Aderenta suprafetei de rulare, distanta de franare necesara evitarii oricarei coliziuni, vizibilitatea care te ajuta sa mentii o conduita preventiva sau functionarea motorului in conditii care sa iti garanteze siguranta sunt influentate direct de conditiile atmosferice. Pentru ca masina ta sa se mentina in starea cea mai buna, dar si pentru ca buzunarul tau sa nu aiba de suferit din pricina unor daune colaterale, ai la dispozitie cateva sfaturi usor de pus in practica.
Cauciucurile de iarna reprezinta deja o obligatie pentru toti soferii, dar simpla lor prezenta in echiparea masinii nu este o garantie a sigurantei. Inainte de a trece pe la vulcanizare, verifica nivelul de uzura al pneurilor. In cazul in care nu ai un set de cauciucuri noi, evita optiunile all-season. Vei avea doar un set de pneuri mediocre, care nu te vor ajuta sa franezi intr-o maniera adaptata suprafetelor alunecoase si nici sa te mentii pe o traiectorie cat mai sigura in timp ce parcurgi curbele.
Nu toate scenariile negative pe care un sofer le poate experimenta sunt usor de intuit. O coliziune usoara, pe ghetus, poate fi preintampinata prin aplicarea unui stil de condus specific iernii, dar ce poti face in privinta soferilor care nu sunt la fel de precauti? Mai mult, exista posibilitatea ca masina ta sa fie avariata cand nu te afli in ea de un vehicul ce ar putea parasi rapid locul accidentului, precum si de turturii cazuti de la streasina cladirilor. Intr-o perioada in care contactul fizic nu este recomandat, o asigurare casco pentru care poti obtine online tarifele si face plata cu cardul sau prin transfer bancar reprezinta o solutie sigura. Livrarea politei se face prin e-mail, instant, iar site-ul securizat iti garanteaza prelucrarea datelor in conditii de siguranta maxima. Astfel, poti incheia fara efort asigurarea facultativa care iti garanteaza despagubiri pentru avarii accidentale sau totale, precum si in cazul furtului.
Este atat de simplu sa ajungi in situatia de a nu putea pleca de pe loc dupa o perioada mai lunga de stationare. Inainte ca venirea frigului sa te surprinda cu masina abandonata in parcare, preocupa-te ca bateria ta sa fie testata la un service specializat si mentine contactele intacte, fara zone ruginite sau fisuri. Astfel, acumulatorul va putea suporta pornirea pe vreme rece, un proces de trei ori mai solicitant decat cel similar pe timp de vara.
Antigelul are un rol capital pe perioada sezonului rece. Datorita circuitului pe care acesta il realizeaza in motor, se impiedica inghetarea propulsorului si chiar fisurarea blocului motor, in cazurile cele mai severe. Verifica daca densitatea, nivelul si culoarea acestui lichid corespund cu datele recomandate in cartea tehnica a masinii si evita cu orice pret completarea antigelului cu apa. Pentru o verificare cat mai concludenta, alege sa deschizi capota masinii numai daca motorul este rece, dupa cateva ore de la ultima utilizare.
Asa cum spuneam mai sus, o mare parte din riscurile asociate sezonului rece pot fi preintampinate prin simpla aplicare a unei conduite ceva mai preventive decat in timpul verii. Astfel, scaderea regimului de viteza cu 10-20 km/h te va ajuta sa ai o senzatie mai mare de control asupra masinii, iar utilizarea predominanta a franei de motor este obligatorie. Nu pleca niciodata la drum fara suficient carburant, pentru ca ai putea avea parte de experienta neplacuta a unui blocaj rutier, si nici fara lichidul de parbriz de iarna, pentru ca nu vei avea vizibilitate buna.
Sfaturile de mai sus iti maresc sansele de a trece cu bine peste iarna si din calitatea de sofer. Precautia trebuie aplicata atat in privinta intretinerii automobilului, cat si in ceea ce priveste condusul.
Credit foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?