/doza. Play-Doh a propulsat vanzarile Kutol de la 100.000 de dolari in 1954 la trei milioane de dolari, in doar patru ani de la lansare. In 1964, gigantul General Mills i-a oferit lui McVicker 3 milioane de dolari pentru companie (18 milioane de dolari la valoarea de astazi). Acesta a acceptat oferta.

Arthur Fry-POSTITURILE-Cercetatorul american Arthur Fry l-a prins pe Dumnezeu de un picior intr-o duminica a anului 1973, cand i-a venit ideea de a realiza postituri, in timp ce canta in corul bisericii. Omul de stiinta de la 3M a participat la un seminar alaturi de Spencer Silver, un alt cercetator, retras din activitate. Silver descoperise un adeziv unic, dar aparent inutil. Cand a vazut ca semnele sale de carte nu vor sa stea "si pace", Fry a avut o revelatie. S-a gandit la adezivul lui Silver. "Daca as putea sa-l aplic pe hartie", s-a gandit Fry, "semnele n-ar mai cadea." A descoperit ca cea mai buna utilizare pentru postituri este aceea de notite. Azi, peste 400 de produse post-it sunt vandute in 100 de tari din toata lumea. In fiecare an, se vand 6 miliarde de postituri.

Percy Spencer-CUPTORUL CU MICROUNDE-Inginerul american Percy Spencer experimenta realizarea unui aparat care sa detecteze avioanele inamice, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand microundele transmise de radar au topit o ciocolata pe care o avea in buzunar. Spencer a inceput sa "lucreze" cu floricele si oua. Colegii i-au fost martori. La finele anilor '40, compania Raytheon a obtinut patentul de utilizare a microundelor in scopul gatirii. La inceput, cuptoarele cu microunde erau mari si scumpe. Cu toate acestea, in 1975, 14% dintre americani detineau un cuptor cu microunde. Afacerea sa cu microunde valoreaza 25 de miliarde de dolari.

George de Mestral-VELCRO-Arici-Inginerul elvetian George de Mestral isi efectua obisnuita plimbare de dimineata prin peisajul rural, in 1941, cand a descoperit cat de greu se dezlipesc florile de ciulin de pe haine si de pe blana cainelui sau. A examinat la microscop plantele si a descoperit in compozitia lor mici "carlige", care explicau proprietatile adezive. Mestral a inventat un nou sistem de prindere, deja clasicul arici. 10 ani mai tarziu, a aparut Velcro. De Mestral a obtinut patentul in Elvetia si a inceput productia in Europa, la sfarsitul anilor '50. Totusi, Velcro a devenit cunoscut de-abia in anii '70, cand astronautii NASA l-au folosit pentru etansarea costumelor spatiale si securizarea pungilor de mancare. De Mestral a vandut anual peste 60 milioane metri de Velcro, inainte de a preda compania catre Velcro SA, un grup elvetian (mai tarziu, devine Velcro International). Si-a trait restul vietii in deplina bogatie si prosperitate.

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x