Cei mai multi dintre soferi nu accepta prea des sa isi imprumute masina prietenilor sau rudelor, insa exista si cazuri in care acest lucru se intampla, mai ales daca este vorba despre o persoana foarte apropiata. Sa imprumuti masina cuiva implica insa niste riscuri, o noua lege abia promulgata de Presedintele Klaus Iohannis facand ca lucrurile sa fie si mai dificile din acest punct de vedere.
Cel mai mare risc despre care vorbim atunci cand ne referim la imprumutul masinii catre o alta persoana este acela ca persoana in cauza sa faca un accident. In cazul in care se intampla asa ceva, este important sa stii daca poti fi tras la raspundere in vreun fel pentru cele intamplate. Potrivit legislatiei, exista mai multi factori care pot afecta raspunderea proprietarului masinii in cazul unui accident.
In primul rand, trebuie stiut faptul ca atunci cand imprumuti masina cuiva ii imprumuti practic si asigurarea auto pe care o ai. Si asta dintr-un motiv cat se poate de simplu, majoritatea politelor de asigurare disponibile in tara noastra urmarind masina, nu soferul. In plus, in cazul unui accident, asigurarea auto ar actiona ca acoperire primara, iar asta se va intampla chiar si in acele situatii in care soferul are asigurare.
Astfel, daca persoana careia i-ai imprumutat masina este implicata intr-un accident la volanul masinii tale si este gasita vinovata, asiguratorul la care ai incheiata polita de asigurare auto va fi responsabila pentru plata daunelor aduse celuilalt sofer. In cazul in care daunele depasesc limitele politei tale, exista si varianta ca asigurarea persoanei careia i-ai imprumutat masina sa actioneze ca o potentiala acoperire secundara. Sigur, daca soferul care a imprumutat masina nu este el de vina pentru producerea accidentului, atunci asiguratorul celuilalt sofer va fi responsabil pentru acoperirea daunelor.
O noua lege abia promulgata de liderul de la Palatul Cotroceni schimba insa lucrurile din acest punct de vedere pentru soferii care isi imprumuta masina altor persoane. Potrivit modificarilor aduse Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice, politistii locali au primit o serie intreaga de atributii suplimentare.
Una dintre aceste atributii suplimentare se refera la faptul ca politistii locali au dreptul de a verifica actele de provenienta ale masinilor, chiar si in acele cazuri in care soferii incredinteaza masina altor persoane. Astfel, politistii locali vor putea cere atat actele soferului, cat si pe cele ale proprietarului masinii. Cei care nu au aceste acte la indemana risca, desigur, amenzi considerabile.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!