Chiar daca putem spune cu totii ca scandalul Dieselgate este de domeniul trecutului la acest moment, urmarile pe care acesta le-a provocat in industria auto pot fi observate extrem de usor. Interesul clientilor pentru masinile echipate cu motorizari diesel a scazut dramatic, desi in urma cu mai putin de zece ani era la un nivel extrem de ridicat. De asemenea, administratiile publice ale marilor metropole ale lumii si nu numai fac eforturi uriase pentru a renunta complet la masinile diesel, pe care le considera vinovate pentru poluarea excesiva cu care se confrunta la ora actuala o mare parte a lumii.
Asociatia Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA) a publicat in urma cu cateva zile un nou raport care analizeaza cererea pentru masini in functie de motoarele utilizate de acestea in al doilea trimestru al acestui an. Conform acestui raport, cota de piata a masinilor diesel in perioada aprilie - iunie 2019 este de doar 31.3%, in scadere de la 36.3%, cota de piata inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent. Mai exact, daca atunci au fost vandute aproximativ 1.540.000 de masini echipate cu propulsoare pe motorina, in al doilea trimestru din acest an au fost comercializate numai 1.286.000 de astfel de masini.
Ce este cel mai curios este ca Germania este singura tara din Uniunea Europeana care nu respecta acest trend, cererea pentru masini diesel inregistrand o crestere in al doilea trimestru al acestui an. Mai exact, vorbim despre o crestere cu aproximativ 3.5%, aproape 318.000 de unitati echipate cu propulsoare pe motorina fiind vandute in perioada aprilie - iunie 2019. Totusi, trebuie sa remarcam si faptul ca Germania este una dintre pietele pe care s-au inregistrat cifre in crestere in cazul segmentului masinilor electrice!
In acelasi timp, cota de piata a masinilor cu motorizare pe benzina a crescut pana la 59.5%, de la 56.7% in perioada aprilie - iunie 2018. Cea mai mare crestere a inmatricularilor de masini cu motoare pe benzina a fost inregistrata in Lituania, de 60%. Pe locul secund in acest top s-a regasit Romania, in tara noastra existand o cerere cu 30% mai mare pentru masinile echipate cu motorizari pe benzina in al doilea trimestru din acest an.
De asemenea, nu putem sa nu mentionam faptul ca piata masinilor echipate cu sisteme de propulsie alternativa a crescut puternic in acest an, pana la o cota de piata de 9.2%. In aceasta categorie includem atat masinile electrice, cat si masinile plug-in hybrid si masinile hibride. Asociatia Constructorilor de Automobile din Europa evidentiaza faptul ca inmatricularile de masini electrice aproape s-au dublat pe plan european in al doilea trimestru al acestui an, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii