Business as usual: gigantii petrolieri occidentali nu parasesc Rusia

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Business as usual: gigantii petrolieri occidentali nu parasesc Rusia Business as usual: gigantii petrolieri occidentali nu parasesc Rusia
de Manager.ro la 11 Mar. 2014
Urmareste-ne pe Google News
criza ucraineanatotalexxonbpenirusiacorporatiipetrol si gazeexplorare si productie

Gigantul francez Total SA anunta ca va continua sa investeasca in Rusia si in proiectul de gaze naturale lichefiate Yamal, in ciuda tensiunilor politice legate de Ucraina, in timp ce italienii de la Eni spun ca rezervele de gaz ale Rusiei ii dau Moscovei un avantaj considerabil asupra Europei. BP si-a prezentat recent planul actualizat de investitii pentru 2014, printre punctele discutate numarandu-se reafirmarea deciziei de mentinere a proiectelor din Rusia. La randul lor, americanii de la Exxon spun ca este improbabil ca recentele tensiuni din Ucraina sa le afecteze proiectele majore din Rusia.

„Suntem acolo pe termen lung”, a spus directorul executiv al Total, Christophe de Margerie. „Total si Yamal vor supravietui cu siguranta acestei crize si altora, sper ca nu prea multe”, adaugat el.

Producatorul de gaze rus Novatek, impreuna cu Total si compania chineza CNPC, dezvolta proiectul Yamal din zona arctica, de 26,9 miliarde de dolari, programat sa intre in productie in 2017. „Rusia are nevoie de gaze”, a spus de Margerie. Total, care este prezenta in Rusia din 1991, detine 20% din proiect.

Directorul executiv a mentionat de asemenea ca piata nu se astepta la escaldarea crizei din Ucraina, fapt care creeaza riscul ca pretul petrolului sa ajunga chiar si la 150 de dolari barilul.
 

Arma gazeifera a Rusiei

La randul sau, Paolo Scaroni, directorul executiv al gigantului italian Eni, spune ca rezervele vaste de gaze ale Rusiei ii dau un avantaj considerabil asupra Europei.

„Gazul rusesc este important pentru Europa si importanta sa creste”, a spus Scaron.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, asigurand aproximativ un sfert din cererea continentului, care, la fluxurile zilnice actuale de 270 de milioane de metri cubi, valoareaza aproximativ 100 de miloane de dolari pe zi. In jur de o treime din gazul rusesc este exportat prin Ucraina.

„Cel mai prost scenariu ar fi intreruperea totala a livrarilor rusesti prin Ucraina”, a spus Scaroni, adaugand, totusi, ca nu crede ca se va ajunge pana acolo.


BP depinde de rusi

Potrivit unei analize a publicației de specialitate Energy Report, gigantul producator de petrol si gaze BP si-a prezentat recent planul actualizat pentru investitori pentru 2014, printre punctele discutate numarandu-se reafirmarea deciziei de mentinere a proiectelor din Rusia.

Din punctul sau de vedere, BP este adanc inradacinata in sectorul energetic din Rusia. Drept rezultat al actiunilor sale din ultimii cativa ani, BP detine in prezent 20% din compania rusa petroliera Rosneft. Investitia BP in Rosneft reprezinta o parte majora a productiei si a rezervelor dovedite ale companiei, mai ales acum ca BP este o companie mult mai mica decat in trecut.

Participatia BP la Rosneft aduce aproximativ 28% din productia de 3,2 milioane de barili pe zi si 37% din rezervele sale de petrol de 18 miliarde de barili.

In comparatie cu alti giganti integrati europeni, este clar cat de mare este de fapt investitia BP in Rusia. Productia neta a BP in 2013 in Rusia a fost de 961.000 de barili echivalent petrol pe zi. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, compania Total a produs doar 192.000 de barili pe zi in Rusia anul trecut.

La randul lor, americanii de la Exxon spun ca este improbabil ca recentele tensiuni din Ucraina sa le afecteze proiectele majore din Rusia.


Exxon: nimic nu se schimba

Exxon Mobile Corp are mai multe in joc in Rusia decat oricare alta companie energetica din SUA, dar are incredere ca proiectele sale vor ramane in picioare, in ciuda tensiunilor recente dintre Vest si Kremlin.

„Nu a existat niciun impact asupra niciunuia dintre planurile sau activitatile noastre pana la acest moment. Nici nu m-as astepta sa fie vreunul, exceptand masurile luate de guverne, care sunt dincolo de controlul nostru”, a spus directorul executiv Rex Tillerson, la intalnirea anuala a companiei cu analistii. „Nu vedem nicio noua provocare ca urmare a situatiei actuale”, a adaugat el.

Dupa ani de investitii, se asteapta ca Exxon sa inceapa sa sape dupa petrol si gaze anul acesta intr-un perimetru important de pe coasta de est a Rusiei si sa foreze prima sonda a companiei in apele arctice ale Rusiei, unde ar putea exista miliarde de barili de petrol.

Desi Exxon a spus ca aceste proiecte vor fi demarate conform programarii initiale, compania si-a amanat planurile privind inceperea de lucrari de explorare pentru petrol in portiunea ucraineana a Marii Neagre din cauza tensiunilor de acolo, a spus directorul executiv.


Au nevoie de noi resurse

Unii analisti privesc cu scepticism asigurarile date de companie in legatura cu situatia din Rusia, in contextul in care Vestul someaza Rusia sa isi retraga fortele miliare din regiunea ucraineana Crimeea.

Problemele din Ucraina vin in contextul in care Exxon se confrunta cu ingrijorarile investitorilor privind capacitatea sa de a gasi noi rezerve de petrol si gaze si costurile implicate de noile proiecte.

Compania are in plan reducerea cheltuielilor de capital, cresterea eficientei productiei de petrol si gaze cu circa 10% in urmatorii trei ani, vanzarea unor active mai putin profitabile si amanarea unor proiecte majore din Kazahstan si Australia.


Rusia l-a facut CEO

Rex Tillerson cunoaste bine peisajul politic al Rusiei. El si-a consolidat urcarea in ierarhia Exxon cu mai mult de un deceniu in urma, cand a negociat o intelegere care a dat acces companiei la perimetre petroliere semnificative de pe Insula Sakhalin din Rusia, in estul extrem.

In calitate de CEO, Tillerson a implicat Exxon intr-o alianta mai stransa cu Kremlinul, parafand un acord cu compania controlata de stat Rosneft pentru a explora o arie a zonei arctice a Rusiei care este mai mare decat statul Texas. Acest proiect va costa mai mult de 3,2 miliarde de dolari.

Intelegerea din 2011 a fost semnata in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin, in casa de vacanta a acestuia de la Marea Neagra. Parteneriatul a fost extins anul trecut, pemitand companiei Rosneft sa cumpere participatii la unele proiecte ale Exxon din Golful Mexic. Biografia lu Tillerson de pe site-ul Exxon mentioneaza ca a primit Ordinul Prieteniei din partea presedintelui Putin anul trecut.

Exxon se pregateste sa foreze prima sa sonda anul acesta in Marea Kara din Oceanul Arctic. Este una dintre cele mai indeaproape urmarite sonde din lume, spun analistii, un prospect care singur ar putea aduce miliarde de barili de petrol.

Compania planuieste de asemenea sa testeze potentialul de petrol al unui strat dens de roca din vestul Siberiei, numit sistul Bazhenov.


Guvernele trec, zacamintele raman

Chiar daca Exxon are succes in Rusia, tot i-ar lua ani de zile pentru a pompa cantitati semnificative de petrol si gaze din oceanul Arctic. Dar proiectele se intrevad mari pentru companie, in contextul in care aceasta cauta peste tot in lume noi surse de petrol. Productia Exxon a scazut in ultimii doi ani, dar compania estimeaza ca va adauga echivalentul unei productii de un milion de noi barili pana in 2017.

Rusia are nevoie de expertiza tehnica si de banii de investitii ai Exxon, spun analistii. Compania asigura cea mai mare parte a costurilor pentru explorarea din zona arctica si un centru de cercetari pentru foraj in regiune.

Sanctiunile impotriva Rusiei ar putea impiedica planurile Exxon, a spus Pavel Molchanov, analist la Raymond James. „Este cu siguranta un scenariu plauzibil, acela ca vor fi restrictii ale investitiilor”, a spus el. El a adaugat ca nu se asteapta, totusi, la o blocada pe exporturile de petrol si gaze ale Rusiei.

Rex Tillerson a precizat ca Exxon a avut de infruntat sanctiuni si inainte, in Iran, Irak si Libia.

„Este doar un aspect al riscurilor cu care ne confruntam acolo. Pentru tari care vor sa isi dezvolte resursele naturale, beneficiul pe care Exxon il ofera nu se schimba niciodata si de obicei supravietuieste chiar cand au loc schimbari de guverne”, a conchis el.

Ultimele NOUTATI

Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Companii

Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie

today04 Oct. 2024
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Companii

Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level

today04 Oct. 2024
De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?
Economie

De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?

today04 Oct. 2024
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Business

Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor

today04 Oct. 2024
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere

today04 Oct. 2024
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei

today04 Oct. 2024
Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi
Companii

Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi

today04 Oct. 2024
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program

today04 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?
Economie

De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?

today04 Oct. 2024
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Business

Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor

today04 Oct. 2024
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere

today04 Oct. 2024
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei

today04 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x