Cat costa astazi benzina si motorina, dupa ce noaptea trecuta soferii au stat la cozi pentru a alimenta, de teama scumpirilor
pret combustibilbezinamotorinasoferi
Miercuri seara, soferi din toata tara au dat buzna in benzinarii si au asteptat chiar si ore in sir la cozi, pentru a alimenta. Multi dintre ei si-au justificat gestul spunand ca "au auzit" zvonuri conform carora pretul la pompa va trece de pragul de 10 lei. In pofida anunturilor linistitoare venite de la autoritati, prin vocea ministrului Energiei, in tara s-a creat o adevarata isterie, mai ales dupa ce au aparut cateva cazuri izolate, cu benzinarii ce au scumpit preturile semnificativ.
Joi dimineata, Monitorul preturilor indica faptul ca, in capitala tarii, combustibilul se vinde in jurul valorii de 8 lei, inregistrand fluctuatii normale in contextul actual. Cea mai scumpa benzina standard se vinde la benzinaria Mol, intre 8,4 si 8,64 lei. Cea mai ieftina este la Lukoil, 7,5 lei. Pretul la motorina standard ajunge la 9,12 lei la benzinariile Mol. Motorina standard se vinde cel mai ieftin la Petrom, 7,99, si la Lukoil, 7,68 de lei.
Conform unui anunt facut miercuri seara de ministrul Energiei, Virgil Popescu, benzinariile din tara vor fi calcate astazi de controale.
Oficialul a subliniat faptul ca nu exista pericolul ca benzina si motorina sa se scumpeasca, iar isteria oamenilor e complet nejustificata. Nu sunt asteptate preturi de 9,10, 11 lei, a spus ministrul, care pune totul pe seama valului de dezinformare specific acestei perioade sensibile, in care ne confruntam cu un conflict armat la granitele tarii.
"Maine (10 martie - n.r), organe de control ale statului roman se vor duce peste benzinariile care au ridicat nejustificat acest pret, pentru ca au aparut in poze preturi de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei. Mi se pare ca deja este o speculatie iar speculatiile sunt aspru pedepsite, mai ales in situatii de criza, cum suntem cu razboiul la frontiera noastra apropiata.
Inclin sa cred ca s-a creat o psihoza in masa si de aceea am si iesit si o sa ies in continuare sa spun ca nu exista absolut niciun motiv sa stam la coada si sa ne intoarcem in vremurile lui Ceausescu cand benzina si motorina era rationalizate si nu gaseam benzina si motorina”, a spus ministru, pentru
Digi24.
Petrolul se ieftineste
Trebuie mentionat si faptul ca pe piata de carburant vin semnale pozitive, dupa ce, miercuri seara,
pretul barilului de petrol a inregistrat cea mai puternica ieftinire din ultimii doi ani. Petrolul Brent a scazut cu peste 17%, sau 22 de dolari, pentru a atinge un minim al sedintei la 105,60 dolari. Pretul de referinta a recuperat o parte din pierderi, tranzactionandu-se in scadere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. De asemenea, se inregistreaza scaderi de pret si la petrolul american. Acesta si-a diminuat pretul cu 12,01 dolari, respectiv 9,7%, ajungand astfel la 111,69 dolari.
Deprecierea vine pe fondul informatiilor conform carora doi giganti producatori de petrol, membri ai OPEC, vor sustine cresterea productiei. Este vorba despre Emiratele Arabe Unite si Irak.
Te-ar putea interesa si: Atentie, soferi: Ce iti poate face politia, daca te prinde circuland cu asigurarea expirata, in 2022
Joi a intrvenit si premierul Ciuca: "Nu voi permite nimanui sa profite de aceasta situatie"
"Nu voi permite nimanui sa profite de aceasta situatie", a declarat premierul Nicolae Ciuca, astazi, dupa intalnirea cu sefii ANAF, ANPC, Consiliul Concurentei si ministrii Energiei si Economiei.
"Statul Roman are obligatia de a-si proteja cetatenii, de a proteja economia, mai ales in aceasta perioada complicata provocata de invazia militara rusa in Ucraina.
ANAF, ANPC, Consiliul Concurentei au demarat investigatiile pentru a lua masurile necesare de stopare a oricaror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare economica. Vor fi controlate toate companiile petroliere care functioneaza in Romania. Am cerut tragerea la raspundere a celor vinovati si sanctiuni severe pentru cei care vor sa genereze instabilitate.
Guvernul nu permite astfel de practici si va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetatenii si mediul de afaceri. Atrag atentia ca orice alta tentativa de a destabiliza echilibrele economice ale tarii va fi de indata ferm si aspru pedepsita prin interventia statului roman", a mai spus premierul.
Te-ar putea interesa si: Refugiatii ucraineni ar putea fi de mare folos Romaniei: piata muncii, deficitara de forta de munca, le deschide larg usile