Mai bine de un sfert dintre masinile din Romania circula fara asigurare obligatorie, potrivit unui comunicat emis de Politia Rutiera. Legislatia rutiera impune tuturor vehiculelor care circula pe drumurile publice sa detina o asigurare de raspundere civila auto (RCA). In ciuda avertizarilor tot mai dese transmise de oficialii din cadrul Politiei, numarul soferilor care circula fara RCA valabil este intr-o continua crestere de la an la an.
Codul Rutier a fost modificat la finele anului trecut, insa obligativitea detinerii unei asigurari de raspundere civila auto a ramas valabila pentru toate vehiculele care circula pe drumurile publice din tara noastra. In plus, lipsa unei polite de asigurare aduce amenzi mult mai mari pentru soferii neglijenti.
Potrivit Codului Rutier in vigoare, vehiculele inmatriculate sau inregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, care circula pe drumurile publice din Romania, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie.
Soferii neglijenti prinsi la volanul masinii fara o asigurare RCA valabila vor fi obligati sa plateasca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, potrivit Legii nr. 132 din 2017. In plus, Codul Rutier prevede si retragerea certificatului de inmatriculare al masinii, putandu-se ajunge chiar pana la retragerea placutelor de inmatriculare.
Atunci cand se constata lipsa politei de asigurare obligatorie, agentul de politie va elibera soferului o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Certificatul de inmatriculare al masinii va fi restituit soferului dupa ce acesta va prezenta documentul privind incheierea asigurarii RCA. Legislatia in vigoare prevede faptul ca soferii prinsi in aceasta situatie vor trebui sa faca dovada incheierii unei polite RCA valabile in termen de 30 de zile. In caz contrar, se poate ajunge pana la radierea vehiculului din Registrul Auto.
Lucrurile se complica insa mult mai mult in cazul in care soferul este implicat intr-un accident si nu are asigurare auto. Intr-un asemenea context, soferul fara asigurare este bun de plata, indiferent daca vina a fost a lui sau nu. Mai exact, soferul fara asigurare va suporta din propriul buzunar costurile de reparatie ale ambelor masini.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si