Chiar daca putem spune cu totii ca scandalul Dieselgate este de domeniul trecutului la acest moment, urmarile pe care acesta le-a provocat in industria auto pot fi observate extrem de usor. Interesul clientilor pentru masinile echipate cu motorizari diesel a scazut dramatic, desi in urma cu mai putin de zece ani era la un nivel extrem de ridicat. De asemenea, administratiile publice ale marilor metropole ale lumii si nu numai fac eforturi uriase pentru a renunta complet la masinile diesel, pe care le considera vinovate pentru poluarea excesiva cu care se confrunta la ora actuala o mare parte a lumii.
Asociatia Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA) a publicat in urma cu cateva zile un nou raport care analizeaza cererea pentru masini in functie de motoarele utilizate de acestea in al doilea trimestru al acestui an. Conform acestui raport, cota de piata a masinilor diesel in perioada aprilie - iunie 2019 este de doar 31.3%, in scadere de la 36.3%, cota de piata inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent. Mai exact, daca atunci au fost vandute aproximativ 1.540.000 de masini echipate cu propulsoare pe motorina, in al doilea trimestru din acest an au fost comercializate numai 1.286.000 de astfel de masini.
Ce este cel mai curios este ca Germania este singura tara din Uniunea Europeana care nu respecta acest trend, cererea pentru masini diesel inregistrand o crestere in al doilea trimestru al acestui an. Mai exact, vorbim despre o crestere cu aproximativ 3.5%, aproape 318.000 de unitati echipate cu propulsoare pe motorina fiind vandute in perioada aprilie - iunie 2019. Totusi, trebuie sa remarcam si faptul ca Germania este una dintre pietele pe care s-au inregistrat cifre in crestere in cazul segmentului masinilor electrice!
In acelasi timp, cota de piata a masinilor cu motorizare pe benzina a crescut pana la 59.5%, de la 56.7% in perioada aprilie - iunie 2018. Cea mai mare crestere a inmatricularilor de masini cu motoare pe benzina a fost inregistrata in Lituania, de 60%. Pe locul secund in acest top s-a regasit Romania, in tara noastra existand o cerere cu 30% mai mare pentru masinile echipate cu motorizari pe benzina in al doilea trimestru din acest an.
De asemenea, nu putem sa nu mentionam faptul ca piata masinilor echipate cu sisteme de propulsie alternativa a crescut puternic in acest an, pana la o cota de piata de 9.2%. In aceasta categorie includem atat masinile electrice, cat si masinile plug-in hybrid si masinile hibride. Asociatia Constructorilor de Automobile din Europa evidentiaza faptul ca inmatricularile de masini electrice aproape s-au dublat pe plan european in al doilea trimestru al acestui an, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea