Cu alte cuvinte, preluarea de catre marile companii nationale a modelului de integrare pe orizontala si pe verticala a corporatiilor private ar fi putut sa le faca pe acestea mai eficiente decat concurentele lor private, care in plus nu beneficiaza de bunavointa guvernelor atunci cand trec prin momente mai dificile. Iar primul deceniu al secolului XXI parea a confirma acest lucru. Pana in acest anul trecut insa, an in care marile companii de petrol si gaze cu capital majoritar de stat din economiile emergente au picat in dizgratia pietelor bursiere anul trecut, in timp ce gigantii petrolieri privati, in special cei din Statele Unite, dar si cei din Europa, prezenti si pe piata americana, au evoluat pozitiv, revolutia tehnologiei de sist din America de Nord continuand sa atraga investitori.
Actiunile companiilor de stat, precum PetroChina, Petrobras din Brazilia si Gazprom si Rosneft din Rusia, au suferit deprecieri semnificative, in timp ce Chevron si ExxonMobil din SUA, si Total, BP si Royal Dutch Shell din Europa, s-au apreciat, remarca Financial Times.
Valoarea de piata combinata a actiunilor companiilor petroliere cu capital majoritar de stat a scazut cu 15%, in timp ce valoarea marilor corporatii occidentale din domeniu a crescut cu 9%, rezulta dintr-o analiza a companiei de consultanta IHS.
Cifrele marcheaza o inversare de tendintelor predominante din primul deceniu al secolului XXI, cand se parea ca marii campioni nationali, cu un mai mare acces la resurse si sprijin guvernamental, vor eclipsa marile corporatii private occidentale.
Potrivit senior analistului IHS Daniel Trapp, "investitorii se intreaba care sunt prioritatile marilor companii de stat: sunt de partea actionarilor sau urmari interesele guvernelor respective?".
Pentru prima data in ultimele doua decenii, boom-ul in productia de petrol si gaze de sist din SUA a creat o alternativa pentru investitorii la asumarea riscului de a investi in companii controlate de stat.
Printre companiile cele mai performante de anul trecut, potrivit analizei publicate de IHS astazi, s-au numarat si unii cei mai mari producatori de petrol de sist din SUA: EOG Resources, Continental Resources si Pioneer Natural Resources.
Pietele au rasplatit, de asemenea, companii precum Occidental Petroleum si Hess , care se afla intr-un proces de reducere a expunerii pe plan international pentru a se concentra pe productia din America de Nord .
Cele mai mari grupuri petroliere occidentale au ratat startul revolutiei tehnologiei de sist, Shell, dar si alte companii, fiind nevoite sa isi asume o depreciere a propriilor active.
Cu toate acestea, ele au dobandit know-how-ul necesar in vederea explorarii si exploatarii de resurse de sist, in comparatie cu rivalii lor din statele emergente care, in general, nici n-au intrat pe aceasta piata si se rezuma la exploatarea resurselor conventionale.
Alte companii care au prosperat in 2013 au inclus marile grupuri de servicii petroliere care au abilitatile si tehnologia necesare pentru productia de petrol si gaze de sist, inclusiv Schlumberger , Halliburton si Baker Hughes .
Ultimele NOUTATI
ESET: Cum sa securizati eficient aplicatiile cloud Microsoft 365 si Google Workspace
Premierul Ciolacu cere ancheta financiara la sange in toate ministerele. A trimis Corpul de Control la toate ministerele, sa verifice risipa bugetara
Ilie Bolojan: Daca nu scadem cheltuielile, trebuie sa crestem taxele si impozitele
Partenerii nostri
Facturi primite cu intarziere: Ce trebuie sa stiti despre deducerea TVA si D394
Vouchere de vacanta: Conditii de acordare si tratament fiscal
26 mai 2025, termenul limita pentru depunerea Formularului 230
Sedinte de judecata prin videoconferinta: Noua lege ii va scuti pe oameni de drumuri si costuri