Insa, per total, piata auto din Romania sta foarte bine in comparatie cu celelalte state membre ale blocului comunitar european, putandu-se lauda dupa primele 11 luni ale anului cu o crestere de 8.2 procente in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Este cel de-al saselea an consecutiv in care piata auto locala creste, ceea ce reprezinta un motiv intemeiat de bucurie.
Dupa primele 11 luni ale anului, tarile grupate in EU15, ceea ce reprezinta aproximativ 90% din intreaga piata auto europeana, raporteaza o scadere cu 0.7% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. De asemenea, Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie, care reprezinta impreuna 75% din intreaga piata auto europeana, inregistreaza dupa aceste 11 luni scurse din anul curent o scadere cu 0.2% in raport cu aceeasi perioada a lui 2018. Aceasta scadere inca persista, desi rezultatele din ultimele doua luni au fost extrem de bune - crestere cu 8%, respectiv 4.2% in lunile octombrie si noiembrie.
Mai exact decat atat, conform datelor analizate, dupa primele 11 luni ale anului, piata auto din Spania a scazut cu 5.7%, in timp ce piata auto din Regatul Unit al Marii Britanii a inregistrat o scadere de 2.7 procente. De asemenea, tot pe minus se afla si pietele auto din Italia (-0.6%), respectiv Franta (-0.3%). Este de remarcat ca singura piata auto care este pe plus dupa aceste prime 11 luni ale anului este Germania (+3.9%). Avand in vedere dimensiunile pietei auto din Germania, aceasta cifra are un impact substantial la nivel general cand vorbim de piata auto europeana.
Asa cum era de asteptat, vanzarile de pe piata auto locala sunt sustinute in continuare de persoanele juridice, care au realizat in primele 11 luni ale anului 57% din totalul achizitiilor de autoturisme noi. Totusi, trebuie sa remarcam ca numarul de masini achizitionate de persoanele fizice in aceasta perioada a crescut pana la 68.941 de unitati, ceea ce reprezinta o crestere cu 18.6% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent.
In primele 11 luni ale anului curent, in Romania au fost inmatriculate nu mai putin de 408.616 autoturisme la mana a doua. Chiar daca vorbim despre o scadere a acestei cifre cu 6 procente in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, numarul masinilor second-hand ramane la cote extrem de ridicate in tara noastra.
Desi nu poate fi o surpriza pentru nimeni, Dacia da in continuare cele mai multe masini pe piata auto din tara noastra, nu mai putin de 51.994 de unitati fiind inmatriculate in primele 11 luni ale acestui an. Volkswagen este pe locul secund in acest top al marcilor, cu 15.477 de unitati inmatriculate in aceasta perioada. In cele din urma, Ford ocupa ultima pozitie de pe podium, cu 13.657 de unitati inmatriculate. La mica distanta se regasesc si cehii de la Skoda, producatorul de la Mlada Boleslav trimitand in Romania un numar de 12.902 de unitati.
Dacia Logan este cel mai bine vandut model in aceasta perioada in tara noastra, cu 19.323 de unitati. Pe podium s-au mai clasat Dacia Duster, cu 11.674 de unitati, respectiv Dacia Sandero, cu 11.128 de unitati. In cele din urma, in top 5 mai regasim Renault Clio, cu 5.920 de exemplare, respectiv Skoda Octavia, cu 5.319 unitati.
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si