Cat de scurt este drumul de la investitor cuminte la psihopat convins?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cat de scurt este drumul de la investitor cuminte la psihopat convins? Cat de scurt este drumul de la investitor cuminte la psihopat convins?
de Manager.ro la 05 Apr. 2012
Urmareste-ne pe Google News
scurtdruminvestitorpsihopatsocietateclienti

Exista numeroase dovezi care atesta faptul ca entitatile financiare ii pot incuraja pe oameni sa devina antisociali. Cum arata "diagrama" comportamentului unui investitor? In cadrul companiilor, se spune clar ca directorii trebuie sa "majoreze valoarea titlurilor pentru actionari". Corporatiile exista, practic, doar pentru a deservi actionarii si nu pentru a sustine directorii, angajatii, clientii sau comunitatea. Totusi, dogma acestei "shareholder-value" ridica o intrebare fundamentala. Ce inseamna, de fapt, valoarea furnizata pentru actionari?

Cei mai multi economisti spun ca actionarilor le pasa doar de propria avere. Dar in acelasi timp trebuie sa stim ca modelul "homo economicus" nu se aplica in toate cazurile. Aceasta posibilitate reprezinta o provocare pentru paradigma dominanta in business, de "maximizare a valorii pentru actionari": conceptul actionarului "prosocial".

Sef bun, sef rau: Esti un manager otravit de putere?

1. Animalul Social




Teoria homo economicus are o problema: o persoana foarte rationala, profund egoista are toate trasaturile psihopatului modern. Daca OMULUI ECONOMIC nu ii pasa deloc de etica si bunastarea celorlalti, o sa minta, o sa insele, o sa fure si chiar o sa ucida, pentru a-si deservi scopurile materiale. In ciuda faptului ca homo economicus este bine mersi si traieste in departamentele economice, multi experti de azi prefera sa mizeze pe economia "comportamentala", bazata pe datele rezultate din experimente; ei vor sa vada cum se comporta oamenii in anumite situatii. Multi dintre noi nu isi dau seama ca sunt, intr-o anumita masura, psihopati.

Cele mai multe fiinte umane respecta societatea in care isi desfasoara existenta. In circumstante potrivite, ceilalti pot conta pe noi ca nu ii vom rani, ca ii vom apara. Desigur, acest fapt este greu de crezut, dupa ce vedem "stirile de la ora 17.00", intrate deja in constiinta romanilor. Totusi, ar trebui sa ne amintim ca minciuna, coruptia si crima ajung la stiri deoarece reprezinta fenomene rare - niciun ziar n-o sa utilizeze un titlul de genul "Angajatii nu fura, chiar si atunci cand nu sunt supravegheati". BUNUL SIMT este omniprezent si uitam sa-l mai luam in seama.

Sentimentul de apartenenta la societate este endemic. Preferam sa colaboram cu ceilalti, sa ne unim eforturile. Dovezile sustinute stiintific arata ca vasta majoritate a oamenilor nu ar sta pe ganduri, cand vine vorba sa ii ajute pe ceilalti.

ANALIZA: Crezi ca seful tau e psihopat? S-ar putea sa ai dreptate

2. Investitorul Social



Daca am tine cont de acest sentiment civic, am putea crede ca multi actionari ai Union Carbide ar fi fost binevoitori sa accepte dividende mai mici, daca acest fapt ar fi reusit sa previna explozia ucigasa din Bhopal, India - in urma careia 4.000 de persoane au murit si alte cateva mii au fost ranite.

Dupa acelasi scenariu, actionarii BP ar fi trebuit sa accepte profituri mai mici, dupa ce au provocat un dezastru ecologic in Golful Mexic. Un studiu arata ca 97% dintre actionarii sunt de acord ca managerii corporatisti sa tina cont si de interesele "celor multi", cand administreaza companiile respective.

Sentimentul civic se regaseste in fondurile de investitii responsabile din punct de vedere social (SRI funds). Aceste fonduri investesc in companiile care sustin protectia consumatorului, drepturile omului, sustenabilitatea mediului inconjurator si evita firmele de tutun, pe cele care angajeaza copii sau produc armament. In mare parte, fondurile SRI nu au rezultate financiare extraordinare. Si totusi, au atras investitii intr-un ritm mai alert decat restul fondurilor (cele "industriale"), luate ca intreg. La nivelul anului 2010, aproximativ 12% din activele administrate de profesionisti au apartinut fondurilor SRI. Actionarii cer tot mai des companiilor lor sa se comporte responsabil din punct de vedere social. Printre prioritatile lor se numara modificarea politicii corporative, a standardelor globale de munca, schimbarile climatice si sustenabilitatea.

ANALIZA: Sunt oamenii bogati mai lipsiti de etica?

3. Companiile ne transforma in "animale antisociale"?



Acest trend de promovare a responsabilitatii sociale prezinta insa unele probleme. Daca tot investim in fonduri SRI, de ce nu determinam companiile sa fie mai putin poluante? Cum ii putem determina pe actionari sa fie interesati si de altceva, in afara preturilor actiunilor lor?

Intr-un articol din 2005, profesorul de drept de la Harvard, Einer Elhauge, a incercat sa desluseasca acest puzzle incalcit. Cand isi pun "costumele de investitori", oamenii devin mai nesociabili si uita de ceilalti. Fiind interesati doar de evolutia pozitiva a actiunilor, acestia ii obliga pe manageri sa adopte strategii care ii pot rani pe ceilalti.

Daca un fond SRI nu produce destui bani, investitorii vor considera ca sentimentul social nu isi are rostul. Alte studii sustin concluziile lui Elhauge, potrivit carora insasi caracteristica pietelor de actiuni descurajeaza investitiile responsabile din punct de vedere social. Omul se schimba in functie de situatie. In unele ipostaze, cum ar fi momentul achizitiei unei masini second hand, o persoana poate fi foarte egoista, vrea sa obtina un pret cat mai bun; cu alta ocazie, aceeasi persoana se dovedeste a fi profund altruista. Acest tip de comportament se numeste "Sindromul Jekyll-Hyde".

Care sunt ingredientele care pot sta la baza "elixirului social" al doctorului Jekyll? Cercetatorii au descoperit ca subiectii se comporta mai responsabil din punct de vedere social, daca li se cere acest lucru. De asemenea, ei trebuie sa fie constienti ca si alti subiecti s-ar comporta la fel. In al treilea rand, experimentele structurale trebuie sa fie realizate astfel incat deciziile prosociale sa furnizeze beneficii mai mari pentru ceilalti. Oamenii se comporta mai egoist, atunci cand situatia o impune, cand cred ca si altii vor fi egoisti si cand considera ca egoismul lor nu va reprezenta un impediment major pentru ceilalti.

Cand vorbim despre comportamentul investitorilor, retorica "maximizarii profiturilor pentru actionari" pare croita dupa chipul si asemanarea lui Hyde. Dogma pretuirii actionariatului spune ca este corect din punct de vedere moral ca actionarii sa puna presiuni asupra managerilor, pentru a creste valoarea actiunilor, fara sa mai tina seama de ceilalti. Retorica legata de "shareholder value" semnaleaza de asemenea ca si alti investitori se comporta in mod egoist. In aceste conditii, deciziile investitionale dominate de egoism promoveaza o mai buna "guvernanta corporativa".

Astfel, nu ar trebui sa ne mire ca foarte putini investitori mizeaza pe fondurile responsabile din punct de vedere social. Ar trebui sa ne surprinda mai degraba faptul ca unii investitori tin seama de ele. Structura moderna a pietelor de actiuni, combinata cu retorica acestei "shareholder value", genereaza obstacole nemarginite in calea comportamentului responsabil. Acest fapt explica de ce un investitor care doneaza bani organizatiilor ecologiste detine actiuni in cadrul unor companii petroliere si forestiere, care distrug mediul si "chelesc" padurile de copaci.

8 lucruri despre primul tau job in lumea afacerilor, pe care n-o sa ti le spuna nimeni

4. Pshihopatul din fiecare



Chiar daca majoritatea oamenilor nu sunt in mod constient psihopati, cand iau decizii investitionale devin neiertatori. Aceasta observatie poate fi "savurata" pe larg in documentarul de succes al lui Joel Balkan, din 2004, "The Corporation". Potrivit lui Bakan, managerii cred ca trebuie sa maximizeze averea actionarilor si tocmai de aceea o corporatie este "o creatura psihopata", care nu se da in laturi din a-i rani pe ceilalti. Actionarii sunt de vina, spun unii sociologi.

Ideologia valorii generate pentru actionari ii determina pe manageri sa ia decizii de afaceri contrare intereselor sociale. Desigur, unii actionari pot fi indivizi interesati doar de ei insisi - psihopati convinsi - care dorm linistiti in paturile lor de catifea, in timp ce ale lor companii dezamagesc clientii, pun angajatii la zid sau polueaza mediul inconjurator.

Din fericire, alte studii arata ca multi dintre noi ne-am multumi cu mai putin, doar ca sa evitam asemenea rezultate dezastruoase pentru alte fiinte umane. De asemenea, investitorii psihopati trebuie sa ia aminte: profiturile din fonduri SRI, responsabile din punct de vedere social, sunt usor mai mici, poate chiar la fel, comparativ cu fondurile traditionale.

Actionarul psihopat nu poate fi evitat, reprezinta un element in constiinta colectiva si influenta sa asupra mediului de business si in cadrul societatii este puternic vizibila.

sursa: businessinsider.com
foto generic: filmul Bad Boy Bubby (1993)

Ultimele NOUTATI

Legea noua care obliga firmele sa mareasca salariile, de la 1 iulie 2024: sute de lei in plus
Companii

Legea noua care obliga firmele sa mareasca salariile, de la 1 iulie 2024: sute de lei in plus

today29 Apr. 2024
Se ieftinesc cu 10 la suta toate facturile la gaz: cine consuma peste 300 kWh pe luna va simti din plin reducerea
Economie

Se ieftinesc cu 10 la suta toate facturile la gaz: cine consuma peste 300 kWh pe luna va simti din plin reducerea

today29 Apr. 2024
Ce e interzis sa faci in teambuilding, de fapt: aceste gesturi te pot costa scump
Companii

Ce e interzis sa faci in teambuilding, de fapt: aceste gesturi te pot costa scump

today29 Apr. 2024
3 idei de joburi banoase exclusiv de acasa
Economie

3 idei de joburi banoase exclusiv de acasa

today29 Apr. 2024
Tusea la copii: cum sa o calmezi?
Sanatate

Tusea la copii: cum sa o calmezi?

today29 Apr. 2024
Cum iti pregatesti aparatul de aer conditionat pentru sezonul cald
Casa si gradina

Cum iti pregatesti aparatul de aer conditionat pentru sezonul cald

today29 Apr. 2024
Materiale pe care sa le alegi pentru tigla pentru acoperis
Casa si gradina

Materiale pe care sa le alegi pentru tigla pentru acoperis

today29 Apr. 2024
Cum sa organizezi un team building reusit pentru echipa de la birou
Companii

Cum sa organizezi un team building reusit pentru echipa de la birou

today29 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce e interzis sa faci in teambuilding, de fapt: aceste gesturi te pot costa scump
Companii

Ce e interzis sa faci in teambuilding, de fapt: aceste gesturi te pot costa scump

today29 Apr. 2024
3 idei de joburi banoase exclusiv de acasa
Economie

3 idei de joburi banoase exclusiv de acasa

today29 Apr. 2024
Tusea la copii: cum sa o calmezi?
Sanatate

Tusea la copii: cum sa o calmezi?

today29 Apr. 2024
Cum iti pregatesti aparatul de aer conditionat pentru sezonul cald
Casa si gradina

Cum iti pregatesti aparatul de aer conditionat pentru sezonul cald

today29 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x