Eu unul chiar as fi curios sa vad cum folosesc banii mei bancile din Romania, bani pe care i–am incredintat pentru o anumita bonificatie. Dupa episodul Cipru, in care una din cele mai mari banci de acolo si-a permis sa-si stearga din arhiva 28.000 de documente in care erau inregistrate discutii si informatii despre banii clientilor, mi-ar placea sa vad planurile creditorilor de aici.
In cazul cipriotilor, cei care aveau peste 100.000 de euro au cam ramas fara o buna bucata de avere. Pentru unii acei bani reprezentau agoniseala de o viata, pentru altii poate acei bani erau viitoarea investitie intr-un viitor mai bun. Se deranjeaza, acum, vreuna din acele banci, chiar daca nu este obligata sa dea inapoi macar o parte din banii pe care “nu ar trebui” sa-i dea?
In Romania sunt 15.800 de persoane care au depozite peste plafonul de garantare, adica peste 100.000 de euro, se arata in datele Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDR). Acestia reprezinta putin peste 1% din totalul deponentilor care au bani in banci.
Unele dintre aceste persoane au si peste 1 milion de euro in banci. Ce s-ar intampla daca intr-o zi, cineva de la banca ar suna si ar spune “stiti banii dumneavoastra nu mai sunt. Nu va putem spune ce am facut cu ei, pentru ca nu este treaba dumneavoastra. Ne-ati incredintat noua averea, dar nu suntem obligati sa va spunem ca am facut investitii proaste cu ei. Din acel milion puteti lua inapoi 50.000 de euro…daca va grabiti”.
Cand dadeau credite, bancherii se bateau cu pumnul in piept ca nu sunt organizatii de binefacere, dar daca se intampla sa cada se vor folosi de banii clientilor pentru a se salva, fara a-i returna, ca in cazul Ciprului. Este balanta care atarna clar in favoarea lor.
Cum ar fi ca romanii sa faca exact ca in cazul sud-coreenilor care s-au suparat pe cateva banci, in urma cu cativa ani si au retras sute de milioane de dolari din depozite fortand, astfel, bancile sa isi suspende activitatea pentru ca nu mai au bani?
Ce nu isi dau seama romanii care se tot lasa abuzati de sistemul bancar este ca un rege nu poate fi rege fara supusi. Daca din cele 15,3 milioane de romani care au bani in banca un milion si-ar retrage pentru o scurta perioada de timp banii, ar paraliza sistemul bancar.
Media valorii unui depozit in Romania este de 8.000 de lei, inmultiti aceasta suma cu un milion si rezulta 8 miliarde lei.Cum o fi sa pui in scaun cu rotile sistemul care te-a abuzat in ultimii ani?