Codul Rutier a trecut in acest an printr-un proces semnificativ de modificare si actualizare, aducand schimbari importante in regulile de circulatie pe drumurile publice. Cu toate acestea, nu toate noile prevederi au ajuns in atentia soferilor, ceea ce poate duce in cazul multora la amenzi considerabile. Astfel, este important sa aducem in prim-plan aceste modificari mai putin cunoscute, pentru a ii ajuta pe soferi sa evite amenzi serioase si sa pastreze un comportament responsabil pe sosele.
Potrivit ultimelor modificari, soferii pot avea probleme serioase in cazul in care luminile vehiculului pe care il conduc nu functioneaza corespunzator sau nu sunt omologate conform normelor tehnice in vigoare. Atentie, faptul ca luminile sunt arse nu te va salva in cazul in care vei fi oprit de un echipaj al Politiei Rutiere. Specialistii sunt de parere ca aceasta este o problema serioasa de siguranta rutiera, luminile autovehiculelor fiind deosebit de importante pentru vizibilitatea masinii pe sosele si pentru avertizarea celorlalti soferi.
Plafonul de amenda pentru aceasta neregula tehnica este de 145 de lei. Potrivit celor de la Playtech insa, suma totala a amenzii poate ajunge la un nivel mult mai ridicat, in functie de gravitatea defectiunii si de numarul de puncte de amenda avute de un sofer. Spre exemplu, cei care sunt prinsi cu aceasta neregula pot ajunge sa plateasca amenzi cuprinse intre 870 si 1.160 de lei, ceea ce nu este deloc putin.
Lucrurile nu se opresc insa aici, soferii care incalca aceasta regula putand sa plece acasa chiar si fara permisul de conducere. Articolul 101 din noul Cod Rutier 2023 precizeaza ca persoanele fizice care circula cu vehicule care au defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora savarsesc contraventii. Astfel, ei se pot confrunta atat cu amenzi serioase, cat si cu retinerea certificatului de inmatriculare.
Mai mult decat atat, Articolul 112 al Codului Rutier specifica faptul ca autovehiculele care circula noaptea fara faruri sau lampi de semnalizare, dispozitive de iluminare si semnalizare luminoasa sau alte mijloace fluorescent-reflectorizante, asa cum sunt prevazute in normele tehnice in vigoare, se pot alege cu certificatul de inmatriculare retinut de catre Politia Rutiera.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si