Nu sunt deloc putini romanii care primesc amenzi pentru depasirea limitei legale de viteza pe soselele din Romania, acestea fiind unele dintre cele mai des acordate contraventii de catre agentii Brigazii Rutiere. Exista insa si soferi romani care sunt amendati pentru ca circula cu o viteza prea mica, aceasta contraventie fiind una destul de necunoscuta pentru cei mai multi soferi. Tu stii ce sanctiuni sunt prevazute in Codul Rutier 2022 pentru rularea pe soselele din Romania cu o viteza prea mica?
Potrivit prevederilor din Codul Rutier valabil la acest moment, soferii auto pot fi amendati si daca merg pe soselele din Romania sub viteza minima legala. Mai exact, daca un conducator auto circula cu o viteza cu cel putin 10 km/h mai mica decat limita impusa de lege, fara a avea un motiv intemeiat, poate fi sanctionat cu doua puncte de amenda. In 2022, punctul de amenda a ramas la o valoare de 145 de lei.
Codul Rutier actualizat propune o serie intreaga de obligatii pentru conducatorii auto care conduc pe soselele din tara noastra, cele care dau cele mai mari batai de cap soferilor fiind cele care se refera la viteza legala de condus. Potrivit legislatiei, in interiorul localitatilor, viteza maxima legala admisa este de 50 km/h, aceasta viteza fiind valabila pentru toate categoriile de autovehicule.
In cazul autoturismelor incadrate in categoriile A si B, limita de viteza este de 100 km/h pe drumurile europene, express si nationale, in timp ce pe autostrazi exista o limita de viteza de 130 km/h. Pe celelalte tipuri de drum, viteza maxima legala admisa este de 90 km/h.
Valoarea amenzilor de circulatie in tara noastra este calculata in functie de numarul punctelor de amenda prevazute pentru fiecare sanctiune in parte. Cea mai mica sanctiune pe care o poate primi un conducator auto este de doua puncte amenda, adica 290 de lei, in timp ce sanctiunea maxima poate ajunge pana la o valoare de 2.900 de lei.
Pentru depasirea limitei de viteza cu 10-20 km/h se dau doua sau trei puncte amenda (290 - 435 lei) si doua puncte de penalizare, in timp ce pentru depasirea limitei de viteza cu 21-30 km/h se dau patru sau cinci puncte amenda (580 - 725 lei) si trei puncte de penalizare. Pentru depasirea limitei de viteza cu 31-40 km/h se dau sase - opt puncte amenda (870 - 1.160 lei) si patru puncte de penalizare, in timp ce pentru depasirea limitei de viteza cu 41-50 km/h se dau de la noua la 20 de puncte amenda (1.305 - 2.900 lei) si sase puncte de penalizare. Aceleasi 9 - 20 de puncte amenda sunt acordate si pentru depasirea limitei legale cu peste 50 km/h, insa in acest caz se suspenda si permisul de conducere al soferului pentru o perioada de 90 de zile.
Ultimele NOUTATI
Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Falsul in declaratii: Ce spune legea si cum te poate afecta
Ghidul alegatorului din strainatate pentru Alegerile Prezidentiale 2025
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Te-ar putea interesa si