ANALIZA: Antreprenorii romani vor bani, dar nu lasa din mana factorul de decizie
antreprenorideciziefactorifinantare
Accesul la finantare pentru companii este una dintre cele mai importante elemente prin care antreprenoriatul poate fi sustinut la nivel global si in Romania. Potrivit ultimelor date, doar unul din 10 IMM-uri avea acces la finantarea din banci, restul de noua fiind nevoite sa se sustina singure.
Tinerii antreprenori romani care au companii cu venituri pana la 1 milion de euro considera ca finantarea se obtine dificil in Romania. Totusi, pentru ei, factorul decisiv in alegerea sursei de finantare este pastrarea independentei in deciziile de business, conform studiului EY Romania - Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare.
Adica desi vor ajutor financiar, acesta nu trebuie sa vina neaparat din banca, astfel ca acestia doresc investitori, dar nu unii cu factor de decizie in companie.
Studiul analizeaza perceptiile a aproape 110 antreprenori romani, care au raspuns chestionarului EY, in perioada 22 august – 18 septembrie. Sase din zece au sub 40 de ani, iar 74% detin companii cu venituri sub 1 milion de euro.
Marea majoritate (75%) a antreprenorilor care au raspuns chestionarului considera ca autoritatile nu faciliteaza accesul la finantare al companiilor, spre deosebire de 8% care mentioneaza un sprijin oferit de guvern in acest sens.
Printre ariile pe care guvernul ar trebui sa se concentreze pentru a imbunatati accesul la finantare, antreprenorii au subliniat: facilitatile fiscale pentru investitiile in companiile mici (34 raspunsuri), promovarea unei legislatii eficiente si echitabile a muncii (27), sisteme de reglementare simplificate si mai eficiente ale afacerilor (25) si oferirea de fonduri pentru scheme de finantare (20).
In marea lor majoritate, antreprenorii tineri romani se orienteaza spre creditul bancar, dar iau in considerare si alte surse de finantare ca fondurile europene si joint ventures cu parteneri de afaceri. Cei mai multi antreprenori au nevoie de finantare pentru investitii (49%), pentru capitalul circulant (20%) si pentru proiectele noi de tip start-up (20%).
Business plan-ul este pe primul loc
„Antreprenorii considera ca business plan-ul este cel mai important pentru a obtine finantare (36% dintre antreprenorii respondenti). Dupa business plan, urmeaza in ordinea importantei perceputa de antreprenori, echipa si experienta anterioara de business (27%) si garantiile oferite (14%)”, spune Mihai Pop, manager in departamentul de Asistenta in Tranzactii, EY Romania.
De asemenea, factorul decisiv pentru antreprenori in alegerea tipului de finantare il reprezinta pastrarea independentei in deciziile de business (30% dintre antreprenori), urmat pe locul al doilea de costurile cele mai mici (29%) si pe al treilea de garantiile solicitate (17%).
41% dintre antreprenori sustin ca au obtinut finantare in ultimul an, iar aproape unul din trei au obtinut finantare in ultimele 6 luni – o rata foarte buna in contextul contractarii finantarii din ultimii ani. Sumele obtinute au fost, insa, de cele mai multe ori mici, 44% dintre antreprenorii respondenti afirmand ca au primit o finantare de sub 25.000 de euro.
Sectoarele in care antreprenorii considera ca sunt cele mai usor finantabile sunt cele din IT si online (39%), agricultura (21%) si energie verde (13%).
”Antreprenorii ajuta economia sa se miste si creeaza locuri de munca, de aceea merita orice sprijin de care au nevoie. Probabil cea mai importanta resursa pentru multi dintre ei acum este reprezentata de optiuni bune de finantare. Prin acest studiu am vrut sa vedem care sunt semnalele pe care le trimit pe aceasta tema mai ales antreprenorii aflati la inceputul drumului, dar nu numai. Concluzia este ca antreprenorii sunt din ce in ce mai informati in privinta optiunilor de finantare, printre care angel investors, venture capital, fonduri europene si chiar crowdfunding”, spune Mihaela Matei, coordonatoarea studiului EY anual Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului.
De asemenea, s-a observat un optimism printre antreprenorii care ne-au raspuns, 48% avand asteptari pozitive de la mediul de finantare din Romania in urmatorii ani.