Daca nu te preocupi de ingrijirea masinii, vei primi notificari la bord despre interventiile de care are nevoie masina ta. Dar nu este cea mai buna idee sa astepti pana cand ramai fara ulei sau cand motorul are neaparat nevoie de o revizie. S-ar putea sa nu poti sa ajungi in timp util, iar lucrurile sa devina grave si in final costurile si neplacerile vor fi mult mai mari. Citeste in continuare cum trebuie sa iti pregatesti masina pentru vara, incepand de la bare transversale si pana la aer conditionat sau lichidul pentru parbriz.
1. Verifica instalatia de aer conditionat
Vara este sinonima cu temperaturi mari. Pentru a te asigura ca masina ta va face fata cu succes caldurii toride, fa un test la aerul conditionat. Daca ti se pare ca temperaturile nu sunt destul de racoroase, in concordanta cu gradele pe care le setezi, se poate sa ai o problema cu freonul. Pentru ca sistemul sa functioneze fara probleme, verifica periodic filtrele de aer. Aceasta mica precautie va imbunatati calitatea aerului din interiorul masinii. In plus, poti ruga mecanicul sa arunce o privire si la sistemul de curent alternativ.
2. Vezi care e situatia sub capota
Atunci cand esti sigur ca motorul masinii este rece, ridica capota si fa o mica inspectie. Cauta furtunuri rupte sau crapate, curele deformate, verifica daca toate capacele sunt stranse si, in general, asigura-te ca nimic nu blocheaza radiatorul sau filtrul de aer. Uita-te daca exista pete ori semne de scurgere atat sub capota dar si sub masina, dupa ce a fost parcata mai multe ore in acelasi loc. Daca ai utilizat aerul conditionat, scurgerea condensului este normala, insa orice pata de lichid colorat sau ulei poate insemna ca ceva nu este in regula si trebuie sa vorbesti cu mecanicul tau despre asta.
3. Verifica bateria
Temperaturile ridicate din timpul verii pot afecta bateria. Inainte de a te confrunta cu neplaceri mari, opreste-te la un mecanic pentru a o testa.
4. Verifica presiunea anvelopelor
Atunci cand temperatura fluctueaza si presiunea anvelopelor difera, iar asta se poate intampla intr-un timp foarte scurt. Daca anvelopele nu au o presiune corespunzatoare, vor fi afectate atat consumul de combustibil cat si siguranta masinii. In plus, poate aparea uzura prematura a anvelopelor, ceea ce inseamna costuri suplimentare inutile.
5. Verifica uleiul
In functie de recomandarile producatorului si de momentul in care ai schimbat ultima oara uleiul, va trebui sa verifici care este stadiul acestuia, inainte de instalarea temperaturilor foarte ridicate. In special daca te pregatesti de o calatorie lunga, mergi la un service unde va fi facuta o analiza completa. Nu uita sa iei cu tine in portbagaj o sticla suplimentara de ulei, in caz de urgente.
6. Monteaza stergatoare noi
Temperaturile reci din timpul iernii impreuna cu gheata si zapada, uzeaza foarte rau stergatoarele. Din acest motiv este recomandat sa le inlocuiesti inainte de venirea verii, pentru a te putea bucura de o vizibilitate perfecta atunci cand esti la drum. In acelasi timp, schimba si solutia pentru parbriz, cu siguranta ai in rezervor solutie pentru iarna. Schimba complet sau completeaza cu o solutie adecvata temperaturilor ridicate si te vei asigura astfel ca atat parbrizul cat si luneta vor fi perfect curatate.
Ultimele NOUTATI
5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina
7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Partenerii nostri
Suprapunerea certificatelor medicale - Care va fi modul de plata? Cum se va trece Declaratia 112?
Blocul National Sindical cere autoritatilor sa REDUCA impozitarea pe munca
Norme SSM: Nereguli gasite la angajatorii care folosesc zilieri si salariati temporari
Aspecte juridice critice in imbunatatirea managementului fortei de munca
Cele mai importante reglementari pentru institutiile de credit in 2024
Salariatul nu este apt pentru locul de munca: "Suntem obligati sa ii oferim alt post in firma?"
Te-ar putea interesa si
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate