Greseala la volan care iti rade, pe loc, 700 de lei din portofel
amenzi zgomot motoramenzi masini tunateamenzi circulatie
Gradul de civilizatie al unei tari se vede cel mai repede in comportamentul soferilor. La noi, foarte multi soferi actioneaza de parca ar fi singuri pe lume. Accelereaza de parca nu ar vedea coloana de masini din fata, nu acorda prioritate nici macar cand aceasta este instituita de semnele de circulatie si cu atat mai putin din curtoazie, din camaraderie.
In afara de asta, de parca nu ar fi capabili de limbajul articulat, claxonul a ajuns mijlocul de exprimare predilect al oricaror nemultumiri.
Daca, in strainatate, im tarile civilizate, mai cu seama in cele nordice si in Elvetia, nu auzi aproape deloc sunetul strident al claxonului, in Romania, acesta este arma cea mai de pret a soferului.
Este cinci dimineata si nu sare portarul unui complex de blocuri sa-ti ridice bariera, claxonezi. Nu te intereseaza ca sute de oameni se odihnesc. Nu a plecat masina din fata ta de la semafor in prima fractiune de secunda cand este verde (desi in fata se vede cat se poate de clar ca traficul este blocat), claxonezi.
Iti taie unul calea, dar fara sa-ti atinga masina, te-nfigi in miezul volanului, in loc sa zici merci ca ai avut tu reflexul de a evita accidentul. Exemplele pot continua la nesfarsit. Desi exista o legislatie care interzice claxonatul din motive neintemeiate, este foarte putin probabil sa mai primeasca cineva amenda.
Amenzi de 580-775 lei pentru zgomot
Acum, un alt zgomot sinistru este sanctionat, cel putin pe hartie: zgomotul pe care il face la pornire o masina sau o motocicleta.
Nici nu trebuie sa fie prin preajma un agent de politie. Avand in vedere ca posesorul unei motociclete sau al unei masini modificate este cat se poate de liber sa plece cu ea in miez de noapte sau dimineata, devreme, plangerea o poate face oricine se simte deranjat de zgomotul repetat.
Din pacate, unii soferi isi modifica sistemul de evacuare pentru a-l face mai zgomotos. Si, atunci, avand in vedere ca deranjezi oamenii, platesti si poate asa te lecuiesti de apetenta pentru zgomot.
Care este diferenta intre faptul ca X asculta ce muzica prefera el, cu boxele pe/la geam, in loc sa o asculte la casti sau la un volum decent in casa sa, si Y care iubeste bubuiturile motorului fara sa tina seama ca nu traieste in padure?
Soferii si motociclistii care au masini sau motociclete cu evacuare zgomotoasa sunt amendati in conformitate cu articolul 100, aliniatul 1, punctul 7 din OUG 195/2002.
In OUG, se mentioneaza particularitatile aferente conducerii unui autovehicul care, in mers sau stationare, polueaza fonic sau emana noxe peste limita legala admisa. Potrivit Agentiei de Mediu, limita este de 45-55 de decibeli.
Cei care conduc autovehicule care fac zgomot exagerat in trafic pot fi sanctionati cu 4-5 puncte de amenda, adica 580-725 de lei.
Daca agentii de circulatie constata ca este imposibila reducerea zgomotului, pot opri certificatul de inmatriculare al vehiculului care incalca legislatia si numerele de inmatriculare.
In acest caz, recuperarea talonului se poate face doar in urma efectuarii ITP la o filiala a Registrului Auto Roman.
Foto: pexels.com